pluktuinen brabant banner

8 tips voor leuke pluktuinen in Noord Brabant

Waar komen groenten en fruit vandaan? Hoe groeien appels? Allemaal vragen die de kinderen bezig houden. Helemaal als er op school wat aandacht aan besteed wordt zullen ze hier extra nieuwsgierig naar zijn. Sowieso vind ik het belangrijk om de kinderen bij te brengen dat de aardbeien niet in een plastic bakje in de supermarkt groeien. Qua aardbeien zijn we dan wel weer gezegend met een paar planten in de moestuin waardoor ze dat al in de gaten hebben. Nu heeft natuurlijk niet iedereen een moestuin, laat staan een tuin vol appelbomen. Hoe leuk is het dan om samen met de kinderen te gaan kijken hoe het fruit groeit? Sterker nog, om ook nog eens zelf te gaan plukken…? Gelukkig zijn er in Brabant diverse pluktuinen waar je zelf je fruit of bloemen kunt plukken. Ik geef je 8 tips voor leuke pluktuinen in Noord Brabant.

tips leuke pluktuin brabant - buutvrij best

1. Buutvrij voor de hele pot – Best

Een heerlijke plek om te zijn, en voor mij echt om de hoek, is Buutvrij voor de hele pot in Best. We hebben er zelf een moestuin, waar we geregeld onze eigen groenten kunnen oogsten. Echt ideaal! In de zomer is er bovendien de mogelijkheid om zelf bloemen te plukken in de pluktuin. Zo stel je jouw perfecte bos bloemen samen. Ook heel erg leuk om de kinderen zelf een bosje samen te laten stellen: wat zullen ze trots zijn! Als jij geniet van een kopje koffie, lekkere lunch of een biertje of wijntje op het terras kunnen de kinderen binnen of buiten spelen samen. Ook voor de kinderen is er iets lekkerst te eten en te drinken! Wat denk je van een heerlijke babycinno? Ook voor het eten wordt gezorgd. Ze hebben er bijvoorbeeld heerlijke lunchtasjes waar ze uit kunnen smullen!

2. Pluktuin Sprankenhof – Udenhout

Bij Pluktuin Sprankenhof in Udenhout kun je diverse fruit- en groentensoorten plukken. Benieuwd wat je kunt plukken? Klik dan op deze link om te zien wat je vandaag kunt plukken bij de Pluktuin. De kruiden die je kunt plukken zijn ook heerlijk! Naast de groenten en fruit kun je er, als je op tijd komt, ook heerlijke verse eitjes rapen. Kleine tip: kies voorafgaand aan je bezoek vast jouw dagmenu. Dan kun je gericht gaan plukken en eet je vers en uit het seizoen!

3. Leuke pluktuin in Brabant: Aardbeienterras – Rijsbergen

Bij het aardbeienterras in Rijsbergen staan, zoals de naam al doet vermoeden, aardbeien centraal. De kinderen kunnen er zelf een bakje aardbeien plukken en ze kunnen zelfs hun eigen aardbeienplantje kopen. Zo kun je thuis genieten van de lekkerste aardbeien! En wat denk je van een high aardbei? Een high tea waarbij de aardbeien de hoofdrol spelen. Superleuk toch? Ook de aardbeienspeurtocht is heel leuk om te doen. Klik hier voor meer info.

tips leuke pluktuin brabant - aardbeien plukken

4. Jan Janssen Fruitbedrijf – Budel

Ben je helemaal gek op blauwe bessen? Dan ben je bij Jan Janssen op het juiste adres. Neem je eigen emmertje mee en pluk tot deze tot de rand toe vol zit! Doordat je emmer van tevoren gewogen wordt betaal je alleen voor de geplukte bessen. Van begin juli tot half september kun je hier de lekkerste bessen plukken. Buiten het seizoen worden er producten verkocht die gemaakt worden van de bessen. Denk eens aan een heerlijke jam bijvoorbeeld. Meer weten? Klik hier.

5. Philips Fruittuin – Eindhoven

Bij de Philips Fruittuinen in Eindhoven worden ieder jaar plukdagen georganiseerd. Op deze dagen mag je zelf je eigen appels plukken. In augustus en september vinden in de Philips Fruittuin de Appelplukdagen plaats. Omdat de data ieder jaar anders zijn, is het handig om de website van de pluktuin even te checken. Dan kom je zeker niet voor niets! Na een korte uitleg over hoe de oogst in zijn werk gaat mag je zelf gaan plukken. De toegang is gratis, je rekent alleen het geplukte fruit af. En als je er toch bent kun je ook gelijk even plaatsnemen op het heerlijke terras. Eet een lekkere pannenkoek terwijl de kids in de speeltuin spelen. Heerlijk genieten daar!

6. Pluktuin Op ‘t Erf – Heeswijk-Dinther

Bij pluktuin Op ‘t Erf in Heeswijk-Dinther kun je naast fruit ook je eigen bos bloemen plukken. Als dat geen feestje is weet ik het ook niet meer. Naast het plukken kun je ook hier genieten van een lekker drankje op het terras. Je kunt er zelfs een hoop streekproducten kopen in de winkel! De pluktuin en het terras zijn open vanaf het eerste weekend in juli tot en met het laatste weekend van september op woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00 uur. En op zaterdag en zondag van 10:00 tot 16:00 uur. Voor meer info check je even de website.

tips leuke pluktuin brabant - appels plukken

7. Ontwikkelboerderij De Laarhoeve – Diessen

In het Brabantse Diessen kan er ook naar hartelust geplukt worden. Bij ontwikkelboerderij De Laarhoeve kun je altijd terecht om je eigen bos bloemen of bakje fruit te plukken. Er staan op het terrein namelijk bakjes waar je het geld in kunt doen zodat je ook als er niemand aanwezig is je eigen fruit kunt plukken. Op de boerderij werken mensen met speciale talenten. Ze heten je overdag van harte welkom zodat je kunt zien hoe er gewerkt wordt. Wil je er zelf eens langs om fruit of bloemen te plukken? Op hun website vind je meer informatie.

8. De Walnoothoeve – Hoeven

De Walnoothoeve in Hoeven is een pluimveebedrijf waar ook veel klein houtfruit geteeld wordt. Zo zijn er frambozen, bramen, kruisbessen, rode bessen, druiven en nog veel meer. Deze mogen in het seizoen door geplukt worden. Verser kan niet, en het is ook nog leuk om te doen. Het seizoen loopt van ongeveer juni t/m september. Op de website kun je zien welk fruit er momenteel geplukt kan worden.

Heb je fruit geplukt en weet je niet wat je ervan kunt maken? Denk eens aan de gezonde snoepjes die je in deze blog terug kunt vinden. Supergezond en gemakkelijk om te maken.

Welke pluktuin is jouw favoriet?

Dit bericht bewaren op een van je borden op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding, zo kun je hem gemakkelijk terugvinden!

leuke pluktuinen in noord Brabant - pinterest

 

Deel deze post via

Leave a Comment