kinderen thuis corona virus wat doe je

Scholen dicht door Corona-virus: wat doe je thuis?

De afgelopen dagen gaat het over niets anders meer: de scholen en horeca zijn gesloten vanwege het Corona-virus. Om de verspreiding van dit virus te beperken is het belangrijk om met zo min mogelijk mensen contact te hebben. Thuis blijven is dus de beste optie. Even in sociale isolatie om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen hier last van hebben. Maar ja, dan zit je thuis met de kids. Doordat je een op een les geeft ben je wat sneller door de stof heen en is er dus meer tijd over voor andere zaken. Wat doe je met de kinderen tijdens de lockdown? Ik heb 5 tips voor je!

corona lockdown tips

1. Maak het speelgoed schoon.

Niets zo vervelend als Barbies waarvan de haren in de klit zitten, My Little Ponies waarvan je de manen niet meer kunt vlechten en speelgoed waarvan alle onderdelen verspreid liggen over de kamer. Nu je samen noodgedwongen binnen zit is het natuurlijk een goed moment om het speelgoed schoon te maken. Plan hiervoor bijvoorbeeld een half uurtje per dag in. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat het de kinderen gaat tegenstaan. Eventjes de haren van de poppen wassen (tip: gebruik wasverzachter of crèmespoeling, zo gaan de klitten er gemakkelijk uit) is zo gedaan. Als ze droog zijn nog even doorkammen en ze zijn weer als nieuw! Verder kun je al het speelgoed wat bij elkaar hoort samen in een bak doen zodat dit niet meer kwijt raakt. Aan het einde van de drie weken heb je gewoon een compleet opgeruimde speelkamer, hoe fijn is dat!?

2. Ga thuis picknicken

Lunchen moeten we allemaal. Nu is het natuurlijk nog belangrijker dan anders om ervoor te zorgen dat zowel jij als de kids voldoende vitaminen binnen krijgen. Hier vinden de meiden het superleuk om te gaan picknicken. Of dat nu ergens in een bos is of gewoon in de achtertuin maakt hen niet zoveel uit. Het samen eten op de grond vinden ze al helemaal leuk. Pak een plaid, grote handdoek of een tafelkleed en leg dat in de tuin neer. Vervolgens kun je wat broodjes smeren, wat fruit in bakjes doen en wat lekkers te drinken maken. Nog een paar vrolijke bordjes, bekers en wat servetten mee naar buiten nemen (liefst in een grote mand natuurlijk, haha) en het feest is compleet! 

corona lockdown tips 2

3. Laat de kinderen thuis mee helpen

Het is natuurlijk ook goed dat de kinderen nog iets aan school doen. Rekenen is daar een voorbeeld van. Nu kun je natuurlijk sommen gaan maken, het is veel leuker om samen iets te koken of te bakken! Spelenderwijs kun je dan met cijfers bezig zijn: hoeveel appels hebben we nodig? Ik heb er nu 2, hoeveel moeten we er dan nog? Ook het afwegen is een klus die je prima door de kinderen kunt laten doen. Zo zijn ze met rekenen bezig, zonder dat ze het in de gaten hebben. Bovendien hebben jullie als resultaat iets lekkers om te eten! Zoek je tips voor lekkere baksels? Kijk eens bij mijn handige hapjes!

4. Ga lekker sporten

Hoewel de sportscholen gesloten zijn, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat je helemaal niets meer kunt doen aan beweging. Samen sporten is natuurlijk nog leuker dan alleen sporten. Op YouTube staan heel veel ouder-kind workouts. Zoek eens op bootcamp ouder kind en je vindt een heleboel leuke workouts, ook voor thuis. Zo zorg je er samen voor dat je lekker fit blijft. Bovendien is het ook gewoon hartstikke gezellig om samen aan het sporten te zijn!

Knutselen pasen paasei emmer

5. Knutsel iets leuks samen

Knutsel wordt op school ook veel gedaan. Superleuk natuurlijk, om dit nu ook met de kids te doen. Je oefent de motoriek en ze zijn lekker bezig. Vaak heb je zelf al een hoop materialen in huis, zo niet biedt de Action vaak uitkomst. Ga hier natuurlijk wel eventjes alleen naartoe: een gezinsuitje naar de winkel is nu natuurlijk niet zo handig. Heb je even geen inspiratie over wat je kunt gaan maken? Kijk eens bij de tips op deze site. De toffe paasei-emmers bijvoorbeeld, komen binnenkort nog wel van pas!

Naast deze tips zijn de drie R-en ook erg belangrijk: Rust, Reinheid en Regelmaat. Zorg ervoor dat je iedere dag een redelijk vast rooster hebt. Sta ongeveer om dezelfde tijd op, eet samen wat, geef de kinderen wat schoolwerk, laat ze even buiten spelen in de achtertuin tijdens het ‘fruithapje’ enzovoort… Hoe meer de kinderen gewend zijn aan een vast rooster, hoe gemakkelijker het voor ze is om erna weer in het gewone schoolritme te komen. Wat is jouw tip voor nu?

Deel deze post via

Leave a Comment