lerarenstaking studiedag wat doen met kinderen

Lerarenstaking of studiedag: wat kun je doen met kinderen? Ik geef je 10 tips.

Aanstaande donderdag en vrijdag zijn er weer diverse scholen die staken. Als docent sta ik helemaal achter de stakingen. Ik kan me echter ook goed voorstellen dat het niet voor iedereen even goed uitkomt. Er moet iets geregeld worden op het werk zodat er in ieder geval iemand thuis kan zijn bij de kids. En als je dan samen met de kinderen thuis bent rijst de volgende vraag: Wat gaan we doen? Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Ik geef je 10 tips voor leuke dingen die je met de kids kunt gaan doen als ze thuis zijn vanwege de lerarenstaking, of een studiedag, want die komen er vast ook nog een paar aan dit schooljaar!

kabouterpad Son - uitje kinderen

1. Ga samen het bos in.

Een lekkere wandeling door het bos doet het bij ons altijd goed! Heerlijk even een frisse neus halen, lekker samen buiten zijn…ik kan er enorm van genieten. Diverse bossen in Nederland hebben bovendien een Kabouterpad. Je maakt dan, vaak met behulp van een boekje met opdrachten, een wandeling door het bos en je zoekt diverse kabouters. Bovendien leer je ondertussen veel van de natuur. Bij ons in de buurt is er bijvoorbeeld een kabouterpad in Son & Breugel. Erna nog een lekkere kop warme chocolademelk (op de een of andere manier drinken de meiden dat hier zowel bij -10 als bij 35 graden boven nul….) en je hebt een heerlijk leerzaam programma achter de rug.

2. Maak een thuisbioscoop

Hoe cool is dat!? Van je eigen woonkamer een bioscoop maken? Hier is het altijd een groot succes! Ik zet de salontafel aan de kant, blaas een groot luchtbed op, gooi dit vol met kussens & dekens en ik zorg ervoor dat het lekker donker is in de woonkamer. Met een bak popcorn en een toffe beker met ranja bij de hand hoef ik dan alleen nog maar een leuke film uit te zoeken. Hier bieden Netflix, Disney + en Videoland uitkomst! Altijd een leuke film voorhanden. Bovendien is het samen even niets doen en lekker genieten van een film natuurlijk alleen maar super gezellig: even wat quality-time samen!

Winkelwagentje met diy tote bag

3. Zoek de kledingkast uit en maak nieuwe dingen van oude kleren

Bij ons zijn de kids nu echt enorm in de groei! De jongste past zelfs de kleren van de oudste van vorig jaar niet meer. Tijd dus om alles eens goed uit te zoeken. Van een oud T-shirt kun je heel leuke dingen maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een totebag: je hebt hier geen naaimachine voor nodig en het is een leuke aanvulling voor de speelhoek: winkeltje spelen is natuurlijk veel leuker met een zelfgemaakte tas!

Ook een leuk idee om te maken van een oud T-shirt is een haarband. Voor de meiden superleuk, en de jongens kunnen er natuurlijk eentje voor mama of een vriendinnetje maken. Je hebt een gezellige middag met de kids, en de kleren zijn allemaal uitgezocht, ideaal toch!

4. Ga naar de film

Vind je een thuisbioscoop iets teveel gedoe? Neem de kinderen dan gezellig mee naar de bioscoop! Wat denk je bijvoorbeeld van Frozen II of Mees Kees? Voor de kids is het vaak een leuk en spannend uitje: helemaal in het donker naar een film kijken, bakje popcorn of een zakje snoep op schoot en dicht tegen papa of mama aankruipen. Genieten hoor!

