zelf sambal maken

Maak je eigen sambal

Al een paar jaar geniet ik van mijn eigen moestuintje in de achtertuin. Heerlijk plantjes zaaien, planten en vervolgens oogsten. Dit jaar heb ik een peperplant in mijn moestuin staan. Superleuk natuurlijk! Een pepertje door de guacamole of in een Aziatisch recept komt altijd van pas. Maar ja, dat is steeds maar 1 pepertje. En aan mijn plant zitten momenteel 20 pepertjes. Deze wil ik natuurlijk niet laten verpieteren.

sambal maken - peperplant

Aangezien ik wel van pittig eten houd besluit ik om zelf eens sambal te maken. Heerlijk om gerechten wat op te spicen! Ook erg lekker op een boterham met pindakaas trouwens, haha.

sambal maken - benodigdheden

Beginnen maar

Voor dit recept gebruik ik 20 pepertjes, een tomaat, 7 sjalotjes, 5 teentjes knoflook, 2 theelepels trassi, 3 eetlepels suiker en 1,5 theelepel zout. Ik snijd eerst de ingrediënten in wat kleinere stukjes. Om te beginnen met de sjalotten en de knoflook. Deze schil ik om ze vervolgens iets kleiner te snijden. Hier begin ik mee omdat het best wel kan dat je hiervan gaat tranen. Als ik begin met de pepers en vervolgens met mijn peperhanden mijn tranen wegveeg is dat, zacht gezegd, vrij pijnlijk.

sambal maken - tomaat ontvellen

Vervolgens ontvel ik de tomaat. Ik snijd een tomaat kruislings in, leg hem in een schaal en giet hier kokend water overheen. Vervolgens leg ik de tomaat in koud water waarna het velletje er haast vanzelf vanaf gaat. De laatste stukjes die nog vast zitten kun je er met de hand of met behulp van een mesje vanaf trekken. Hierna snijd ik de tomaat en de pepertjes in kleinere stukken en dan is mijn voorbereiding zover.

sambal maken - vijzelen

Stampen maar

Hierna is het een kwestie van vooral heel veel geduld hebben. De volgende stap is namelijk het vijzelen van alle ingrediënten. Natuurlijk kun je het ook in kleine stukjes snijden of in de keukenmachine doen, je sambal krijgt dan echter niet de structuur die je voor ogen hebt. Stukje bij beetje vijzel ik alle ingrediënten. Ik begin met de tomaat, sjalotten, knoflook en pepertjes. Vervolgens doe ik de suiker en het zout erbij. Met de trassi doe ik nog even niets. Als laatste stop ik alles bij elkaar in een schaal en meng het nogmaals goed door. Het is nu een oranje/rood mengsel geworden.

sambal maken - na het vijzelen

Ik warm wat zonnebloemolie op in de pan. Ik verbrijzel een klein beetje trassi en bak dat even aan in de olie. Hierna giet ik het tomaat/pepermengsel erbij. Ik zet het vuur niet te hoog en blijf rustig roeren. Dit doe ik tot de sambal de kleur heeft die ik voor ogen heb. Een donkerrode sambal (net als bij de Chinees, haha) vind ik het mooiste. Ik blijf rustig roeren, als alle olie is opgenomen giet ik er nog een klein beetje bij. Als de sambal uiteindelijk de kleur heeft aangenomen die ik mooi vind, en pittig genoeg maar niet te pittig is (even proeven, als hij te pittig is kan er wat suiker bij) zet ik het vuur uit. Ik laat de sambal afkoelen. Als hij voldoende afgekoeld is vul ik er twee kleine weckpotten mee die ik in de koelkast zet. Lekker hoor!

Deel deze post via

Leave a Comment