leestip voor kinderen - klas van juf Bertine -banner

Leestip voor kinderen: De klas van juf Bertine, wij voetballen

Hoewel het hier nog zomervakantie is, lijkt het haast wel een herfstvakantie te zijn… Al die regen vraagt nou niet bepaald om lekker buiten spelen. Gelukkig is er binnen ook genoeg te doen! In deze blog geef ik je bijvoorbeeld een aantal tips voor regenachtige dagen, al had ik daar de zomervakantie niet echt bij in gedachten…haha. Wat de kinderen ook prima binnen kunnen doen is natuurlijk een goed boek lezen. Een leestip voor kinderen is het boek ‘De klas van juf Bertine, Wij voetballen’. In deze serie wordt je meegenomen in de klas van juf Bertine. De kinderen uit groep 3 vertellen je alles over hun hobby!

De looks

Het boek is aan de buitenkant vooral erg groen, maar wat wil je ook met een boek wat gaat over voetballen!? Op de voorkant zie ik een jongen en een meisje samen voetballen. Dit zijn Sem en Nora, blijkt later in het boek. Zodra ik het boek opensla zie ik alle kinderen uit groep 3 van juf Bertine getekend staan. Hun namen staan er ook bij, zodat je tijdens het lezen terug kunt zoeken welke naam ook alweer bij welke leerling hoort. Ook juf Bertine staat er tussen. Zo weet je wie de juf van de klas is.

Op de eerste twee ‘echte’ bladzijden van het boek staan pagina’s uit een vriendenboekje. Sem en Nora stellen zich hierin kort voor en vertellen wat hun hobby is. Het zal, gezien de titel van het boek, geen verrassing zijn dat hun hobby voetballen is! Vervolgens worden we echt meegenomen de klas in. Op iedere twee pagina’s staat een verhaal, gevolgd door een paar ‘Wist-je-dat’jes. Een paar begrippen staan, met plaatjes, uitgelegd en je leest een gesprek tussen twee klasgenoten. De tips en leuke plaatjes op iedere bladzijde maken het een plezier om naar te kijken. Ideaal om tijdens het voorlezen aan de kinderen te laten zien, al kunnen ze het boek ook prima zelf lezen als ze een jaar of 6 / 7 zijn. Voor deze kinderen is het dus een leestip om zelf te lezen, voor de jongere kids om voor te lezen. Aan het einde van het boek worden de feitjes die genoemd zijn nog een keer getest in een quiz: heb je wel goed opgelet?

Het verhaal

Sem en Nora, twee kinderen uit de groep 3 van juf Bertine (tevens schrijfster van dit boek…hoe cool!), nemen ons mee naar hun voetbalclub. Ze vinden het nog wel een beetje spannend! Wat zullen hun klasgenoten er van vinden? Eenmaal op de club aangekomen laten ze vol trots alles zien: het veld, de kleedkamers en hoe een training eruit ziet! Ook lezen we veel leuke feitjes die met sporten en voetballen te maken hebben. Wist je bijvoorbeeld dat een voetbalveld 90 tot 120 meter lang is? Dat zijn wel 10 bussen achter elkaar! Het veld is zo’n 45 tot 90 meter breed: dat zijn ongeveer 18 auto’s op een rij! Na de training en een oefenwedstrijd gaat de klas nog even mee de kantine in voor een glaasje limonade met wat lekkers. Dan is het tijd om weer terug naar school te gaan, de volgende keer neemt weer een ander kindje ons mee naar zijn of haar hobby!

Leestip voor kinderen

Een leuk leesboek voor kinderen, dat is het zeker! De plaatjes zijn vrolijk en laten goed zien wat ze uitbeelden. Daarnaast zorgt de indeling van de pagina’s ervoor dat het er aantrekkelijk uit ziet. Voor de wat oudere kinderen is het prima zelf te lezen, de jongere kinderen kun je voorlezen uit het boek. Leuk om aan het einde van het boek de quiz samen te doen: wie heeft het beste opgelet? Het boek kun je via deze link bestellen voor €15,95. Heb jij nog een leuke leestip voor kinderen?

Wil je deze tip bewaren op een van je borden op Pinterest? Je kunt daar onderstaande afbeelding voor gebruiken!

leestip voor kinderen - wij voetballen -pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment