stel zelf je borrelplank samen - banner

Zelf een borrelplank samenstellen: zo doe je dat!

Als je mij al wat langer volgt, dan weet je dat ik van heerlijk borrelen houd. Met een lekkere borrelplank erbij is het helemaal een groot feest! Soms haal ik er van alles voor in huis, heel vaak maak ik een borrelplank met van alles wat ik nog in huis heb. Het samenstellen van een borrelplank is helemaal niet moeilijk. Je moet er een beetje handigheid in krijgen, en dan gaat het haast vanzelf! Als de kinderen ergens logeren zijn en ze hebben zin in ‘een bord vol hapjes’, zoals ze het zelf noemen, weten ze tegenwoordig zelf hoe ze die samen kunnen stellen. Ideaal toch? Ik leg je uit hoe je in een paar simpele stappen zelf de ideale borrelplank kunt samenstellen!

Voor wie ga je de borrelplank samenstellen?

Het is belangrijk dat je weet voor wie je de borrelplank gaat samenstellen. Krijg je alleen maar vegetariërs op bezoek, dan is een plank vol met vlees natuurlijk niet zo handig. Verwacht je veel kleine kinderen die meesnoepen? Zorg er dan voor dat je dingen als snoeptomaatjes, druiven en kleine knakworstjes een keer in de lengte doorsnijdt zodat ze zich er niet in verslikken. Check even goed wat iedereen lekker vindt, zodat je niet lang in de keuken staat en vervolgens alleen maar hapjes hebt die je zelf lekker vindt en de rest niet.

stel zelf je borrelplank samen

Wat voor een plank ga je gebruiken?

De plank die je gaat gebruiken is natuurlijk ook erg belangrijk. Kies je voor een mooie houten plank, dan is het wel belangrijk dat het een plank is die ook afgewassen kan worden. Vette kaas, worst en olijven bijvoorbeeld willen nog wel eens een laagje achterlaten op de borrelplank. Het is dan prettig als je hem hierna af kunt wassen in plaats van dat je de plank weg kunt gooien. Leuke borrelplanken zijn er voldoende te koop. Bijvoorbeeld bij bol.com, de Hema of Dille & Kamille. Denk er ook aan dat je leuke schaaltjes in huis hebt voor de salades en dipjes. Zorg dat je voldoende mesjes hebt voor de kazen en worsten. Leuke prikkers maken het helemaal af!

Zorg voor een goede basis

Bij het samenstellen van een borrelplank begin ik vaak met een basis van kaas en worst. Ik noem het zelf altijd gekscherend een worst-kaasscenario. Dat is wat mij betreft de perfecte start voor een heerlijke hapjesplank! De kaasjes kun je in de supermarkt halen, bij de kaasboer heb je echter wat exclusievere kazen. Leuk als je iets origineels op tafel wil zetten! Voor de worsten slaag ik online heel goed. Bij MM-deli (Mediterranean Meat Delicatessen) is er een ruime keuze aan de lekkerste Franse worsten. Er zitten heel verrassende smaken tussen, waarmee je jouw gasten zeker laat genieten van bijzondere worsten. Wat denk je bijvoorbeeld van een worst met fazant en cognac? Of een droge worst met een vulling van geitenkaas?  Bestel je nu bij MM-Deli en gebruik je de kortingscode MYRTHE krijg je bovendien een worst gratis bij je bestelling!

Groot voordeel van online bestellen vind ik dat je er de deur niet voor uit hoeft.Zo heb je meer tijd om lekker hapjes te maken en te bedenken wat je erbij wil drinken!

zelf borrelplank samenstellen - hapjes maken

Maak lekkere hapjes

Naast kaas en worst vind ik het ook leuk om wat lekkere hapjes te maken. Dat kunnen gevulde wraprolletjes zijn, waarbij ik een wrap beleg met bijvoorbeeld roomkaas en zalm en deze oprol en in kleine stukken snijd. Mini-sandwiches doen het ook altijd goed. Spiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum zijn altijd een een goed idee! Je kunt er ook voor kiezen om iets langer in de keuken te staan. Maak bijvoorbeeld eens heerlijke vlammetjes uit de oven, of serveer lekkere vegetarische hapjes voor je gasten. Maak niet teveel verschillende hapjes, anders maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Stel de perfecte borrelplank samen

Dan is het tijd om jouw borrelplank samen te stellen. Zorg eerst dat de worsten en kazen leuk op de plank worden gelegd. Plaats hier vervolgens de bakjes met salade, dipjes en sausjes tussen. Er kunnen overigens ook een paar bakjes naast de plank neergezet worden, dit scheelt weer wat ruimte op de plank! Vul de lege ruimtes op met losse groenten, hapjes, blokjes kaas, druiven en noten. Gebruik wat mooie prikkers om je borrelplank helemaal af te maken. Het enige wat je nu nog maar hoeft te doen is de oohs en aaahs te incasseren als je gasten deze heerlijke borrelplank zien.

Zo zie je maar, dat het samenstellen van een borrelplank helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Als je de juiste spullen in huis hebt kun je zelfs gewoon spontaan een leuke plank op tafel zetten. Ik maak geregeld een mooie plank met groenten die ik nog in huis heb, aangevuld met kaasjes en worst uit de voorraad en afgemaakt met wat noten en chips… Dus zelfs een spontane borrel kun je heel leuk aankleden. Geniet ervan!

Wil je de tips voor het samenstellen van een borrelplank bewaren op een van je borden op Pinterest? Je kunt daar onderstaande afbeelding voor gebruiken.

Zelf een borrelplank samenstellen Zo doe je dat! pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment