knutselen valentijn valentijnsdag diy

Knutselen voor Valentijnsdag: vrolijke plantenbakjes

Natuurlijk kun je een lekker hapje maken voor jouw Valentijn, hierover publiceerde ik al eerder een blog. Je kunt deze hier lezen. Vorig jaar maakte ik al low budget Valentijnscadeaus, deze waren echter vooral voor volwassenen. Wil je met de kinderen een leuk cadeau maken omdat ze een crush hebben op een klasgenoot of omdat ze opa en oma zo lief vinden? Dan zijn deze vrolijke plantenbakjes een gegarandeerd succes!

knutselen voor valentijn valentijnsdag diy - benodigdheden

Knutselmiddag

Zelf vind ik het altijd er gezellig om, als de kids thuis zijn, met zijn allen even te gaan knutselen! De knutselspullen stal ik uit op tafel, en we kunnen allemaal lekker onze creativiteit kwijt. In no time is de middag voorbij als je even aan het fröbelen bent! Voor mij wel in ieder geval, haha. Voor het maken van deze plantenbakjes gebruik ik kartonnen bekers, strijkkralen, stiften, plakhartjes, ijzerdraad en een gaatjestang. Een perforator werkt ook, alleen maak je daar wat grotere gaten mee…dit vind ik er minder mooi uit zien. Het gebruik van plastic bekers in plaats van de kartonnen variant raad ik niet aan: deze scheuren een stuk sneller namelijk.

knutselen voor valentijn valentijnsdag diy - rijgen

Lekker fröbelen

Als alles klaar staan kan het echte fröbelen gaan beginnen. Ik laat de fantasie van de meiden de vrije loop en laat ze zelf bedenken wat ze willen gaan maken met de materialen die voorhanden zijn. De een tekent hartjes en plakt er een paar hartjes bij. De ander werkt het liefst met kartonnen stroken en maakt van iedere beker een totaal ander plantenbakje. De bekers vormen dus de basis: als er koffie in kan blijven zitten, dan kunnen ze ook het water van de planten binnen houden. De ideale basis zo dus! Als de bekers van de buitenkant mooi versierd zijn maak ik eerst met de gaatjestang twee gaatjes aan de bovenkant van de beker, recht tegenover elkaar: hier maak ik het handvat aan vast.

Ik meet even hoe hoog ik het hengsel ongeveer wil hebben en knip een stuk ijzerdraad af. Aan de ene kant van de beker rijg ik het ijzerdraad vast door het gat heen. Ik draai het even vast en dan kunnen de kids gaan rijgen. De strijkkralen rijgen ze aan het ijzerdraad in een volgorde die ze zelf mooi vinden: zo krijg je alleen maar unieke exemplaren van de plantenbakjes! Dat is toch het leukste geven, niet waar? Als het ijzerdraad bijna vol zit met kralen rijg ik het uiteinde door het gaatje in de beker. Ik draai het kleine stukje ijzerdraad wat over is om het hengsel heen en laat er een kraal overheen vallen zodat er geen scherp uiteinde meer aan zit.

knutselen voor valentijn valentijnsdag diy - vullen met zand

Plantenbakjes vullen

Als alle bakjes klaar zijn (of als de kids geen zin meer hebben om te knutselen, haha) is het tijd om de bakjes te gaan vullen. Hoewel je de bakjes ook prima als een soort mini-vaasjes kunt gebruiken vinden de meiden het leuk om ze te vullen met bloembollen: deze staan bovendien een stuk langer dan een snijbloem. Wij maken er dus plantenbakjes van. Eerst vul ik de bekers met zand, vervolgens laat ik de meiden er de plantjes in zetten. Het ziet er al gelijk lekker vrolijk uit!

Dit is toch een feestje om te geven? Wie houdt er nu niet van bloemen…helemaal in zo’n handgemaakte design plantenbak ;-). Fijne Valentijn!

Deel deze post via

Leave a Comment