poffert - banner

Recept Poffert – Terug naar toen

Het is weer tijd voor een nieuwe rubriek op Food Fröbel Fun. Ik wil iedere maand een recept van vruuger gaan publiceren in de rubriek Terug naar toen. Een recept wat al jaren in de familie is, waar jij goede herinneringen aan hebt en vooral wat je anderen niet wilt onthouden. Ik begin met een recept uit het hoge noorden. Cheryl, van de blog PS Cheryl, deelt vandaag haar familierecept van een poffert met ons.

Poffert

Wat is een poffert is? Cheryl omschrijft het als een kruising tussen een cake en een pannenkoek. Nou, dat vind ik echt fantastisch klinken! Hoewel de poffert oorspronkelijk uit Groningen komt, wordt het in Friesland ook wel gegeten. En zeg nou zelf: een combi tussen een cake en een pannenkoek als avondmaaltijd…dat klinkt toch heerlijk!?

Het is belangrijk dat je voor dit recept een poffertpan gebruikt. Dit is een soort tulbandvorm met een deksel. Daarnaast heb je een grote pan, een kom en een pollepel nodig.

Ingrediënten:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 200 gram gewelde abrikozen
  • Basterdsuiker
  • Gesmolten boter
  • Spekjes (vlees, niet de snoepjes…hihi)

Bereidingswijze:

Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom, en voeg de melk en de eieren daaraan toe. Roer met een pollepel de melk en de eieren door het meel tot het een stevig en glad beslag is. Hierna voeg je de gewelde rozijnen en abrikozen toe.

De poffertpan vet je in met boter of bakspray. Hierna giet je het beslag erin. Zet de poffertpan vervolgens in een grote (soep)pan en vul deze met water tot de poffertpan voor 50-80 % onder water staat. Doe het deksel erop. De poffert wordt nu au bain marie gebakken. Laat de poffert in 1,5 uur gaar worden.

Als je de poffert serveert kun je een beetje gesmolten boter met basterdsuiker en uitgebakken spekjes toevoegen. De poffert is ook de volgende dag nog heerlijk om koud te eten, dus als het ‘s avonds niet helemaal op komt geniet je gewoon de volgende dag ook nog van deze lekkere maaltijd!

Heb jij een leuk recept wat al lang in de familie is en wil je dat graag delen? Mail het dan naar myrthe@foodfrobelfun.nl met een leuke foto van het recept erbij. Ik deel het dan de volgende maand graag in Terug naar toen!

Wil je dit recept graag een keer maken? Bewaar het dan op een van je borden op Pinterest!

recept poffert - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment