Kaneelrolletjes kaasrolletjes

Handige hapjes: hartige en zoete rolletjes van croissantdeeg

Hier is het een vaak terugkomend ritueel: op zondagochtend zelf croissantjes bakken. Superleuk om te doen en erg gemakkelijk. Ik gebruik daarvoor een blik croissantdeeg. Tegenwoordig verkopen ze die in vrijwel elke supermarkt. Het is echt een kwestie van het blik openen, deeg uitrollen, snijden en dan komt het leukste gedeelte: het rollen van de croissants. Dit vindt de oudste hier het leukste om te doen. De jongste beleeft altijd veel plezier aan het ‘schilderen met ei’ op de croissants zodat ze lekker bruin worden. Van dat croissantdeeg kun je echter nog veel meer lekkere dingen maken! Ik maak er bijvoorbeeld deze handige hapjes van: succes gegarandeerd! Croissantdeeg

Een eerste blik….

Als eerste open ik het blik croissantdeeg. Op de verpakking staat precies hoe je dit moet doen: een kind kan de was doen dus, haha. Erna rol ik het deeg uit en verdeel ik het in 2 stukken. Ik maak immers een zoete en een hartige variant van deze lekkere rolletjes. In het deeg zitten al perforatielijntjes zodat je de croissants gemakkelijk kunt maken. Ik ga nu echter geen croissants maken. Hierom druk ik de lijntjes goed dicht. Ik doe dit aan beide kanten van het deeg. Het zou immers zonde zijn als de vulling straks aan alle kanten uit de rolletjes loopt!

Kaneelrolletjes beleggen Kaasrolletjes maken

 

Vullen maar

Croisantrolletjes zonder vulling zijn natuurlijk ook maar saai. Ik kies voor een zoete en een hartige variant. De zoete variant vul ik met bruine basterdsuiker en kaneel. Ik zorg dat de hele plak deeg vol ligt met suiker en verspreid er dan 2 theelepeltjes kaneel overheen.

De hartige rol vul ik met kaas. Ik gebruik hiervoor plakken kaas. Geraspte kaas werkt natuurlijk ook prima, dat heb ik nu echter niet in huis.

Als beide rollen gevuld zijn rol ik ze op. Dit doe ik niet te strak. Het deeg moet ook ruimte krijgen om te kunnen rijzen in de oven.

Kaneelrolletjes snijden Kaneelrolletjes kaasrolletjes oven

 

In de oven

De grote rollen snijd ik in kleine stukken. Deze rolletjes verspreid ik over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de rolletjes is.

Ik  verwarm de oven voor op 200 graden. Controleer voor de zekerheid even jouw blik met croissantdeeg voor de temperatuur, dit kan per merk verschillen. De bakplaat schuif ik in het midden van de oven en ik bak de rolletjes 12 minuten af. De kaas en suiker zal er iets uitlopen, dit is niet erg. Er blijft voldoende over om heerlijke hapjes over te houden. Je kunt eventueel de rolletjes in een muffintray zetten. Dit voorkomt geknoei op het bakpapier.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de rolletjes even afkoelen. Met name de suiker kan erg heet zijn: dit wil je niet zo in je mond stoppen. Als de rolletjes voldoende afgekoeld zijn kun je ze op tafel zetten. Wees er snel bij want ze zijn op voor je het weet! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de hartige en zoete rolletjes mee te geven in de lunchbox. Bij ons vallen ze zowel bij de ‘grote mensen’ als bij de kids in de smaak: je slaat de plank dus nooit mis! De lunch verloopt dan in ieder geval op rolletjes, hihi.

Kaneelrolletjes Kaasrolletjes

 

Deel deze post via

Leave a Comment