prehistorisch dorp eindhoven uitje kinderen demonstratie

Uittip: Dagje preHistorisch Dorp in Eindhoven

Dat ik het als geschiedenisdocent leuk vind om ook de kids iets bij te brengen over het verleden hoef ik je vast niet te vertellen. Eerder publiceerde ik al een blog over het Openluchtmuseum in Arnhem. Hier kun je het verleden van Nederland in de laatste eeuw bekijken. Ik vind het echter ook leuk om nog verder terug de tijd in te gaan… Dit kan prima in dit Eindhovense preHistorisch Dorp. Als kind kwam ik hier al graag (tja, ook mijn vader is geschiedenisdocent). En nog steeds vind ik het erg leuk om een bezoek aan het verleden te brengen.

Van de steentijd tot en met de Middeleeuwen: je maakt een heuse reis door de tijd als je een dagje naar het preHistorisch Dorp toe gaat!

prehistorisch dorp eindhoven uitje kinderen brood bakken

Activiteiten in het preHistorisch Dorp Eindhoven

In het openluchtmuseum zijn diverse activiteiten te doen, waardoor het voor de kids nog leuker is om de geschiedenis in te duiken. De kinderen kunnen zelf zien hoe je vuur kunt maken in de steentijd. Met een vuursteentje kunnen ze zelf proberen om vonkjes te maken: dit is nog best wel moeilijk!

Als je vuur hebt gemaakt, moet je dit ook gaan gebruiken natuurlijk. Zo kunnen de kinderen ook zelf brood bakken. En nee, dit gaat niet met een pakje mix waar je een beetje water bij doet. Het graan maal je zelf tussen een paar maalstenen. Dit doe je met de hand, dus je hebt je workout al gehad! Na het malen van het graan kunnen de kinderen hun meel omruilen voor een beetje deeg. Dit deeg wikkel je om een stok, welke je even in het vuur houdt. Met een beetje geduld heb je zo je eigen broodje gebakken. Na zoveel moeite kunnen ze alleen nog maar lekker smaken natuurlijk!

prehistorisch dorp eindhoven uitje kinderen boogschieten

Naast het bakken kunnen de kinderen ook zelf met pijl en boog schieten, van klei schaaltjes maken, tin gieten en zelf hout klieven. Op diverse plaatsen in het park staan plekken waar het hout gekliefd kan worden. Ideaal als ze hun energie even kwijt moeten! De meiden vinden het heel erg leuk om zelf bezig te zijn. Zo leren ze spelenderwijs veel over het verleden.

Demonstraties

Hoewel de kinderen zelf veel kunnen doen op het park, en al doende leert men natuurlijk, is er ook veel te zien en te beleven. Het blijft ten slotte een museum. Zo zijn er op diverse plekken demonstraties te zien. Hoe gaaf is het om te zien hoe er in de steentijd vuur werd gemaakt? Met hout op hout, en vooral heel veel geduld, of met behulp van een vuursteentje kan er vuur gemaakt worden. En dan moest er natuurlijk ook nog gejaagd worden om überhaupt iets te hebben om te kunnen bakken, wat een werk!

Ook van latere tijden worden er demonstraties gegeven. Superleuk om te zien hoe de smid een spijker maakt. Ook hier is weer veel geduld voor nodig. Steeds weer even de spijker in het vuur, dan bewerken om vervolgens weer de spijker in het vuur te houden omdat hij weer is afgekoeld. Ook dit is zeer fascinerend om te zien. Zo leren de kids echt hoe het er vroeger aan toe ging!

prehistorisch dorp eindhoven uitje kinderen gids

Beleef het preHistorisch Dorp

Mocht je het tripje naar het museum wat interactiever willen maken is het een echte aanrader om de audiotour te volgen. Bij verschillende punten in het park staat een audiologo met een cijfer erbij. Met behulp van de audiotour (die je kunt downloaden of kunt vragen bij de entree) leer je zo steeds meer over het park. Mocht je nu geen zin hebben om zelf te vertellen of om te luisteren naar de audiotour: er worden ook rondleidingen verzorgd. Zo weet je zeker dat je een stuk wijzer het park weer verlaat!

Voor de jongere kinderen is er het doe-boekje. Hiermee kunnen ze zelf door het museum lopen en zo zien wat er te beleven is. De wat oudere kinderen kunnen een kijkje nemen in de ArcheoFactory. Dit is een modern lab waarin de kinderen zelf kunnen ervaren wat er met de nieuwste technologieën over het verleden te ontdekken is. Ze leren hoe archeologen te werk gaan, en kunnen zelfs een reconstructie van het verleden maken: net als een echte archeoloog!

De volwassenen kunnen voor €3,50 een museumgids kopen bij het entreegebouw. Deze staat bomvol informatie over het verleden. Je leest er veel interessante weetjes van de eerste jagers tot de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast lees je meer over de gebouwen die je tegenkomt in het museum.

Ook zijn er diverse leuke spellen te spelen. Zowel voor de kinderen, als voor de ‘grote mensen’ is dit erg leuk. Ik vond het heel gaaf om weer een keertje te kunnen steltlopen: dat ging stiekem nog best wel goed.

prehistorisch dorp eindhoven uitje kinderen eten herberg

Lekker eten

Van zo’n dagje in de buitenlucht en al die activiteiten, krijgen wij reuze trek! Heel fijn dat er in het midden van het museum een heuse herberg staat. Herberg ‘Den Bonten Os’ heeft zowel voor de kleine, als voor de grote trek veel lekkers. Van een worstenbroodje of een tosti tot een heerlijke salade of hamburger: ze hebben voor ieder wat wils. Het personeel is erg vriendelijk, en het eten vinden wij in ieder geval erg lekker! De prijs-kwaliteit-verhouding is bovendien ook prima. Breng je een bezoek aan het preHistorisch Dorp, dan is het echt de moeite waard om even bij de herberg aan te schuiven.

Informatie

Het preHistorisch Dorp is geopend van dinsdag tot en met zondag (in de periode van 1 april – 5 november). In schoolvakanties zijn ze ook op maandag geopend. Van 10.00 – 17.00 kun je het park bezoeken. Voor kinderen tot en met 3 jaar betaal je geen entree, voor de rest betaal je €11,50 per persoon. Met een museumjaarkaart hoef je zelfs helemaal niets te betalen! Parkeren kan gratis, vlakbij het museum. Het adres is Boutenslaan 161B te Eindhoven. Laat je weten hoe jij het er hebt gehad?

Lijkt je dit een leuk uitje? Bewaar het dan met behulp van onderstaande afbeelding op een van je borden op Pinterest.

Leuk uitje met kinderen preHistorisch Dorp- pinterest

 

Deel deze post via

Leave a Comment