Billy Bird Hemelrijk Zeeroversland

5. Bezoek een binnenspeeltuin

Hoewel ik verwacht dat je niet de enige zult zijn die tijdens een lerarenstaking een binnenspeeltuin bezoekt is het voor de kids altijd wel een groot feest. Heerlijk los gaan op de speeltoestellen en vervolgens moe maar voldaan weer terug naar huis gaan. Je kunt ondertussen zelf lekker een boekje lezen. Of heerlijk meespelen natuurlijk, dat vind ik altijd leuk om te doen…haha. Wij gaan bijvoorbeeld graag naar Billy Bird, in Volkel. Er zijn echter genoeg binnenspeeltuinen te vinden, dus er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt!

6. Je kind een dag de baas

Hoewel het wat spannend klinkt, kan dit echt superleuk zijn. Belangrijk is wel dat je van tevoren even duidelijk aangeeft wat de grenzen zijn (een dagje naar de Efteling is bij ons bijvoorbeeld geen optie). Laat je kind bepalen wat je gaat eten, van ontbijt tot diner! Je zult merken dat er niet eens zo’n heel gekke ideeën uitkomen. Want ook de kids hebben geen zin in een hele dag alleen maar ongezond en snoepen. Treed eens uit je comfortzone en laat jouw kids de baas zijn voor een dag. Ik durf te wedden dat ze het helemaal geweldig vinden!

wat te doen met regen met kinderen - spa thuis

7. Houd een meidenmiddag

Heb je meiden thuis? Houd eens een heuse meidenmiddag. Eerst lekker met de voeten in een voetenbadje, erna heerlijk de nagels lakken. Daarna even genieten van een gezichtsmaskertje. Er zijn tegenwoordig zoveel gave maskers te krijgen: superleuke printjes zorgen voor veel hilariteit! Als de huid van het gezicht weer helemaal zacht aanvoelt kan er make-up opgedaan worden. Laat de kids jou eens opmaken! Het resultaat is waarschijnlijk niet zo mooi dat je ermee naar buiten durft, ze vinden het wel geweldig om te doen. Nog even tutten met de haren en de middag zit er alweer op.

8. Organiseer een fotoshoot thuis

Na zo’n middag tutten is het natuurlijk superleuk om dit ook even vast te leggen. Zoek een neutrale wand op in huis en zorg eventueel voor wat leuke fotoprops. Denk hierbij aan sjaaltjes, hoeden, brillen…haal desnoods de hele verkleedkist van zolder, haha. Hilariteit alom als de foto’s worden gemaakt. Bovendien heb je dan een superleuke herinnering aan een hele gezellige middag!

maak je eigen instrument carnaval

9. Ga gezellig knutselen

Knutselen vind ik ook altijd leuk om te doen. Ik heb dan ook voldoende knutselspullen staan, haha. Met het oog op carnaval is het natuurlijk heel erg leuk om alvast wat instrumenten te maken. Zonder het oog op carnaval kan dit natuurlijk ook, haha. Eindig de knutselmiddag met een heus concert, en de middag is compleet! Heerlijk even samen bezig zijn.

10. Speel restaurantje thuis

De meiden hier vinden het altijd superleuk om mee te helpen in de keuken. Hoe tof is het om ze ook echt de regie in eigen hand te geven: blader samen door kookboeken, ga met zijn allen boodschappen doen en duik vervolgens de keuken in. Ieder met zijn eigen schort en laat de kids zoveel mogelijk zelf doen. Gegarandeerd dat dit de lekkerste maaltijd wordt die je ooit gehad hebt!

Natuurlijk wordt de tafel ook netjes gedekt en speelt een van jullie voor ober of serveerster. Ik durf te wedden dat deze maaltijd niet snel meer vergeten wordt!

Met een van de bovenstaande tips is die lerarenstaking helemaal zo erg nog niet. Haast jammer dat het maar twee dagen zijn,  haha. Ach, de voorjaarsvakantie komt er ook weer aan en er zal vast nog wel een studiedag komen waarin je een van bovenstaande tips uit kunt voeren. Wat ga jij tijdens de staking doen?

Deel deze post via

Leave a Comment