maak je eigen instrument carnaval

Maak je eigen muziekinstrument: carnavalstip!

Een groot deel van Nederland heeft al voorjaarsvakantie, een ander deel van Nederland heeft dat volgende week en wij in het zuiden wachten nog een weekje. Onze vakantie valt samen met carnaval. Het feest van het zuiden waar iedereen nog even los gaat voor de vastenperiode begint. Superleuk om in de vakantie samen met de kids aan de knutsel te gaan. Ik vind het leuk om het knutselen en beetje in een carnavalsthema te doen. Hierom kies ik ervoor om muziekinstrumenten te maken: daar kan gelijk het carnavalsfeest mee opgeleukt worden!

carnaval knutselen voorjaarsvakantie muziekinstrument sambabal

Tip 1: Maak je eigen sambabal

Dit instrument is denk ik wel een van de gemakkelijkste die je kunt bedenken om te maken. Ik maakte dit vroeger al geregeld: een kind kan de was doen dus, haha. Supergemakkelijk, snel resultaat en heel veel plezier. Een ideaal knutselwerkje voor de kids die niet zo lang stil kunnen blijven zitten.

Voor deze sambabal heb je een lege wc-rol, rijst of macaroni, papier en (washi)tape nodig. Allereerst maak ik de wc-rol aan één kant dicht. Hiervoor gebruik ik papier. Ik maak gebruik van geel papier om de onderkant dicht te maken. Ik maak het met plakband vast aan de wc-rol. Vervolgens vul ik de rol met een beetje rijst. Hierna bekleed ik de rest van de rol met blauw papier. De samababal is nu klaar! Ik vind hem nog wat saai, dus ik versier hem met vrolijk gekleurde washitape. Zo wordt het nog carnavalesker! Vul de sambabal ook eens met macaroni of stukjes vermicelli…hij klinkt iedere keer anders!

carnaval knutselen voorjaarsvakantie muziekinstrument rammelaar

Tip 2: Een vrolijke rammelaar

Dit instrument is haast nog gemakkelijker te maken dan de sambabal. Ik gebruik hiervoor een pollepel, kralen, touw en wederom washi-tape. Met deze tape kun je van alles versieren zonder dat het veel moeite kost. Als eerste maak ik aan het uiteinde van een stuk touw een paar kralen vast. Ik kies voor een paar kralen van gemiddelde grootte. Hoe groter de kralen hoe meer herrie je kunt maken, haha. Dit touw knoop ik vervolgens om de brede kant van de lepel heen. Als dit goed vast zit draai ik nog wat washi-tape om de gehele lepel heen zodat het instrument er nog vrolijker uit komt te zien. Het feest kan beginnen, want wij zijn met de rammelaar al binnen!

carnaval knutselen voorjaarsvakantie muziekinstrument tamboerijn

Tip 3: Maak je eigen tamboerijn. 

Nou ja, een tamboerijn…ik weet ook even niet op welk instrument dit lijkt: dat het herrie maakt weet ik wel zeker! Een beetje ritmisch bewegen met deze tamboerijn en je hebt een leuk muziekje om de polonaise op te doen. Eerst verzamel ik een aantal kroonkurken. Dit gaat heel snel als je bij een café of restaurant vraagt of je een paar dopjes mee mag nemen. Vaak worden deze bewaard en mag je er zo een paar hebben. Zo hoef je zelf niet alle flesjes leeg te drinken, haha.

In de dopjes maak ik een gat. Dit doe ik door er een dikke spijker doorheen te slaan. Vervolgens haal ik er binddraad doorheen. Dit draai ik een paar keer om een houten balkje heen tot het goed vast zit. Vervolgens versier ik ook dit weer met washi-tape. En voilà: het laatste instrument is klaar! De band kan feest gaan vieren!

Heb jij plannen voor de voorjaarsvakantie of zit jouw vakantie er al bijna op? Ik ben benieuwd!

Deel deze post via

Leave a Comment