kerstinder op school zonder stress gezonde kerstkrans banner

7 Tips voor het Kerstdiner op school zonder stress

De laatste schoolweek van dit kalenderjaar komt al snel dichterbij. De klaslokalen zijn al gezellig versierd, en de kinderen worden langzaam aan steeds drukker. Een van de belangrijkste momenten van het schooljaar komt er namelijk aan: het kerstdiner op school! Voor veel kinderen een moment waar ze al lang naar uit kijken. Gezellig met de hele klas op school eten: hoe speciaal is dat!? De kinderen trekken hun mooiste kleding aan, of ze zoeken hun foutste kersttrui uit…dat is natuurlijk net zo leuk! In de klas staat een tafel netjes gedekt met kaarsjes (jaja, op batterijen), mooie placemats, kerstknutsels van de kinderen in de boom en leuke servetten. Wat een gezelligheid!

Voor de ouders is het echter een ander verhaal: van hen wordt verwacht dat ze de hapjes maken voor het kerstdiner op school. In deze periode, waarin het op het werk ook vaak extra druk is, komt dat niet altijd even goed uit. Op sommige scholen komt een lijst te hangen waar je in kunt schrijven wat je mee geeft voor het kerstdiner. Met een beetje geluk kun jij inschrijven op de warme chocolademelk of de ijsworst na (geen idee of dat een woord is, maar je weet wat ik bedoel..). Is dat niet gelukt en moet je iets creatiever uit de hoek komen? Lees dan snel mijn tips voor een kerstdiner op school zonder stress…. adem in… adem uit!

Tip 1 – Gezonde kerstkrans

Hangt er bij jou ook een gezellige kerstkrans aan de deur in deze tijd van het jaar? Ik vind het altijd zo’n mooi gezicht! Van zo’n krans is heel gemakkelijk een healthy variant te maken voor het kerstdiner op school. Neem jij de groentenhapjes voor je rekening? Serveer ze dan eens op deze manier! Ook erg leuk voor een monkeyplatter thuis in de vakantie.

Ik neem hiervoor een kant en klare krans die ik bekleed met aluminiumfolie. Dit kan een piepschuimkrans zijn, een krans van stro volstaat ook prima doordat je er folie omheen doet. Ik steek cocktailprikkers in de krans en prik hier steeds wat groenten en fruit aan. Ik kies voor snoeptomaatjes, druiven en komkommer. Groen en rood zijn nu eenmaal echte kerstkleuren en de meeste kinderen houden wel van tomaten, komkommer en druiven. Mocht je deze snack nu maken voor echt kleine kids is het handig om de tomaten en druiven in de lengte doormidden te snijden. Je verkleint zo de kans op verstikking. Als ik de hele krans vol heb geprikt met de groenten en druiven is hij klaar. Dit ziet er toch ongelooflijk feestelijk uit!?!?

hapjes kerstdiner op school zonder stress kerstkrans

Tip 2 – Kerstkrans van worstenbrood

Mocht je nu het idee van de kerstkrans er leuk vinden en denken: ‘Dat is me iets te gezond’ is hier natuurlijk ook heel gemakkelijk een variant op te maken. Ik kies dit keer voor cocktailworstjes in brood. Een soort worstenbroodjes in een krans. Dat kan natuurlijk niet ontbreken tijdens kerst voor deze Brabander. Hiervoor gebruik ik weer pizzadeeg. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor bladerdeeg. Denk er dan aan dat je de krans even met eigeel bestrijkt voor je hem in de oven schuift. Ik open een blik cocktailworstjes en rol ieder worstje in een reepje pizzadeeg. De worstenrolletjes leg ik steeds naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik leg ze zo naast elkaar dat er een cirkel ontstaat. Als de cirkel rond is maak ik met een beetje pizzadeeg een strik voor op de krans. De bakplaat gaat voor 15-20 minuten een oven van 200 graden in et voilà: klaar is kees…uhm krans. Daar zullen de kids van genieten hoor! Ook leuk om te gebruiken als ontbijtrecept in de kerstvakantie.

kerstdiner op school zonder stress hapje pizza kerstboom

Tip 3 – Pesto kerstboom: leuk voor het kerstdiner op school

Een kerstboom is natuurlijk het kerstsymbool bij uitstek. Bij sommigen staat hij al vanaf half november in de woonkamer te pronken met zijn gezellige lichtjes. Kortom: de kerstboom is niet weg te denken in deze periode. Bovendien is de vorm van de boom erg gemakkelijk en leent deze zich uitstekend om een lekker hapje van te maken.

