Vogels voeren - petfles

3 Tips om vogels te voeren in de koude periode

Hoewel het weer nog wat aan het kwakkelen is breekt nu de tijd toch wel aan dat de vogels bijgevoerd kunnen worden. Sowieso kan dit gedurende het gehele jaar geen kwaad: vogels zullen zich niet snel overeten en ze vergeten echt niet waar ze hun eten in de natuur kunnen vinden. Bovendien: het staat zo gezellig in de tuin, hihi.

Vogelvoer: Rotan pindahart

Een rotan pindahart

Je kent ze vast wel: de rotan harten die een paar jaar terug aan vrijwel iedere voordeur prijkten. Mijn interieur is inmiddels veranderd en binnen het huidige interieur slaat zo’n hart als een tang op een varken. Om het nu gelijk weg te gooien vind ik ook zo zonde. Hierom gebruik ik het hart om de vogels in de achtertuin te voeren.

Ik gebruik hiervoor niets meer dan het hart, een lijmpistool en pinda’s in de dop. Met het lijmpistool zet ik steeds dotjes verf op de rotan delen. Hier druk ik een pinda in. Ik doe dit net zolang tot het hele hart vol zit. Hart voor vogels nemen we zo wel heel erg letterlijk!

Vogels voeren - petfles

Vogels laten zich niet flessen!

Hoewel ik normaliter een herbruikbare fles in mijn tas heb zitten komt het soms voor dat ik deze vergeten ben en wel iets wil drinken. Ik doe namelijk wel echt mijn best om voldoende te drinken op een dag. Soms zit er niets anders op dan in de supermarkt toch maar een flesje drinken halen. Dit geeft echter weer extra plastic afval…hierom besluit ik om het flesje nogmaals te gebruiken. Nu met een ander doel: de vogels eten geven.

Hiervoor heb ik ook een zak vogelvoer nodig en twee pollepels. Ik snijd twee gaten schuin tegenover elkaar in de fles. Eentje waar de lepel precies in past en eentje met een soort poortje erboven zodat het voer eruit kan lopen. Deze gaten maak ik recht tegenover elkaar en wel schuin onder elkaar. Het voer kan dan op de lepel lopen. Dwars op deze gaten maak ik nog twee gaten op dezelfde manier. Hier steek ik de lepels door. Zover dat de lepel zelf al een stukje in de fles zit.

Om de fles op te kunnen hangen maak ik een gaatje in de dop. Hier haal ik een touwtje door. Voor ik het touwtje terug steek door het gaatje rijg ik er een kraaltje aan. Het touw zal nu niet zo snel meer door het gaatje heen schieten. Met behulp van een trechter vul ik de fles met vogelvoer. Vervolgens draai ik de dop erop en hang ik de fles in een boom. Kunnen de vogels ook zeggen dat ze met de fles zijn grootgebracht ;-)!

Vogels voeren: wc-rol pindakaas Rollen maar….

Deze DIY is haast te gemakkelijk om te noemen… Zo snel heb je nog nooit een lekker hapje voor de vogels gemaakt!

Om het resultaat van de foto te krijgen heb je alleen een stuk touw, een lege wc-rol, pindakaas en vogelvoer nodig. Eerst haal ik het touw door de wc-rol heen. Vervolgens smeer ik de wc-rol in met pindakaas. Er is speciale pindakaas voor vogels verkrijgbaar. Hierna rol ik de met pindakaas besmeerde rol door het vogelvoer. Ik druk het voer rondom een beetje aan zodat het goed vast zit. Als de rol vol zit met voer hang ik hem buiten op. Laat de vogels maar smullen!

Ga jij één van deze manieren om de vogels te voeren uitvoeren? Ik vind het leuk om jouw resultaat te zien! Post hem dan op Social Media met de #foodfrobelfun.

 

Deel deze post via

Leave a Comment