Handige hapjes pakjesavond - Appelzakjes

3 Tips voor handige bladerdeeghapjes voor pakjesavond!

 

Nog een paar weken en dan is het zover: Pakjesavond! Hier heeft de goede Sint alle voorbereidingen inmiddels getroffen en is hij klaar voor het heerlijk avondje. Dit wordt natuurlijk niet voor niets een heerlijk avondje genoemd: hier horen heerlijke handige hapjes bij! Hoewel het niet supergezond is vind ik bladerdeeg een product waar je met weinig inspanning een leuk hapje mee kunt maken. Hierom vandaag 3 tips voor handige bladerdeeghapjes voor pakjesavond. Lees je mee?

Handige hapjes pakjesavond - Hartige banketletter

Hartige banketletter

‘Twee kaatsen ballen in een net, een letter van banket…’  Oh kom er eens kijken wat voor een verrassing je nu weer op de tafel met hapjes ziet liggen. Een banketletter is onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest en pakjesavond. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat je na al dat gesnoep van de afgelopen periode minder behoefte hebt aan zo’n superzoete banketletter. Hierom maak ik een hartige banketletter die ook nog eens supergemakkelijk te maken is!

Je hebt hiervoor 5 plakjes bladerdeeg, 4 rundersaucijzen en een ei nodig. Ik verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celcius. Vervolgens ga ik de worsten van hun velletje ontdoen. Ik doe dit door het vel aan één kant lichtjes in te snijden. Zo kan ik heel gemakkelijk het vel er in één keer vanaf trekken. Dit doe ik bij alle 4 de saucijzen.

Erna leg ik de plakken bladerdeeg achter elkaar. Ik zorg ervoor dat ze een beetje overlappen en druk ze aan op de plekken waar twee lappen op elkaar liggen. Hierna leg ik de worsten achter elkaar op de rij met plakken bladerdeeg. Ik duw de worsten wat tegen elkaar aan. Dan rol ik de plakken bladerdeeg dicht en duw ook hier weer de plekken waar ze overlappen op elkaar. De uiteinden van de rol maak ik ook dicht door het deeg wat bij elkaar te drukken.

Je kunt er nu voor kiezen om de vorm zo te laten: je hebt dan een hartige banketstaaf. Ik vind het leuk om de staaf om te vormen tot de letter S. Als ik dit gedaan heb bestrijk ik de letter met wat opgeklopt ei. Ik leg de letter op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif deze de oven in. Na 30 minuten ruikt je huis heerlijk naar de saucijzen en is je hartige banketletter klaar. Gegarandeerd succes op pakjesavond!

Handige hapjes pakjesavond - Hartige vegetarische saucijzenbroodjes

Vegetarische cadeautjes

Als er voor de carnivoren een lekker saucijzenbroodje op tafel staat is het natuurlijk wel leuk als er voor de vegetariërs ook een variant op de hartige banketletter is om lekker te snacken. Hierom maak ik deze vegetarische bladerdeeg cadeautjes. Ik gebruik hiervoor bladerdeeg, een pak vegetarisch gehakt (dit is meestal zo’n 175 gram), 1 ei, gehaktkruiden, sambal, ketjap en een beetje paneermeel.

Ik verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Het bladerdeeg laat ik ontdooien. Ik doe het vegetarische gehakt in een mengkom met de gehaktkruiden, een beetje sambal en ketjap (voeg dit naar smaak toe, begin met een theelepel sambal en een eetlepel ketjap). Dit meng ik door elkaar. Vervolgens klop ik een ei. Ik roer ongeveer 2/3 van het ei door het gehaktmengsel. Hierna voeg ik een handje paneermeel toe en roer het nogmaals goed door elkaar.

Ik pak een plakje bladerdeeg en verdeel het op het oog in vier stukken. In elke kwart van het plakje deeg leg ik een beetje van het gehaktmengsel. Hier leg ik een tweede plak bovenop. Met het handvat van een  mes druk ik de twee plakken aan de buitenkant op elkaar. Met dit handvat maak ik ook een kruis zodat de vier stukken los van elkaar komen te liggen. Ik snijd het bladerdeeg in vieren. Ik maak pakketjes tot het gehaktmengsel op is.

Van een plakje bladerdeeg snijd ik dunne reepjes die ik als een lint over de cadeautjes heen leg. Vlak voor ik de vegetarische cadeautjes de oven in schuif bestrijk ik ze met het overgebleven ei. Ook leuk om dit door de kinderen te laten doen: schilderen met ei vinden ze hier helemaal geweldig! De hapjes gaan voor 20 minuten de oven in en zijn dan klaar om opgesmuld te worden!

Handige hapjes pakjesavond - Appelzakjes

De zak van Sinterklaas…

De zak van Sinterklaas kan natuurlijk niet ontbreken als het gaat om zak(k)en die echt bij pakjesavond horen! Bladerdeeg laat zich gemakkelijk vormen en leent zich er dan ook uitstekend voor om een zak van te maken. Hier gaan we natuurlijk geen cadeautjes in stoppen! Een zoet mengsel met appel doet het echter altijd goed.

Ik neem een appel en snijd deze in kleine blokjes. Deze doe ik in een mengkom met een beetje kaneel en een handje rozijnen. Ik meng het geheel goed door elkaar. Op een plakje bladerdeeg leg ik een eetlepel van dit mengsel. Ik doe dit met zoveel plakjes tot het mengsel op is. Per plakje pak ik alle punten bij elkaar en vorm hier een zak van. Ik draai een beetje en duw ze bij elkaar zodat het stevig dicht zit. Tenslotte besmeer ik de appelzakjes met eigeel en zet ze voor 25 minuten in een oven van 200 graden. Als dat geen cadeautje is weet ik het ook niet meer!

Handige hapjes pakjesavond - Sinterkaas staf

Bonus: Sinterkaas staf

In Sinterklaastijd worden er toch al cadeautjes weggegeven en daar doe ik graag aan mee! Hierom nog een extra tip: de staf van Sinterkaas. Ik snijd hiervoor een plak bladerdeeg in reepjes. Deze rol ik aan een kant een beetje op zodat de krul van de staf ontstaat. De stafjes leg ik op een bakplaat en smeer ik in met een eimengsel. Hierna strooi ik er wat kaas overheen. Ik leg ze met de krul naar beneden neer zodat de vorm van de staf er mooi in komt. De bakplaat gaat eerst 10 minuten in een oven van 200 graden. Na deze 10 minuten draai ik ze om, besmeer de andere kant ook met ei en strooi hier ook kaas overheen. Vervolgens gaan de stafjes nog 10 minuten terug de oven in. Als ze afgekoeld zijn kun je heerlijk smullen van je eigen Sinterkaas staf!

Een aantal hapjes zijn natuurlijk ook hartstikke leuk om mee te geven in de lunchbox! Het lijkt me superleuk om ze ook bij jou in de lunchbox terug te zien. Gebruik de #foodfrobelfun op Facebook of Instagram of tag me in je bericht, dan zie ik wat jouw creatie is! Welk hapje is jouw favoriet? Laat het in een reactie onder dit bericht achter!

 

Deel deze post via

Leave a Comment