Op vrijdag 8 maart is het weer zover: dan is het weer Pannenkoekendag! De dag waarop traditioneel gezien kinderen pannenkoeken gaan bakken voor ouderen. Diverse basisscholen uit het hele land nemen hieraan deel, en bakken dan pannenkoeken voor bijvoorbeeld de opa’s en oma’s van alle kinderen uit de klas. Dit jaar vindt deze dag voor de 17e keer plaats! Ieder jaar wordt Pannenkoekendag gevierd op een vrijdag in maart. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot de basisschool pannenkoeken gaat bakken, je kunt ook gewoon zelf je eigen traditie thuis organiseren! Bak pannenkoeken, of laat de kinderen pannenkoeken bakken, en geniet met het hele gezin van deze heerlijke traktatie. Zowel met een hartige als met een zoete vulling vind ik het een heerlijke traktatie.
Origineel recept voor pannenkoeken
Je kunt natuurlijk origineel voor de dag komen door je pannenkoeken in allerlei vormen te maken, zoals met deze originele pannenkoeken. Ik heb ervoor gekozen om dit keer een origineel recept voor pannenkoeken met je te delen. Dit jaar maak ik op Nationale Pannenkoekendag namelijk pannenkoekenspaghetti. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, en het ziet er super feestelijk uit! Ook ideaal om overgebleven pannenkoeken (bestaan die?) op te maken.
Pannenkoekenspaghetti
Equipment
- 1 Beslagkom
- 1 mixer of garde
- 1 (pannen)koekenpan
Ingrediënten
- 500 ml (plantaardige) melk
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- snufje zout
- boter of olie om in te bakken
- toppings naar keuze
Instructies
- Meng in een grote kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Begin met het mengen van de eieren en bloem, terwijl je geleidelijk de melk toevoegt. Klop tot je een glad beslag hebt zonder klontjes.
- Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan over middelhoog vuur. Giet een dunne laag van het beslag in de pan, kantel de pan zodat het beslag gelijkmatig verdeeld wordt. Bak tot de bovenkant droog is, draai dan om en bak de andere kant goudbruin.
- Leg de gebakken pannenkoeken opzij. Als je een pan met een klein laagje water op het vuur zet en hier een bord op zet leg je daar de pannenkoeken op. Sluit af met een tweede bord en de pannenkoeken blijven mooi war. Zodra het beslag op is, rol je elke pannenkoek strak op en snijd ze in dunne reepjes om 'spaghetti' te vormen.
- Serveer de pannenkoekenspaghetti op borden en voeg je favoriete toppings toe. Of het nu een klassieke stroop is, een overvloed aan vers fruit, of een decadente chocoladesaus, de keuze is aan jou.
- Deze spaghetti kan zowel als hoofdgerecht als als dessert opgediend worden.
- Eet smakelijk!
Je kunt deze pannenkoekenspaghetti als hoofdgerecht eten, maar ook als dessert smaakt dit prima. Denk voor een hoofdgerecht ook eens aan hartige toppings. Bak de spaghetti nog even op met wat gesnipperde uitjes, reepjes paprika en wat blokjes ham en geraspte kaas. Zo krijg je een heerlijke hartige pannenkoekenspaghetti. Een origineel recept voor een dessert met pannenkoeken maak je door een bolletje vanille-ijs en wat vers fruit als topping te gebruiken. In no time zet je zo een heerlijk gerecht op tafel, waar iedereen van zal smullen. Voor welke topping zou jij gaan?
Wil je dit bericht bewaren op een van je borden op Pinterest? Gebruik daar dan onderstaande afbeelding voor. Dan ben je voor de komende jaren ook voorzien van een heerlijk origineel recept met pannenkoeken om Pannenkoekendag mee te vieren!