spoorwegmuseum - spelen

Uittip: Spoorwegmuseum, Spoor van Verbeelding

Vaak vinden kinderen het maar saai om naar een museum te gaan. Je mag nergens aanzitten, je moet stil zijn en er is niet zoveel te beleven. Hoe anders is dat in het Spoorwegmuseum Utrecht!? Hier mag, nee moet je zelfs dingen aanraken. Er is van alles te beleven, voor jong en oud. Bovendien is er nu een hele leuke tentoonstelling: Spoor van verbeelding. Deze gaat over affiches die de spoorwegen in de loop der tijd gebruikt hebben. Ga je mee naar het museum?

spoorwegmuseum - overzicht

Treinen

Je komt het museum binnengelopen via een oud station. Echt een prachtig gezicht: de oude uithangborden die aangeven waar de toiletten zijn, er is zelfs een kapper op het station! Ideaal als je onderweg bent naar een date en je haar is flink verwaaid, haha. Hoewel de kapsalon nu niet meer in bedrijf is, vinden de kids het wel bijzonder om te zien dat deze op een station zit.

Er staan hier al diverse treinen, echt een grootse entree zo! Het toilet trekt ook veel bekijks: deze is nog helemaal in de stijl van oude tijden!

Eenmaal in het museum kunnen we ons geluk niet op: nog meer treinen…haha. Het leuke van dit museum is dat je (bijna) overal in mag. Zo lopen we door een heuse restauratiewagen uit het begin van de twintigste eeuw. Chique gedekte tafels en de flessen wijn op tafel: ik weet niet of dat handig is in een rijdende trein ;-). Er staan treinen van vroeger tot nu: als geschiedenisdocent vind ik dat echt fantastisch! De meiden vinden het vooral leuk dat ze overal in mogen: dat is weer eens wat anders dan in veel andere musea!

Spoor van verbeelding - vroeger

Spelen

Naast het feit dat er in de treinen al flink gespeeld kan worden zijn er ook heuse attracties te vinden in het Spoorwegmuseum. Als er verteld wordt dat er een achtbaan is zijn de dames dolenthousiast. Hoewel het de snelheid van een achtbaan mist (en hierdoor ook leuk is voor de kleinere kinderen) is de achtbaan echt prachtig. Je reist als het ware door een werkplaats van treinen. Het ziet er erg mooi uit allemaal!

Mijn historicus in mij wordt alweer getriggerd: we gaan en heuse tijdreis maken! Met een tijdmachine reizen we samen terug in de tijd. We komen aan in de periode dat de eerste stoomtrein gemaakt werd: halverwege de 19e eeuw. Door een verteller worden we meegenomen in de ontwikkeling van de eerste stoomtrein. We zien het kantoor van de ontwerper en mogen zelfs bij de feestelijke opening van De Arend in Nederland aanwezig zijn! Heel erg leuk en leerzaam.

Buiten kunnen de kinderen nog lekker spelen in de speeltuin en rondrijden op een kleine trein.

De VR-beleving vinden ze wat spannend. We mogen na een korte vertelling zelf plaats nemen op de plek van de machinist. We zien op het scherm van alles gebeuren… en mis gaan! Oh nee… Gelukkig weten we uiteindelijk weer tot stilstand te komen. Voor de allerkleinsten is dit misschien iets te spannend. Voor de wat oudere kids is het genieten! En voor mij stiekem ook, haha.

Spoorwegmuseum - spoor van verbeelding

Spoor van verbeelding

Na een broodje en iets te drinken bij de Remise, de horecagelegenheid op het station…uhm….in het museum, gaan we de tentoonstelling bekijken. Spoor van verbeelding is een tentoonstelling waarbij affiches van de spoorwegen door de jaren heen centraal staan. Aan de hand van een kijkwijzer met quizvragen gaan de meiden de affiches bekijken. Bij de vragen krijgen we tips over hoe je zelf het beste een affiche kunt maken. Als we alles gezien hebben kunnen de dames naar het atelier om zelf een affiche te maken. Met behulp van mallen, letters, potloden en stiften maken ze een prachtig plaatje!

Nadat we nog even wat proefjes gedaan hebben in het techlab is het toch echt tijd om naar huis te gaan. Het Spoorwegmuseum is echt een fantastisch museum voor kinderen. Er is superveel te beleven, ook voor de ouders! Het fijne is dat je niet de hele dag hoeft te roepen dat ze nergens aan mogen zitten. Daarnaast bieden de attracties en de speeltuin voldoende afleiding. De tentoonstelling ‘Het spoor van verbeelding’ is ook echt heel erg leuk: ik ben enthousiast!

spoor van verbeelding - atelier

Wil je in de vakantie naar het museum, dan heb je geluk! Het museum is van 7 t/m 22 augustus tot 19.00 uur open. Normaliter sluit het om 17.0 uur. Je kunt deze dagen na 15.00 uur naar binnen voor € 9,50. De reguliere prijs is €17,50, met een museumjaarkaart heb je gratis entree.

Wat is jouw favoriete museum om met kinderen naartoe te gaan? Het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven is ook superleuk voor de kids!

Wil je deze tip bewaren op een van je borden op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding!

spoorwegmuseum Utrecht - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment