Sinterklaas kwarktaart - resultaat

Sinterklaas kwarktaart met mandarijnen en kruidnoten

Al een paar dagen zitten we hier stipt om 18.00 uur voor de televisie om het Sinterklaasjournaal te bekijken. Nou ja, Uitzendig Gemist is soms ook een fijne optie…we hebben nog geen aflevering gemist. En wat is het weer spannend…zou hij op tijd in Nederland aankomen? Morgen gaan we het zien! Dan zitten we gezellig met zijn allen met hapjes en een kop warme chocolademelk met slagroom voor de televisie.

Wat ik echt bij de Sinterklaastijd vind horen zijn kruidnoten en mandarijnen. Ik ga daar dit keer eens iets anders van maken dan de standaard Sinterklaashapjes. Lees je mee voor het recept van een easypeasy heerlijke Sinterklaas kwarktaart met mandarijnen en kruidnoten?

Sinterklaas kwarktaart - ingredienten

Wat heb je nodig?

Voor deze kwarktaart gebruik ik een pak met een mix voor kwarktaart. Ik kies voor een mix waarbij je de bodem nog zelf moet maken. Deze wil ik namelijk graag van kruidnoten maken voor het echte Sinterklaasgevoel! Naast de mix gebruik ik 200 gram kruidnoten en 125 gram boter voor de bodem. Magere kwark (500 gram) en slagroom (125 ml) vormen samen met de mix de vulling. Voor wat extra bite voeg ik aan de vulling Truffel Chocolade Kruidnoten toe en wat mandarijnen toe. Ik gebruik mandarijnen uit blik: scheelt mij weer een hoop mandarijnen pellen, haha. Bovendien gebruik ik de siroop uit het blik als vervanging voor het water wat ik nodig heb voor de vulling.

Sinterklaas kwarktaart - kruidnoten fijn malen

Malen en mixen

Als ik alle ingrediënten klaar heb staan begin ik met het maken van de taart. Allereerst bekleed ik de bodem van een springvorm met bakpapier. Ik gebruik er één met een doorsnede van 26 cm. Een vorm met een doorsnede van 24 cm kan ook, de taart wordt dan iets hoger.

Vervolgens maal ik de kruidnoten fijn. Ik doe dit door ze in een blender te stoppen: de messen malen de kruidnoten nu zo fijn mogelijk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze met een vijzel fijn te malen, fijn te snijden met een scherp mes of (als je wat agressie kwijt wilt) om ze in een theedoek te doen en er met een pan op te slaan. Als de kruidnoten fijn genoeg zijn stop ik ze in een schaal waarin ik ze kan mixen. De boter smelt ik in een pannetje. Als deze helemaal gesmolten is roer ik de boter door de gemalen kruidnoten. Dit wordt de bodem van de taart. Ik giet het mengsel op de bodem van de bakvorm. Met behulp van een lepel druk ik het plat zodat het een stevige, gelijkmatige bodem wordt. Tenslotte zet ik de springvorm in de koelkast. Na een klein kwartiertje is de boter voldoende gestold en is de bodem hard genoeg geworden om de vulling erop te storten.

Sinterklaas kwarktaart - bodem met mandarijn

Mmmmmandarijnen

De vulling van de taart is heel gemakkelijk te maken. Volgens de instructies op de verpakking heb ik 400 ml water nodig om de vulling te maken, ik vervang een deel van het water met de siroop uit twee blikjes mandarijnen. Dit is net geen 400 ml, de rest vul ik aan met water. Dit siroopmengsel giet ik bij de mix voor de vulling. Dit mix ik op de laagste stand ongeveer een minuut zodat het een geheel wordt. Hierna voeg ik de magere kwark en de slagroom toe. Vervolgens mix ik het geheel nog een minuut of twee op de hoogste stand. Ik heb nu een lobbig mengsel.

Ik snijd wat Truffel Chocolade Kruidnoten en een paar mandarijntjes fijn en meng dit door de vulling voor net dat beetje extra Sinterklaasgevoel!

Als de bodem voldoende is uitgehard haal ik de springvorm uit de koelkast. De mandarijnen uit blik zet ik tegen de rand van de springvorm aan. Hierna giet ik de vulling over de bodem heen. Tenslotte zet ik de kwarktaart in de koelkast. Na een uur of drie is de vulling voldoende uitgehard en kun je de taart eten. Dat wordt genieten!

Laat nou de Goede Sint maar komen, omdat hij de taart zo heerlijk vindt…;-)

Geniet van de intocht! Mogen de kids na de intocht ook al de schoen zetten bij jullie?

Sinterklaas kwarktaart - resultaat

Maak je deze taart vind ik het leuk als je hem op Social Media deelt met de #foodfrobelfun. Geniet ervan!

 

 

Deel deze post via

Leave a Comment