Handige hapjes - sintleftover

Handige hapjes: Chocoladeletters en strooigoed over? Dit kun je ermee!

Vanavond is het dan zover: Pakjesavond! Na weken vol spanning zal de goedheiligman na een laatste drukke avond  weer huiswaarts keren om zijn verjaardag daar met zijn trouwe Pieten te gaan vieren. Een laatste keer strooien, nog één chocoladeletter in de schoen… Heerlijk allemaal, dat Sinterklaassnoep. Na een paar weken vol chocoladeletters, kruidnoten en schuimpjes heb ik het daar echter wel mee gehad. Op naar de kerstkransjes, haha.

Ik vind het ook zonde om al het snoep te laten verstoffen in de kelderkast. Hierom 5 handige hapjes die je  kunt maken van je Sint-leftovers.

Handige hapjes Sintleftovers - kruidnotentrifle

Kruidnotentrifle

Kruidnoten vind ik heerlijk! Het liefst snoep ik ze de hele dag. Hierom een gemakkelijk gerechtje voor een heus kruidnotenontbijt.

Normaliter ontbijt ik met yoghurt en wat fruit. Nu maak ik graag een uitzondering en vervang ik het fruit met liefde en plezier voor een handje kruidnoten! In een mooi glas schep ik een beetje Griekse yoghurt. Hier strooi ik een paar kruidnoten over. Dit herhaal ik nog twee keer. Ik sluit af met een laagje kruidnoten. Een echt verwenontbijtje, deze kruidnotentrifle. Je kunt hem natuurlijk ook als dessert eten…

Handige hapjes Sintleftovers - bananenbrood kruidnoten

Bananenbrood met kruidnoten

Een ander favoriet ontbijtje (of tussendoortje, of lunch…haha) van me is bananenbrood. Heel gemakkelijk om te maken en vooral ook heel erg lekker. Ik gebruik hiervoor 100 gram havermout, 3 bananen (hoe rijper hoe lekkerder!), 3 eieren, een theelepel speculaaskruiden, kruidnoten naar wens en een snufje zout. Om te beginnen pureer ik de bananen met. Ik gebruik hiervoor een staafmixer, met een vork gaat dit ook prima. Het duurt iets langer dan met een staafmixer, je traint er je armen wel gelijk mee…haha! Roer vervolgens de eieren door de bananen heen. Vervolgens kun je de havermout, speculaaskruiden en het zout toevoegen. Even goed roeren, dit kun je eventueel ook met de staafmixer doen. Ten slotte voeg je de kruidnoten naar wens toe. Roer deze er met een leper doorheen. Vet een cakevorm in (ik gebruik hier kokosolie voor) en stort hier het bananenmengsel in. Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven van 175 graden celcius. Na 45 minuten is je bananenbrood klaar! Controleer even met een satéprikker of dit ook echt het geval is: iedere oven is immers anders. Als je prikker er droog weer uit komt is je brood klaar. Heerlijk om een paar plakken als ontbijt te eten met een schepje Griekse yoghurt erop. In de lunchbox of bij de koffie is het een erg lekker tussendoortje.

Handige hapjes Sintleftovers - pannenkoekjes kruidnoten

Kruidnoten pannenkoekjes als ontbijt

Ik blijf nog even in de ontbijtsferen hangen. Ook dit hapje, wederom met overgebleven kruidnoten, is gemakkelijk en snel te maken. Voor 2 personen heb ik het volgende nodig: 1 banaan, 1 ei, speculaaskruiden, kruidnoten en eventueel een beetje havermout. Eerst prak ik de banaan. Vervolgens voeg ik het ei en de speculaaskruiden toe. Mocht je voorkeur uitgaan naar een ontbijt wat nog meer vult kun je een beetje havermout toevoegen. Als ik een glad mengsel heb verwarm ik wat kokosolie in een koekenpan. Ik schep er drie hoopjes van het banaan-ei mengsel in. In ieder hoopje druk ik een paar kruidnoten. Als ik de pan beweeg en de pannenkoekjes schuiven door de pan heen draai ik ze om. Ik bak ze nog even zodat ze aan beide kanten goed gaar zijn. Als beide kanten een mooi kleurtje hebben schep ik de pannenkoekjes op een bord. Hierna bak ik nog drie pannenkoekjes. Een heerlijk verwenontbijt voor 2 personen is klaar: aan tafel!

Handige hapjes Sintleftovers - kruidnotenrotsjes

Kruidnotenrotsjes

Hoewel ik het me haast niet voor kan stellen kan het in theorie voorkomen dat je chocoladeletters over hebt. Deze kun je perfect gebruiken om een lekkere snack voor bij de koffie van te maken. Ik smelt chocoladeletters au-bain-marie. Als de chocolade gesmolten is leg ik een paar kruidnoten op een vork en haal deze door de chocolade heen. Als de kruidnoten helemaal bedekt zijn met chocolade leg ik ze op bakpapier om de chocolade uit te laten harden. Dit herhaal ik tot de chocolade op is. Je kunt hiervoor een hoeveelheid chocolade gebruiken die je zelf wilt: wat er over is dus! Even laten uitharden en smullen maar!

Handige hapjes Sintleftovers - Dag Sinterklaasjesreep

Dag Sinterklaasjesreep

Chocolade is altijd een goed idee! Hierom kan ik me haast al niet voorstellen dat er veel chocolade over blijft na het Sinterklaasfeest. Mocht dat nu toch het geval zijn, dan zijn deze guilty pleasures een heel goed idee.

Hiervoor smelt ik de chocoladeletters au-bain-marie. Zodra de chocolade begint te smelten haal ik de schaal met chocolade van de pan met water af en roer ik het door tot alles gesmolten is. Ik kies er voor om een deel van de chocolade zo over een vel bakpapier uit te storten. Het andere deel verdeel ik over de muffinvormpjes van een muffintray. Direct na het gieten van de chocolade verdeel ik overgebleven kruidnoten en strooigoed over de chocolade. Ik laat het afkoelen en uitharden. Als dit gebeurd is kan het genieten beginnen…mmm…

Geniet van deze heerlijke handige hapjes van Sinterklaas leftovers! Welk recept ga jij uitproberen? Laat het achter in de reacties!

Ik vind het leuk om via social media te zien wat je gemaakt hebt. Gebruik dan de #foodfrobelfun.

 

Deel deze post via

Leave a Comment