wijnreis door de champagne tips

Wijnreis door de Champagne

Wijnen, wijnen, wijnen…ik houd ervan! Ook een heerlijke champagne sla ik niet af. Nu is het zo dat de streek waar de champagne vandaan komt niet heel ver weg is. Een uur of 4 rijden vanuit ons huis in het zuid-oosten van Brabant en dan zitten we midden in de Champagnestreek. Een prachtig gebied vol wijngaarden waar de lekkerste champagnes vandaan komen. Als wijnliefhebber is het natuurlijk een must om hier eens naartoe te gaan! route de champagne

 

Route du Champagne

Door de Champagnestreek loopt een route die je kunt volgen langs verschillende wijngaarden. Je komt, als je de route volgt, door diverse dorpjes waar de wijnboeren champagne maken. De route is heel gemakkelijk te volgen. Hij is namelijk aangegeven met de bordjes die je op bovenstaande foto ziet. De bordjes zijn echter wel met de zogenaamde Franse slag aangebracht… Niet alles is even duidelijk. Een tip hierbij is om bij een plaatselijk VVV-kantoor een kaart van de Route Touristique du Champagne te vragen. Zo kun je ook op de kaart bijhouden waar je bent gebleven en raak je niet snel verdwaald.

wijngaard champagne

Eenmaal op de route rijd je van de ene wijngaard naar de andere. Prachtig om te zien! Wij zijn er begin augustus geweest. Dan zie je de babychampagnes (druiventrossen) met bosjes aan de struiken hangen. Proef vooral niet hoe de druiven smaken…nu zijn ze nog erg zuur! Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb ;-)…

champagneboeren

Proeven

In de verschillende dorpjes waar je doorheen komt zie je bordjes staan met daarop de champagneboeren die zich in het dorp gevestigd hebben. Op bovenstaande foto zijn het er nog weinig! Er zijn dorpen waar minstens 20 namen op zo’n bord prijken. Het is dan ook superleuk om bij een wijnboer te stoppen om te proeven wat voor een champagnes hij in huis heeft. Bij de meeste boeren kun je gratis proeven, een enkeling vraagt er een kleine vergoeding voor.

champagne proeven

Vaak vertelt een champagneboer iets over het proces van het champagne maken. In veel gevallen mag je een kijkje nemen in de wijnkelders. Echt heel leuk om eens te zien! Bij het proeven ben je overigens niet verplicht om ook gelijk een flesje of een doosje champagne aan te schaffen. Het is echter wel de moeite om vast wat voorraad te halen voor alle speciale gelegenheden waarop je kunt proosten! Die zijn er immers genoeg, en dan heb ik het nog niet eens over Nieuwjaar. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Waar je in Nederland toch al snel €30,- betaalt voor een flesje bubbels ben je daar ongeveer de helft kwijt. Voor €12/15,- heb je een heerlijke fles champagne! Bovendien kun je precies vertellen waar hij vandaan komt, dat maakt hem alleen maar lekkerder toch?

Bollinger champagne

Grote wijnhuizen

Al rijdend door de Champagnestreek kom je naast de kleine champagneboeren ook de grotere wijnhuizen tegen. Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Bollinger zijn slechts een paar grotere naam in de Champagnewereld. Op veel wijngaarden worden druiven voor deze bekende champagnes verbouwd. Je kunt zien waar de druiven voor zijn aan de bordjes die bij de wijnranken staan. Hoewel de wijnboertjes in de dorpen echt heel veel charme hebben is het ook de moeite waard om een groter wijnhuis te bezoeken. Deze zijn een stuk commerciëler, je ziet dan wel hoe champagne op grote schaal gemaakt wordt.

canard duchene

Wij zijn bij Canard Dûchene geweest. Echt een enorm contrast met de wijnboertjes uit het dorp. Waar je daar nog houten vaten ziet waar de champagne in ligt te rijpen gebruiken ze hier enorme roestvrijstalen vaten. De hoeveelheid flessen die er ligt is ook niet te vergelijken met de kelders in het dorp. De flessen op bovenstaande foto zijn maar een kleine greep uit de vele flessen die er zijn. Na een rondleiding volgt ook bij de grotere huizen vaak een proeverij. Afzien hoor!

reims kathedraal

Reims

Een van de grotere steden in de Champagnestreek is Reims. Onder ander bekend vanwege haar prachtige kathedraal. Als je er bent ga hier vooral eens naar binnen toe. De ramen zijn ontworpen door diverse kunstenaars met ieder de invloed van een andere kunststroming. Heel mooi om te zien. Sowieso is het een prachtig gezicht als de zon door de verschillende glas-in-lood-ramen naar binnen schijnt.

Na een stadswandeling is het natuurlijk tijd om neer te strijken op een van de vele terrassen die Reims rijk is. Met een lekker glas champagne en een portie foie gras de canard (specialiteit uit de streek) is het prima mensen kijken! Blijf ook ‘s avonds eens eten. Wij gingen naar Brasserie Excelsior. Echt een aanrader. Prima prijs-kwaliteit verhouding. We zijn er echt een avond in de watten gelegd met heerlijk eten en lekkere wijntjes.

kathedraal reims notre dame

Als je ‘s avonds nog in Reims bent is het zeker leuk om nogmaals naar de kathedraal te gaan. Om 22.15 en 23.00 vindt daar namelijk een mooie lichtshow plaats. Een kwartier lang wordt de kathedraal beschenen met de mooiste projecties. In combinatie met prachtige muziek zorgt dit voor een wervelende show. De lichtshow vindt plaats van half mei tot eind september.

Naast Reims is ook Epernay een plaats die de moeite is om even aan te doen. En als je toch en route bent, ga dan ook even langs in Hautviller. Hier ligt Dom Perignon begraven. Juist ja, die Dom Perignon ;-).

wijnpers champagne

Al rijdend kom je op diverse plaatsen grote wijnpersen tegen. Zo kun je, ook zonder een bezoek aan een wijnboer, een indicatie krijgen van hoe het proces van druif tot champagne verloopt.

Dan rest het mij nu nog om je één laatste tip te geven: ga vooral veel proeven! De ene champagne is de andere niet… Met een lekker stukje brie de Meaux erbij op een terrasje of lekker bij de boer aan een glas bubbels nippen. Oh, en de allerlaatste tip: zorg vooral voor wat extra vrije ruimte in de kofferbak. Je komt namelijk gegarandeerd met een paar flessen (of dozen, hihi) thuis van deze heerlijke wijnreis door de Champagne!

Heb jij een favoriet wijngebied waar je vaak naartoe gaat? Laat het me gerust weten… Ik ben benieuwd, wie weet is het iets voor onze volgende wijnreis!

Deel deze post via

Leave a Comment