unicorn kerstbal zelf maken als decoratie voor kerst

Unicorn kerstballen zelf maken

Het optuigen van de kerstboom is iets waar ik altijd al lang naar uitkijk. In de loop der jaren heb ik heel wat ornamenten voor in de boom verzameld. De ene nog hysterischer dan de ander. Ik vind het ook heel erg leuk om zelf kerstballen te maken. Samen met de kinderen knutselen, of lekker alleen zen worden terwijl ik zelf een ornament voor in de kerstboom maak. Zo maakte ik met de kinderen al eens een leuke hanger voor in de kerstboom van chenilledraad. Makkelijk om mee te werken, en het ziet er heel erg leuk uit! De meiden vinden unicorns helemaal te gek. Het spreekt dus voor zich dat er ook een unicorn kerstbal in de boom moet komen. Dit kan ik natuurlijk in de winkel kopen. Ik vind het echter leuker om zelf unicorn kerstballen te maken! Dit is iets moeilijker dan de hangers van chenilledraad. Een beetje hulp is dus wel handig, als de kinderen zelf aan de slag gaan. Het is ook heel leuk om zelf deze toffe kerstballen te maken. Knutsel je mee?

Zelf unicorn kerstballen maken

Een ritje naar de Action zorgt ervoor dat ik alle spullen heb die ik nodig heb voor deze zelfgemaakte kerstballen. Ok, ik heb ook nog heel veel spullen die ik helemaal niet nodig heb gehaald, maar dat is Action-eigen volgens mij…

Ik koop wat losse papieren bloemen, zelfdrogende klei, vilt, kerstballen en stiften die je op glas kunt gebruiken. Van het vilt ga ik de oren maken. Hier knip ik de vormen vast uit. Qua kerstballen kun je natuurlijk iedere kleur en grootte pakken die je leuk vindt. Ik kies ervoor om glanzende witte ballen te gebruiken. Met de bloemetjes maak ik er alsnog een hysterische kerstbal van.

Omdat een eenhoorn natuurlijk een hoorn nodig heeft maak ik deze eerst. De zelfdrogende klei droogt weliswaar snel, een dag van tevoren deze hoorns maken is geen overbodige luxe. Het project is zo snel klaar dat de klei niet droog is als je de hoorn op de kerstbal wil gaan plakken.

Ik maak de hoorns door twee stukjes klei te pakken en hier kleine slangen van te maken. De slangen hebben een brede onderkant en een smalle bovenkant, net als de hoorn straks. Als ik twee rollen van gelijke lengte heb rol ik ze in elkaar zodat je één hoorn krijgt. Dit herhaal ik voor de andere hoorn. Als de hoorn na een paar uur (of de volgende dag) goed gedroogd is verf ik hem goud. Ik gebruik hier verf voor, je kunt hem ook prima kleuren met nagellak. Iedere kleur volstaat, met een laagje glitterlak er overheen wordt het helemaal lekker magisch.

De oren maak ik van vilt. Ik maak twee verschillende kleuren oren, voor elke eenhoorn een kleur. Het ene setje oren wordt roze met paars, de andere paars met roze. Ik knip hiervoor twee grote en twee kleine driehoekjes per kleur uit het vilt. De kleine driehoekjes plak ik op de grote. Ik plak ze niet helemaal onderaan, zodat er nog een randje overblijft waarmee ik ze aan de kerstbal kan plakken. Als de kleine driehoekjes goed vast zitten (ik gebruik hiervoor textiellijm) vouw ik ze in de lengte doormidden. Aan de achterkant niet ik ze bij elkaar: nu zit er een mooie vouw in het oor. Het nietje zet ik uiteraard boven het plakrandje, anders kan ik deze niet omvouwen.

Unicorn kerstballen samenstellen

Ten slotte zet ik de kerstballen in elkaar. Hiervoor zet ik de kerstballen op een beker zodat ze stil blijven staan. Nu hoef ik ze niet vast te houden en heb ik twee handen over om mee te werken. Ten eerste lijm ik de hoorn voor het rondje waar je de ballen mee op kunt hangen. Erna lijm ik de oren hier aan weerszijden een stukje achter. Voor het lijmwerk op de kerstbal gebruik ik weer een van mijn favoriete fröbelapparaten: mijn lijmpistool! Ideaal hoe snel dit werkt. Het geeft wel een rommeltje, hiervoor heb ik altijd een krant op mijn werktafel liggen.

Als zowel de oren als de hoorn goed vast zitten op de kerstbal lijm ik één voor één de bloemen erop. Mocht je iets anders mooi vinden kun je dat er natuurlijk ook op plakken. Denk aan diamanten om mee te knutselen, glitters, echte manen…je kunt het zo gek niet bedenken! Tenslotte teken ik met een glasstift ogen op de kerstbal om de eenhoorn af te maken. Je kunt zelf kiezen wat voor een ogen je erop tekent. Ik heb iedere unicorn zijn eigen ogen gegeven, allemaal hetzelfde kan natuurlijk ook!

In no time zijn deze unieke zelfgemaakte unicorn kerstballen klaar! Is het geen plaatje? Dat staat toch überschattig in de boom…

Laat je het even weten als jij ze ook gaat maken? Dat kan door de #foodfrobelfun te gebruiken op social media of hier een berichtje achter te laten. Geniet van de Kerstvoorpret!

Heb je voor dit jaar al je ornamenten voor in de boom al in huis? Dan zal er tijdens het opruimen vast eentje sneuvelen en kun je volgend jaar aan de slag.. In dat geval bewaar je deze blog op een van je borden op Pinterest!

zelf unicorn kerstballen maken decoratie voor kerst - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment