tips verlengde kerstvakantie

Tips voor de verlengde kerstvakantie

De kogel is door de kerk…de kerstvakantie voor de basisscholen duurt een week langer. Een week langer dus ook, om leuke dingen te doen met zijn allen. Maar ja, wat kun je nu met de kinderen doen om de dagen iets leuker te maken? Ik heb een paar tips voor je om ook tijdens deze langere kerstvakantie allemaal leuke dingen te doen met de kinderen!

Langere kerstvakantie tips - koekjes bakken

1. Ga kerstkoekjes bakken

Hier vinden de meiden het altijd leuk om iets te gaan bakken. Met Kerst in het vooruitzicht is het natuurlijk alleen maar leuk als je iets gaat bakken met een kerstthema. Kerstkoekjes, die je ook nog eens in de boom kunt hangen, zijn superleuk om samen te gaan bakken! Ik heb eerder al een lekker recept gedeeld voor kerstkoekjes voor in de boom. Al kun je natuurlijk ook voor een koekjesmix uit de supermarkt gaan: het gaat om het plezier!

2. Versier je eigen kerstballen

Leuk om met de kinderen te doen in de langere kerstvakantie: ga kerstballen versieren! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een paar oude kerstballen een bak water en wat (oude) nagellak. Dek de tafel af met een zeil of gebruik placemats. Het kan namelijk zijn dat er wat geknoeid wordt, haha. Doe wat water in bakjes of bekers. Giet er een paar mooie kleuren nagellak in. Vervolgens doop je de kerstbal in de nagellak. Even laten drogen, en je hebt prachtige zelfgemaakte kerstballen!

3. Ga op huisnummerbingo

Je kunt natuurlijk een stuk gaan wandelen met zijn allen. Even een frisse neus halen is altijd een goed idee. Een gewone wandeling kun je een stukje leuker maken door er iets leuks aan te verbinden. Wat denk je van een echte huisnummerbingo? Terwijl je aan het wandelen bent strepen de kids de huisnummers op hun kaart af. En de winnaar? Die krijgt een lekkere kop warme chocolademelk bij thuiskomst! Download de gratis printable voor de huisnummerbingo en print hem thuis even uit en vul hem in. Zorg ervoor dat er nummers op staan die een ook daadwerkelijk te vinden zijn in de wijk, anders duurt het zo lang…haha.

kerstmarkt oberhausen CentrO huis kerstman

4. Bezoek een tuincentrum

Helemaal rond de kerstperiode zien de tuincentra er altijd prachtig uit! De mooiste versieringen worden tentoongesteld. Vaak zie je ook een mooi kerstdorp staan, met alles erop en eraan! Dat spreekt wel tot de verbeelding. Diverse tuincentra hebben zelfs een attractie voor de kinderen in de winkel staan. Hoe leuk is dat? Zo heb je gratis een leuk low budget uitje met het hele gezin in de langere kerstvakantie.

5. Kijk een kerstfilm met zijn allen

Netflix, Disney+, Videoland…ze staan allemaal vol met de leukste kerstfilms! Bovendien worden er nu ook veel leuke films uitgezonden, dus je kunt ook een leuke film opnemen. Maak de kamer donker, leg een luchtbed of wat kussens op de grond voor een lekkere luie filmmiddag. Bak popcorn erbij en het is compleet!

6. Kerstverhalen lezen

Kerstverhalen zijn er genoeg! Naast de vele boeken die er zijn, kun je online ook een hoop leuke verhalen vinden. Zorg voor wat sfeer in de woonkamer, zorg dat iedereen lekker zit en iets te drinken heeft en begin met voorlezen…. Je kunt natuurlijk ook de kinderen zelf een boek geven als jij nog een call op de planning hebt staan, hihi.

Vogelvoer: Rotan pindahart

7. Vogelvoer maken

In de winter kunnen de vogels altijd wel een beetje hulp gebruiken als het gaat om het vinden van eten. Hoewel het nu nog niet zo’n heel strenge winter is, kun je altijd een handje helpen. Superleuk om bijvoorbeeld samen met de kinderen een pindaketting te maken. Door pinda’s aan een touw of ijzerdraadje te rijgen heb je in no time iets leuks klaar! Je kunt ook kiezen voor een pindahart of een pindakaasrolletje. Daar heb ik eerder al eens een omschrijving van gemaakt.