Voor deze boom gebruik ik pizzadeeg. Bij diverse supermarkten kun je tegenwoordig pizzadeeg op een rol kopen. Deze rol haal ik uit de verpakking en rol hem uit. Er zit al bakpapier bij, dus dat heb ik niet meer nodig. Ik snijd een grote driehoek uit het deeg haal hier aan de onderkant aan beide kanten een stuk uit zodat er een stam verschijnt. Het bovenste gedeelte van de boom, de takken (wat zijn ze wonderschoon), snijd ik in reepjes. Ik zorg er wel voor dat ik in het midden een stam overhoud, anders valt alles uit elkaar. Deze takken besmeer ik met pesto en ik strooi er wat geraspte kaas overheen. Vervolgens draai ik de takken een beetje zodat je een mooi effect krijgt. De met bakpapier beklede bakplaat waar je de boom op hebt liggen schuif ik de voorverwarmde oven in (200 graden). Na een kwartiertje is de pesto kerstboom klaar en kan er gesmuld worden!

hapjes kerstdiner op school zonder stress knakworst kerstboom

Tip 4 – Knakworst kerstboom

Een ander leuk idee voor het kerstdiner op school zijn deze knakworst kerstbomen. Deze snack is haast nog gemakkelijker te maken dan de kerstkrans. Ik steek hiervoor met een uitsteker in kerstboomvorm een aantal bomen uit plakjes bladerdeeg. Als ik een even aantal heb leg ik de helft hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat. Als een soort stam leg ik de knakworstjes hier bovenop. Een stukje van de stam komt nog onder het bladerdeeg uit. De boompjes top ik af met de tweede helft van de uitgestoken kerstbomen. Vervolgens bestrijk ik het geheel met eigeel. De kerstbomen gaan een kwartiertje in de oven op 180 graden. Als dit geen kerstige worstenbroodjes zijn weet ik het ook niet meer!

gezonde hapjes kerstdiner op school zonder stress

Tip 5 – Gezonde hapjes voor het kerstdiner op school

Tijdens de donkere dagen rondkom kerst is het supergezellig om in huis de kaarsen aan te steken. De kaarsen die je hier ziet zijn in no time gemaakt en geven ook zo’n gezellige sfeer mee. Extra voordeel van deze kaarsen is dat je ze nog op kunt eten ook. Ik snijd een aantal plakken komkommer af en steek hier een cocktailprikker in. Vervolgens snijd ik een cheesestring in kleine stukken en deze prik ik op de komkommer. Uit een plakje paprika snijd ik vlammetjes. Deze prik ik bovenop het kaarsje: is het geen plaatje!? Geef op school wel even aan dat er nog een prikkertje in zit.

hapjes kerstdiner op school zonder stress komkommer kerstboom

Tip 6 – Komkommer kerstboom

De kerstboom is al eerder aan de orde geweest. Ook nu ga ik met deze vorm aan de slag. Hiervoor steek ik een cocktailprikker in een blokje kaas. Dit kan ook een stuk komkommer zijn of een halve cherrytomaat. Van een snackkomkommer snijd ik dunne reepjes. Deze prik ik zigzaggewijs op de prikker. De zigzaggen worden steeds smaller. Je ziet nu de vorm van een kerstboom. Voor een nog kerstiger effect kun je eventueel een ster van kaas bovenop prikken. Klaar is je gezonde kerstige komkommer!

hapjes kerstdiner op school zonder stress mozzarella pinguin

Tip 7 – Gezonde pinguïn hapjes

De laatste gemakkelijke snack zijn deze pinguïns. Ze zien er toch uit alsof ze zo van de Zuidpool afkomen? Hoewel de kerstman op de Noordpool woont vind ik deze beestjes te schattig om er niets mee te doen tijdens het kerstdiner. Ik gebruik als basis voor het lijfje minimozzarella. Deze leg ik op een plakje wortel waar ik een driehoek uitgesneden heb. Het driehoekje wat ik eruit snijd bewaar ik en snijd ik in tweeën: dit wordt de snavel. Ik steek een cocktailprikker in de mozzarella. Een zwarte olijf (mochten de kids hier niet van houden kun je ook een blauwe druif nemen) snijd ik in de lengte bijna helemaal doormidden. Deze leg ik op de mozzarella zodat de pinguïn vleugels krijgt. Een hele zwarte olijf prik ik met de holle kant naar voren op de vleugels. Hierdoor blijven de vleugels beter op hun plaats zitten. Als laatste steek ik het worteldriehoekje in de holte in de olijf en klaar is de pinguïn. Is het geen plaatje?

Met bovenstaande tips kan het kerstdiner op school natuurlijk niet meer mislukken. Ga je een van bovenstaande hapjes maken? Laat een reactie achter onder dit bericht of tag me op Facebook of Instagram met @food_frobel_fun. Ik ben benieuwd hoe jullie kerstdiner op school verloopt, jullie tips hoor ik natuurlijk ook graag!

Wil je deze tips bewaren op een van je borden op Pinterest? Gebruik daar dan onderstaande foto voor.

7 tips voor een stressvrij kerstdiner op school hapjes - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment