workshop macarons maken eindhoven

Leer zelf macarons maken!

Macarons, wie kent ze niet? Deze heerlijke koekjes doen me altijd zo lekker aan Frankrijk denken. Heerlijk wegdromen bij een bistro in Parijs met een kopje koffie en een lekkere macaron erbij. Mij kun je ervoor wakker maken hoor! Het zelf maken van macarons heb ik wel ooit geprobeerd, echter nooit echt met succes. Ik vond het dan ook enorm leuk toen ik dit jaar van de meiden een macaron workshop voor mijn verjaardag cadeau kreeg! Zo kan ik van een kenner de fijne kneepjes van het vak leren. Een schot in de roos dus!

macaron zelf maken workshop benodigdheden

Chocolaterie Nicole

De workshop wordt gegeven in Son, vlakbij Eindhoven. Op het industrieterrein zit een prachtige workshopruimte verscholen. Boven het Taartwinkeltje, waar diverse benodigdheden voor het bakken en decoreren van taarten verkocht worden, vindt de workshop plaats. Hier worden ook bonbons gemaakt, en dat ruik je. De geur van chocolade komt me tegemoet zodra ik de ruimte binnen stap: heerlijk!

Binnen staan tafels klaar waarop alle benodigdheden voor het maken van macarons al uitgestald staan: ik heb er zin in!

macaron zelf maken workshop roze kleurstof

Macaroneren

Na een korte uitleg gaat het echte werk beginnen! Eerst zeef ik het amandelmeel met de poedersuiker. Dit is al best een tijdrovend klusje… Ieder korreltje moet uit het meel zijn, en daar is wel wat geduld voor nodig. Als er geen korreltjes meer te zien zijn voeg ik het eiwit bij de poedersuiker en amandelmeel en dit meng ik even door elkaar. Een klein beetje kleurstof erbij zorgt voor een mooie (roze uiteraard) kleur van de macarons straks.

Hierna klop ik het eiwit op en laat ik kristalsuiker met water opkomen tot een temperatuur van 118 graden. De kokend hete suiker voeg ik toe bij het opgeklopte eiwit. De keukenmachine draait nog even door tot alles goed is afgekoeld. Dit mengsel gaat vervolgens bij de roze amandelmassa. Dit gebeurt beetje bij beetje. Het toevoegen wordt ook wel ‘macaroneren’ genoemd. Klinkt best chique toch? Helemaal als je bedenkt dat het in feite niets meer is dan het door elkaar spatelen van het eimengsel en het amandelmengsel, haha.

macaron zelf maken workshop bolletjes spuiten

Spuiten en bakken

Als het beslag klaar is schep ik het in een spuitzak met een ongekartelde spuitmond. Vervolgens spuit ik op een met bakpapier beklede bakplaat diverse rondjes: dit worden de ‘koekjes’ van de macarons. Als het beslag op is moet het nog een half uurtje rusten. Ik zie in dat half uur ook echt een soort laagje op de macarons verschijnen: superleuk om te zien!

Tijdens dat half uur zitten we natuurlijk niet stil. Nou ja, wij wel…haha. Nicole geeft uitleg over het maken van ganache en doet dat ook voor. Zo weet ik precies hoe ik thuis ook de vulling kan gaan maken, ideaal!

macaron zelf maken workshop macaron bakken

Dan is het tijd om de macarons in de oven te schuiven. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe ze langzaam een voetje krijgen. Het stukje onder het bolletje wordt zo genoemd. Na een kwartiertje in de oven zijn de macarons klaar. Even checken of ze echt klaar zijn? Beweeg de bakplaat een beetje en kijk of ze niet meer ‘dansen’ op  hun voetje: dan zijn ze klaar. Het is belangrijk om de koeken goed af te laten koelen: ze gaan dan veel gemakkelijker van de bakplaat af dan wanneer ze nog wat warm zijn. Het risico is dan dat ze aan het bakpapier vast blijven plakken: dat wil ik natuurlijk niet!

Tot slot vul ik de macarons met de ganache. Heel leuk om te doen! Met behulp van een spuitzak spuit ik de ganache op de ene helft van de macaron waarna ik de andere er met een draaiende beweging bovenop zet. Een paar macarons maak ik met wat royal icing op tot een mooi torentje.

macaron zelf maken workshop macaron doos vol

We eindigen nog met een chocoladeborreltje, waarna ik met een doos vol macarons huiswaarts keer: ik weet zeker dat ik met zoveel macarons wel met open armen ontvangen zal worden!

Wil je ook een workshop volgen? Kijk dan eens op de website van Chocolaterie Nicole voor meer info!

zelf macarons maken

 

Deel deze post via

2 thoughts on “Leer zelf macarons maken!

Leave a Comment