Openluchtmuseum Arnhem

Lekker weg in eigen land: Openluchtmuseum Arnhem

Heerlijk vind ik het, om in de vakantie of het weekend dagjes weg te gaan met zijn allen. Als het naast leuk ook nog eens een leerzaam uitje is ben ik helemaal blij, haha. Als geschiedenisdocent vind ik het ook leuk om in mijn vrije tijd op zoek te gaan naar het verleden. Het Openluchtmuseum in Arnhem is een voorbeeld van een uitje in Nederland wat leuk en leerzaam is. Lekker de Nederlandse geschiedenis induiken en zelf ervaren hoe het vroeger was.

Openluchtmuseum - Chinees

Gruwelijk lekker

Het thema wat dit jaar een grote rol speelt in het Openluchtmuseum is ‘Gruwelijk lekker’. Smaken zijn door de jaren heen veranderd: wat vroeger heel normaal was om te eten vinden we nu wat vreemd terwijl smaken die vroeger niet gangbaar waren dat nu wel zijn. Wanneer zijn deze smaken naar Nederland gekomen? Hoe komen ze hier terecht? In de entreehal van het Openluchtmuseum vind je een tentoonstelling over smaken door de jaren heen. Wist jij bijvoorbeeld dat knoflook in ons eten lang niet altijd vanzelfsprekend is geweest? Of dat men vroeger hond at…? Dat is wat anders dan een broodje hotdog…haha.

In het park staan 10 smaken centraal, die verbonden worden aan de 10 tijdvakken die bij het vak geschiedenis centraal staan. Deze smaken zijn onder andere hond, knoflook, hutspot, gefermenteerd en zoet. Op diverse plekken in het park vind je deze smaken terug. Daarnaast kun je ook zelf met smaken aan de slag.

Openluchutmuseum - Molukse barakken Openluchutmuseum - Molukse barakken 2

Zo vind je bij de Molukse barakken een kist met boodschappen. Je zoekt zelf de ingrediënten bij elkaar en kunt vervolgens met de kok aan de slag om gerechten te maken die de Molukkers maakten toen ze in Nederland aankwamen. Naast het koken leer je ook  nog wat over de geschiedenis van Nederland: ideaal! Loop vooral een rondje over het park, proef de verschillende smaken en leer meer over Nederland. Bovendien kun je bij diverse smaken ook receptenkaartjes meenemen waardoor je thuis weer aan de slag kunt!

openluchtmuseum spelen

Openluchtmuseum met kinderen

Als je van de ene naar de anderen plek gaat in het museum kun je dit natuurlijk gewoon te voet doen. Een echte aanrader met kids is echter de tram die door het park rijdt. De historische trams rijden je over het park heen. Je rijdt een rondje over het park dus je kunt gewoon blijven zitten en alles van een afstand bekijken. Het is natuurlijk veel leuker om op diverse plekken uit te stappen en dingen van dichtbij te gaan bekijken. Loop bijvoorbeeld eens langs het Kindererf. Hier kunnen de kinderen de boer of boerin helpen met allerlei klusjes en oud-Hollandse spelletjes spelen. Heeft jouw mini-foodie al eens een koe gemolken? Hier kan het!

openluchtmuseum speeltuin openluchtmuseum kleuterdorp

Neem vervolgens weer de tram om langs te gaan bij de speeltuin. Heerlijk ravotten in de prachtige nieuwe speeltuin is een aanrader! Er is een speciaal gedeelte voor de allerkleinsten. In het Kleuterdorp kunnen de jongere kinderen spelen zonder omver gelopen te worden door de oudere kids. Ook de grote speeltuin is lekker overzichtelijk. De Zaanse speelhuisjes zijn een gegarandeerd succes!

openluchtmuseum smid

Ambachten

Op diverse plekken in het museum kun je nog oude ambachten bekijken. Hoe gaaf is het om een smid aan het werk te zien? Hij is hier vaak bezig om op ambachtelijke wijze diverse metalen voorwerpen te maken. Als je geluk hebt maakt hij zelfs een spijker die je mee naar huis mag nemen! Bovendien leren de kids zo hoe dingen gemaakt worden.

openluchtmuseum scheepswerf

In de scheepswerf kun je zien hoe schepen worden gemaakt. Er wordt vaak hard gewerkt en je kunt goed zien wat ze aan het doen zijn. Erg interessant om eens te bekijken!

Als je lekkere trek hebt kun je een puntzak ambachtelijk gebakken frites bestellen, heerlijk eten bij een authentieke poffertjeskraam of een lekker versgebakken broodje halen bij de warme bakker. Als je dan toch daar bent kunnen de kinderen gelijk kijken of ze op een ouderwetse fiets (met een groot en een klein wiel) kunnen fietsen, wellicht kun je zelf ook een rondje rijden!

Wil je zelf eens een bezoek brengen aan het Openluchtmuseum? Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen van 4-12 jaar betaal je €16,50 entree (online €15,-) en voor iedereen van 13 jaar of ouder betaal je €19,50 entree (online €18,-).

Heb jij nog leuke uittips? Laat het me hieronder in een reactie weten!

Openluchtmuseum molen

Deel deze post via

Leave a Comment