8. Foute kersttruiendag

Houd thuis met zijn allen eens een foute kersttruiendag of een pyjamadag. Heerlijk in een makkelijke outfit de hele dag chillen in huis. Heb je geen foute kersttrui thuis en geen zin in een pyjamadag? Maak dan een foute kersttrui! Met een oude trui, wat vilt en textiellijm heb je in no time een hele gave trui in kerstsfeer gemaakt.

9. Kerstboom versieren

Hoewel jij zelf de boom waarschijnlijk al hebt staan, is het voor de kinderen ook leuk om hun eigen boom te gaan versieren. Koop een mini-kerstboom of haal een mooie tak uit de tuin. Laat de kids hier mooie kerstballen in hangen of laat ze eerst zelf wat kerstballen versieren. Zo wordt het een hele gave persoonlijke boom!

DIY kerstmannen krans - kerstmannenkrans

10. Knutselen voor kerst

Knutselen is, in ieder geval bij ons thuis, altijd een groot succes! Je kunt bijvoorbeeld de kerstkrans maken die je hierboven ziet. Al zijn er natuurlijk een hele hoop leuke knutsels te vinden op internet. Pak de knutselspullen erbij en laat de kinderen lekker creatief bezig zijn! De ideale activiteit voor in de verlengde kerstvakantie!

11. Peperkoekhuis maken

Je kunt natuurlijk een heel fancy huis van koek gaan maken, met een paar plakken peperkoek of kruidkoek kunnen de kinderen zelf al creatief aan de slag. Van poedersuiker met een paar druppels water maak je de lijm waarmee de plakken peperkoek makkelijk aan elkaar gemaakt kunnen worden. Maak er een wedstrijd van: wie maakt het gaafste of grootste huis? Na het bouwen mag het huis natuurlijk opgegeten worden!

12. Bouw een kerstboom van speelgoed

Laat de kinderen hun eigen kerstboom maken van speelgoed. Geef ze de opdracht om samen te proberen zo’n hoog mogelijke boom te maken. Met Lego of Duplo kan dit gedaan worden, maar ook blokken of het stapelen van ander speelgoed kan leiden tot een gave kerstboom… Benieuwd hoe hoog de kerstboom bij jou thuis wordt!

Kerstdiner met kinderen - kerstboompizza 2

13. Bak een kerstboompizza

Avondeten moeten we toch! Dus waarom maak je daar geen feestje van? Haal een rol pizzadeeg in huis en maak er samen met de kinderen eetbare kerstbomen van. Doordat de kinderen de pizza’s zelf beleggen zal het bij het avondeten ook een stuk makkelijker zijn om ze op te eten. Scheelt weer wat strijd, want daar heb je natuurlijk helemaal geen zin in!

14. Kerstkaarten maken en versturen

Laat de kinderen zelf kerstkaarten maken! Met wat papier, kleurtjes en lijm kom je al een heel eind. Enneh…vergeet vooral de glitters niet! Als de kaarten klaar zijn en ze zijn geschreven kun je samen met de kinderen een wandeling gaan maken om ze op de post te doen. Loop langs de huizen waar familie woont en stop ze in de brievenbus of maak er een tripje naar de brievenbus van PostNL van. Kom je ook nog eens buiten deze weken, haha.

15. Houd een kerst-fotoshoot

Hebben de kinderen geen zin om te knutselen? Maak dan een toffe foto van de kids waar je een kerstkaart van kunt maken. Verzamel de kerstmutsen, foute kersttruien en alle kerstdecoratie die je kunt vinden. Laat de kinderen hun eigen outfit kiezen, laat ze eventueel zichzelf opmaken of schminken en maak een paar toffe foto’s. Zo heb jij een prachtige kerstkaart voor de familie! Alleen nog even uitprinten en jullie namen er op schrijven….

Ik denk dat je nu wel voldoende tips hebt om leuke dingen te gaan doen in deze verlengde kerstvakantie. Heb jij nog een leuk idee? Laat het me weten in de comments…
Om deze tips voor in de verlengde kerstvakantie te bewaren op een van je borden op Pinterest kun je onderstaande foto gebruiken.
Deel deze post via

Leave a Comment