Dat ik het als geschiedenisdocent leuk vind om ook de kids iets bij te brengen over het verleden hoef ik je vast niet te vertellen. Eerder publiceerde ik al een blog over het Openluchtmuseum in Arnhem. Hier kun je het verleden van Nederland in de laatste eeuw bekijken. Ik vind het echter ook leuk om nog verder terug de tijd in te gaan… Dit kan prima in het Historisch Openluchtmuseum in Eindhoven. Ook wel het Prehistorisch dorp genoemd.
Van de steentijd tot en met de Middeleeuwen: je maakt een heuse reis door de tijd als je een dagje naar het Prehistorisch dorp toe gaat!
Activiteiten
In het openluchtmuseum zijn diverse activiteiten te doen, waardoor het voor de kids nog leuker is om de geschiedenis in te duiken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf koeken bakken. En nee, dit gaat niet met een pakje mix waar je een beetje water bij doet. Het graan maal je zelf tussen een paar maalstenen (met de hand…dus hulp van papa of mama is welkom, hihi). Hierna voeg je een beetje gistwater toe waarna je de koeken op een bakplaat boven het houtvuur legt. Na een paar keer omdraaien en een portie geduld zijn de koeken klaar! Na zoveel moeite kunnen ze alleen nog maar lekker smaken natuurlijk!
Naast het bakken kunnen de kids ook zelf met pijl en boog schieten, van klei schaaltjes maken, kaarsen maken en zelf hout klieven. Op diverse plaatsen in het park staan plekken waar het hout gekliefd kan worden. Ideaal als ze hun energie even kwijt moeten, hahaha.
Demonstraties
Hoewel de kinderen zelf veel kunnen doen op het park, en al doende leert men natuurlijk, is er ook veel te zien en te beleven. Het blijft ten slotte een museum. Zo zijn er op diverse plekken demonstraties te zien. Hoe gaaf is het om te zien hoe er in de Steentijd vuur werd gemaakt? Daar kan papa die met zijn onkruidbrander de barbecue aansteekt nog een puntje aan zuigen, hihi. Met hout op hout, en vooral heel veel geduld is het de stoere dame op bovenstaande foto gelukt om een vuur brandende te krijgen. En dan moest er natuurlijk ook nog gejaagd worden om überhaupt iets te hebben om te kunnen bakken, wat een werk!
Ook van latere tijden worden er demonstraties gegeven. Superleuk om te zien hoe de smid een spijker maakt. Ook hier is weer veel geduld voor nodig. Steeds weer even de spijker in het vuur, dan bewerken om vervolgens weer de spijker in het vuur te houden omdat hij weer is afgekoeld. Ook dit is zeer fascinerend om te zien. Zo leren de kids echt hoe het er vroeger aan toe ging!
App
Mocht je het tripje naar het museum wat interactiever willen maken is het een echte aanrader om de app van het Prehistorisch dorp te downloaden. De Tijdkijkerapp bestaat uit twee onderdelen: je kunt gebruik maken van een audiotour of je kunt een interactieve speurtocht doen. Wij kiezen voor de laatste optie.
Je krijgt dan een plattegrond van het park te zien met diverse grijze cirkels erop. Hierbij kun je een opdracht doen of een selfie maken. Als er een camera staat maak je een foto. Dit kan bijvoorbeeld een selfie zijn van jou als jager uit de steentijd, superleuk! In diverse gebouwen kun je bovendien een bepaald logo vinden. In de app zie je naar welk logo je op zoek moet. Heb je dit gevonden dan scan je het logo en krijg je meer informatie over het gebouw waar je dan bent. De kids hier vinden het helemaal geweldig! Speuren naar de logo’s en wat een euforie als het juiste logo gevonden is! Bovendien ontvang je, als je alle activiteiten op de kaart hebt gedaan, een heus tijdreizigersdiploma. Een geweldig aandenken voor de kids!
Mocht je nu geen zin hebben om zelf te vertellen of om te luisteren naar de audiotour: er worden ook rondleidingen verzorgd. Zo weet je zeker dat je een stuk wijzer het park weer verlaat!
Informatie
Het Prehistorisch Dorp is geopend van dinsdag tot en met zondag (in de periode van 30 maart – 31 oktober). In schoolvakanties zijn ze ook op maandag geopend. Van 10.00 – 17.00 kun je het park bezoeken. Voor kinderen tot en met 3 jaar betaal je geen entree, voor de rest betaal je €9,75 per persoon. Met een museumjaarkaart hoef je zelfs helemaal niets te betalen! Parkeren kan gratis, vlakbij het musuem. Het adres is Boutenslaan 161B te Eindhoven. Laat je weten hoe jij het er hebt gehad?