Halloween bento lunch - pompoen

5 Tips voor een leuke Halloween lunch

De laatste weken vanoktober zijn begonnen… Dat betekent voor mij dat de herfst nu echt in volle gang is en dat Halloween met rasse schreden nadert. Tot een paar jaar geleden werd dit feest in Nederland amper gevierd, nu

 

kun je er bijna niet meer omheen! De heksen vliegen je om de oren en de uitgeholde pompoenen zijn niet aan te slepen. Ik vind het altijd erg leuk om ook de lunches aan te passen aan de actualiteit…dit keer deel ik graag 5 leuke Halloween lunches met jullie!

Halloween bento lunch - vleermuis

Vreselijke vleermuizenlunch

Brrr….ik begin met een very scary vleermuizenlunch. Hiervoor gebruik ik vleermuis-uitstekers. Als je deze niet hebt kun je natuurlijk een andere vorm gebruiken of de vleermuizen zelf uitsnijden.

Eerst besmeer ik een boterham en steek hier twee vleermuizen uit: een kind kan de was doen! Sterker nog, ze zullen het erg leuk vinden om mee te helpen met het maken van een bento lunch.

De vleermuis-uitsteker gebruik ik ook om vleermuizen uit een wrap te steken. Ik leg ze op een bakplaat en besmeer ze met wat boter. Vervolgens strooi ik er wat kaneel en suiker overheen: dit wordt een heerlijk zoete traktatie bij de lunch! De bakplaat gaat voor een minuut of 10 de oven in. Deze heb ik op 180 graden Celcius voorverwarmd. Als ze afgekoeld zijn stop ik ze in de lunchbox.

Pompoenen mogen natuurlijk niet ontbreken in de Halloween bento. Hierom bak ik gezonde pompoenmuffins.

Ik maak 10 stuks. Zo kan iedereen er een paar meenemen in de lunchbox!

Ingrediënten

  • 400 gram pompoen (ik gebruik zakjes voorgesneden pompoen)
  • 2 handen vol pecannoten
  • 150 gram havermout
  • 1 centimeter gember
  • 2 eieren
  • 2 el kaneel
  • 4 tl bakpoeder
  • 8 el honing

Ten eerste kook ik de pompoen in 20 minuten zacht. Hierna vul ik een muffintray met enge cakevormpjes. Je kunt natuurlijk ook een siliconentray nemen en deze goed invetten. Ook hier zijn verschillende vormen van.

De pecannoten hak ik in stukken. Vervolgens gebruik ik een staafmixer om de lauwwarme pompoen te pureren. De havermout vermaal ik tot meel en de geschilde gember rasp ik fijn. Hierna doe ik het havermeel, de eieren, kaneel, bakpoeder, honing en de gemberrasp in een kom. Als ik de pompoenpuree toegevoegd heb mix ik het geheel door elkaar. Als alles goed gemengd is schep ik de pecannoten door het mengsel.

Nu vul ik de cakevormpjes met het beslag en zet ze in de oven. Na 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden te hebben gestaan zijn ze goed gaar!

Halloween bento lunch - creepy knakworst

Creepy knakworstlunch

Soms, heel soms, mag er best een broodje knakworst mee naar school toe. Gewoon omdat het lekker is! Zo ook in deze Halloween lunchbox. Ik snijd van de bovenkant van een knakworst een stukje af, alsof het de nagel is. Vervolgens snijd ik de worst zelf in, zodat je de plooien bij de gewrichten te zien krijgt. Het is nu net een echte vinger! Op een broodje met een beetje ketchup erbij is het net een afgehakte vinger…ieuw….

Oranje snoeppaprika snijd ik met een mesje voorzichtig uit, alsof het een uitgeholde pompoen is. Uit een stukje komkommer steek ik een spookje en van een ei maak ik een eng hoofd. Dit laatste doe ik door met een rietje steeds een klein rondje uit het ei te steken. Durf jij dit op te eten?

Halloween bento lunch - pompoen

Pompoenen, pompoenen, pompoenen….

Als er iets is wat symbool staat voor Halloween, dan is het wel de pompoen. Je komt ze in alle soorten en maten tegen. Er worden de gekste creaties van gemaakt! Het is een vorm die zich bij uitstek leent voor een leuke lunch. Een boterham besmeer ik en steek ik uit met een pompoenuitsteker. Hierna pak ik twee mandarijnen. De eerste pel ik en ik stop er een stukje bleekselderij bovenin: dit is nu net een pompoen met een steeltje. Bij de tweede laat ik de schil er omheen zitten. Met watervaste stift teken ik er een gezicht op, alsof het een Jack-o’-lantern is.

Als laatste snijd ik een stuk van een winterpeen af. Deze schil ik waarna ik er aan een van de lange kanten een driehoekje uit snijd. Vlak ernaast snijd ik nog een driehoek uit tot net niet tegen de eerste aan. Als ik de wortel in plakken snijd zie je de pompoenen al verschijnen.

Halloween bento lunch - mummie

The mummy returns

Figuren die het ook altijd goed doen als er iets engs uitgebeeld moet worden zijn mummies. Ik maak twee verschillende voor in de lunchbox. Voor de eerste snijd ik een plak bladerdeeg in vieren. Deze plakken leg ik op een bakplaat en besmeer ik met tomatensaus. Ik leg er twee plakjes zwarte olijf op als ogen en mummificeer hem met repen kaas. De tweede mummie maak ik door repen bladerdeeg om een knakworst heen te wikkelen. Beide mummies gaan 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celcius.

Er kruipen ook nog een paar eenogige monsters de bentobox in! Hiervoor snijd ik een steel bleekselderij in stukken. Hier smeer ik wat pindakaas in. Ik maak de monsters af door er een eetbaar oogje op te plakken….zien ze er niet uit om op te eten?

Halloween bento lunch - spinnen

Spannende spinnen lunch

Spinnen…deze kriebelende beestjes zijn natuurlijk hartstikke leuk in een enge lunchbox. Ik maak spinnenwebben door eerst pannenkoekenbeslag te maken. Dit giet ik in een beslagfles. Je kunt hiervoor ook een lege sausfles gebruiken. Ik smelt wat boter in een pan en teken hier met het beslag een spinnenweb in. Als de bovenkant goed droog is draai in het spinnenweb om zodat de andere kant ook goed bruin kan worden. Na een paar minuten haal ik de webben uit de pan. Zodra ze afgekoeld zijn leg ik ze in de lunchbox.

Voor een healthy spin rijg ik steeds twee blauwe druiven aan een cocktailprikker. Dit doe ik acht keer: dit worden de poten. De spinnenpoten prik ik in een pruim. Ik prik er vier aan iedere kant. Een oogjesprikker zorgt ervoor dat de spin een gezicht krijgt.

Van knakworstjes en spaghetti maak ik nog een paar kleine spinnen. Ik breek per knakworst de spaghetti zo dat ik vier stukken heb die aan beide zijden iets uitsteken. Deze vier stukken prik ik in een rij in de knakworsten. Vervolgens kook ik ze even tot de spaghetti goed zacht is. De poten hangen nu echt als spinnenpoten aan de knakworstjes vast…eng hoor!

 

Je kunt de hapjes natuurlijk ook op een schaal leggen en er zo een enge Halloween monkeyplatter van maken…durf jij een scary snack te pakken?

 

Deel deze post via

Leave a Comment