Kinderboekenweek 2020 - activiteiten banner

Kinderboekenweek 2020: Leuke activiteiten voor de kinderen

Volgende week is het alweer zover: de Kinderboekenweek gaat weer beginnen! Dit keer met een thema wat helemaal in mijn straatje past: En toen… Voor een geschiedenisdocent is dat natuurlijk een fantastisch thema. En een heel goed excuus om het met de kinderen eens over vroeger te hebben. Dat is natuurlijk het leukste als je hierbij wat leuke activiteiten kunt doen. Dit kan in de klas, als je zelf juf of meester bent, maar ook thuis kun je prima leuke activiteiten rondom de Kinderboekenweek organiseren. Aangezien ik natuurlijk zelf al de nodige activiteiten heb bedacht rondom diverse onderwerpen uit de geschiedenis wil ik er graag een paar met jullie delen!

kinderboekenweek 2020 activiteiten

Lees een boek

Hoe voor de hand liggend is het om er tijdens de Kinderboekenweek een boek bij te pakken om de kids meer te weten te laten komen over de geschiedenis? Genoeg boeken te vinden, maar welke boeken zijn nu echt leuk voor de kinderen? Zelf lees ik al enkele jaren voor uit het boek Lang geleden… van Arend van Dam. Hierin worden belangrijke punten uit de hele geschiedenis verteld in korte verhaaltjes. De wat oudere kinderen kunnen dit zelf lezen, de jongere kinderen vinden het fantastisch om eruit voorgelezen te worden.

Een leuk voorleesboek wat ook over de hele geschiedenis gaat is De steen en de tijd van Rian Visser en Tineke Meirink. Hierin lees je het verhaal van een steen die al sinds de prehistorie op ongeveer dezelfde plek ligt. Een mooi prentenboek wat de allerkleinsten meeneemt door de hele geschiedenis.

Het boek De Grieken, van Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias komt uit de serie Willewete en is erg leuk voor de kinderen die net kunnen lezen. Terwijl ze aan het lezen zijn leren de kinderen veel over het leven van de oude Grieken. De plaatjes vertellen een duidelijk verhaal.

Kinderboekenweek activiteiten decoratie

Activiteiten Kinderboekenweek

Boeken lezen ligt natuurlijk wel voor de hand. Andere activiteiten zijn wat moeilijker te bedenken. Toch kun je met een beetje fantasie al een heel eind komen. Zowel thuis als op school kun je met het thema alle kanten op om zo op een leuke manier de geschiedenis tot leven te wekken.

Als je terug gaat naar de prehistorie kun je de kinderen een steen geven waar ze zelf een rotstekening op kunnen maken. Je kunt het verhaal vertellen van de grot van Lascaux, of waarom er in de prehistorie grottekeningen gemaakt werden. Laat ze met wasco of verf de tekening maken. Hier komen prachtige resultaten uit.

Voor de Romeinen kun je de kids leren tellen in Romeinse cijfers. Superleuk om zo eens samen te gaan zitten. Misschien kun je samen zelfs een klok maken met Romeinse cijfers?

Als je de Middeleeuwen als thema hebt kun je de ridders natuurlijk niet overslaan! Het is sowieso erg leuk om zelf een paard te knutselen. Hoe je dit kunt doen leg ik in deze blog uit. Daarnaast is het heel erg leuk om de kids hun eigen schild en zwaard te laten maken. Heerlijk knutselen in ridderthema, dat vinden ze vast leuk!

Ga je verder naar de VOC-tijd, dan is het heel erg leuk om speculaas te bakken samen. Daarbij kun je uitleggen dat veel specerijen die nodig zijn in speculaas door de VOC naar Nederland gekomen zijn! Ook leuk is het, om herfstdecoratie zelf te maken. Gebruik er kruidnagel bij waardoor de link met de VOC zo gelegd is.

In de Gouden Eeuw hadden we natuurlijk de grote Nederlandse schilders. Laat de kids een mooi zelfportret maken, en maak een tentoonstelling thuis (of in de klas natuurlijk).

Ten slotte is het natuurlijk ook heel erg leuk om de kinderen hun eigen tijdlijn te laten maken: wanneer ben je geboren, wanneer ging je voor het eerst naar school etc… Super om er een fysieke lijn van te maken die je in hun slaapkamer kunt hangen, een tijdlijn op papier is ook al heel erg leuk!

Behandel jij de onderwerpen van de Kinderboekenweek thuis? Om het lezen te stimuleren geef ik deze Kinderboekenweek een boek weg op mijn Instagram-account! Geen geschiedenisboek, wel een boek om de wereld beter te leren kennen…. doe jij ook mee? Houd mijn Insta in de gaten, want hij komt snel online!

Wil je de ideeën voor leuke activiteiten voor de Kinderboekenweek 2020 uit deze blog graag bewaren of delen met anderen? Bewaar ze dan op een van je Pinterest-borden!

Kinderboekenweek 2020 - activiteiten pinterest

 

 

Deel deze post via

Leave a Comment