Kerstdiner met kinderen - kerstmanfruit

5 Tips voor een succesvol kerstdiner met kinderen

De dagen worden korter, thuis gaan de lichtjes gezellig aan, de boom staat en het is al bijna kerstvakantie. Kortom: Kerstmis komt eraan. Dagen waarin het samenzijn met de familie centraal staat en waarin er vooral vaak veel gegeten wordt… Gezellig met zijn allen aan tafel, jong en oud. Hoe zorg je ervoor dat het kerstdiner voor iedereen een succes wordt? Dat ook de kinderen hiervan mee kunnen genieten? Lees snel verder voor 5 tips voor een succesvol kerstdiner met kinderen.

Kerstdiner met kinderen - tafelkleed

Tip 1 – Laat de kids iets doen

Niets is zo vervelend als verveling…het woord zelf zegt het al! Zorg er voor dat de kids iets te doen hebben tijdens het eten. Bij diverse winkels zijn tegenwoordig tafelkleden te krijgen die je in kunt kleuren. Hoe leuk is het om naast het bord van de kinderen wat kleurtjes te leggen en de kids hun eigen kunstwerk te laten maken tijdens het kerstdiner? Ze zijn bezig en kunnen achteraf nog trots zijn op het resultaat ook! Bovendien kun je het kleed al bij het ontbijt op Eerste Kerstdag op tafel leggen zodat de kinderen er de hele kerst aan kunnen werken. Loze momentjes gedurende de dag (of momenten waarop papa en mama graag even niets doen) kunnen ingevuld worden met het inkleuren van het tafelkleed. Supergezellig toch?

Tip 2 – Bereid samen alles voor

Kinderen vinden het vaak extra leuk als ze zelf ook iets te zeggen hebben. Bedenk hierom samen het kerstdiner! Maak naamkaartjes (als de kids kunnen schrijven), vraag wat het lievelingseten is en zorg er zo samen voor dat het diner een succes wordt! Ga gezellig samen de boodschappen doen! Een eigen karretje vinden de kinderen vaak geweldig. Geef ze wat eigen verantwoordelijkheid door zelf producten te zoeken in de winkel.

Op de dag van het diner zelf kunnen de kinderen natuurlijk ook mee helpen. Laat ze de tafel dekken, eten snijden (je hebt daar tegenwoordig hele veilige messen voor) en de gasten naar de tafel begeleiden. Als ze het zelf hebben voorbereid kan zo’n diner alleen maar een succes worden!

Kerstdiner met kinderen - kerstboompizza 2

Tip 3 – Kies voor kindvriendelijke gerechten

Hoewel de oudste bij ons thuis kreeftensoep het lekkerste van alles vindt zullen de meeste kinderen eerder gaan voor de wat normalere gerechten. De P-gerechten (pasta, pizza, pannenkoek, patat) zijn bij veel kinderen favoriet. Laat de kinderen zelf kiezen wat zij lekker vinden en geef hier een kerstig tintje aan. Dit kan door bijvoorbeeld een pizza te maken in de vorm van een kerstboom. Dit kun je bij pannenkoeken ook doen natuurlijk. De pasta kun je in de vorm van een kerstboom neerleggen en versieren met kerstballen van gehakt. Zelf kun je dan wel een ander gerecht op tafel zetten. Laat de kinderen dit gerecht zelf maken en laat ze zichzelf hierdoor heel speciaal voelen. Het hoofdgerecht kan niet meer stuk!

Tip 4 – Ga voor chique

Tijdens de kerstdagen ziet iedereen er op zijn paasbest uit….uhm, kerstbest natuurlijk… Het is dan ook superleuk als de kinderen ook op chique gaan tijdens de kerstdagen. Geef de meiden een nette jurk aan, de jongens dragen een mooie broek met een net shirt erop. Een stropdas of vlinderstrik maakt het voor de kleine heren helemaal af. Met de meiden een tutochtendje inplannen maakt van de voorbereidingen één groot feest! Crèmepje hier, lippenbalsem daar en de haren mooi in de plooi. Wat een plaatjes zullen er aan tafel verschijnen!

Kerstdiner met kinderen - kerstmanfruit

Tip 5 – Denk niet te moeilijk

Maak het kerstdiner ook voor jezelf niet te moeilijk. Complete menu’s zijn bij de supermarkt te verkrijgen. Ook een dessert wat lekker is en er leuk uit ziet kun je tegenwoordig kant en klaar kopen bij diverse supermarkten. Van sneeuwpoppenijsjes tot kerstbomentaart, je kunt het zo gek niet bedenken. Wil je toch zelf iets bedenken dan is het fruit wat je op bovenstaande foto ziet wellicht een optie. Dit is ook prima geschikt als monkeyplatter natuurlijk! Je maakt dit dessert heel gemakkelijk. Ik gebruik een paar druiven, een banaan en een paar aardbeien. Op de druiven prik ik een plakje banaan. Daar bovenop prik ik een aardbei en ik maak het geheel af met een  mini marshmallow. De boven- en onderkant van de banaan gebruik ik als basis van andere gezonde kerstmannen. Ik teken er met decoratiestiften van dr. Oetker een gezicht op en prik er een aardbei bovenop. Ook deze aardbei maak ik af met een mini marshmallow. Dat ziet er toch heerlijk uit!? Bovendien een lekker verantwoord dessert in deze dagen waarin toch al wat meer gesnoept wordt.

 

Hoe ga jij deze kerstdagen vieren? Met de hele familie of knus met het gezin? Geniet er lekker van de komende dagen, voor je het weet is het alweer 2019!

Deel deze post via

Leave a Comment