Bossche bollen zelf maken

Zelf heerlijke Bossche bollen maken

Bossche bollen. Als je in Brabant woont heb je er zeker van gehoord, en de kans is erg groot dat je er ook wel eens een gegeten hebt. Deze heerlijke grote soezen, gevuld met slagroom en omhuld met de lekkerste chocolade zijn een ware Brabantse lekkernij. Niet te verwarren met de normale chocoladesoezen overigens, de smaak is echt anders! Of is dat de chauvinistische brabo die stiekem een beetje naar voren komt? Hoe dan ook, het leek me echt fantastisch om eens zelf deze zoete Bossche traktatie te kunnen maken. Het was dan ook echt een feest toen ik voor mijn verjaardag een heuse Bossche Bollen workshop cadeau kreeg! Eindelijk zelf de kunst van het bereiden van deze Bossche bollen onder de knie zien te krijgen. Na de macaron workshop die ik volgde kun je me na deze workshop dus ook bellen voor het maken van de lekkerste Bossche bollen, hihi.

bakkerij royal Den Bosch

Bakkerij Royal

Deze workshop wordt gegeven bij Bakkerij Royal in, hoe kan het ook anders, Den Bosch. Bij binnenkomst wordt mijn oog al direct getrokken door de vele merchandise die er is. Echt te leuk wat er allemaal te krijgen is met Bossche bollen in de hoofdrol. Van kerstballen tot servetten en van sokken tot boxershorts. Hier ga ik na afloop zeker nog even kijken, dat weet ik nu al…

Bossche bollen workshop start

Bij binnenkomst in de workshop-ruimte staat er voor iedereen een tafeltje klaar met alle benodigdheden. Voor ons staan er voor ieder 2 grote soezen klaar: het bakken hiervan kost behoorlijk wat tijd dus dat is al voor ons gedaan. Naast de pannen en overige benodigdheden staat er ook een lekkere kan thee. Hard werken maakt immers dorstig, hihi.

dippen chocolade

Bossche bollen maken

Na een korte instructie, met veel passie en humor verteld, kunnen we aan de slag. Eerst gaan we van de chocolade en suikerwater een fondant maken. Dit wordt het heerlijke chocoladelaagje aan de buitenkant van de Bossche bol. Als de fondant op de juiste temperatuur is, na heel veel roeren en geduld hebben, is het tijd om de soezen in de chocolade te dippen. Vieze vingers krijgen is hierbij niet te voorkomen. Nou ja, vies…chocoladevingers zijn er natuurlijk gewoon om af te likken…;-)… De bollen worden even aan de kant gezet zodat de chocolade kan stollen.

slagroom kloppen

Kloppen maar

Vervolgens gaan wij aan de slag om de vulling van de bollen te maken. Deze slagroom moet natuurlijk nog geklopt worden. Als ik een tip mee mag geven: zorg ervoor dat je niet vlak van tevoren je armspieren getraind hebt want dat doe je met het kloppen zelf al! Het duurt even, maar dan hebben we ook een prachtige room en durven we de mixerkom ondersteboven boven ons hoofd te houden. En nee….er valt niets uit!

bollen vullen

Dan is het tijd voor het moment suprême: het vullen van de Bossche bollen. Met een spuitzak vullen we de bollen tot ze helemaal vol zitten met slagroom. En dan…is het tijd om te proeven! Met de onderkant boven, zoals het hoort bij een Bossche bol. Dat hebben we sowieso geleerd tijdens de workshop, haha.

En dan die merchandise…ik kon het niet laten om voor vriendlief een paar Bossche bollen-sokken mee te nemen. Mezelf heb ik verwend met een geweldige Bossche bol voor in de kerstboom: die mag natuurlijk niet ontbreken dit jaar!

Vond je het leuk om deze blog te lezen en wil je ook later nog weten waar je die workshop ook alweer kunt volgen? Pin dit bericht dan op een van jouw borden op Pinterest!

Bossche bollen maken pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment