Pompoen uithollen voor halloween tips

Pompoen uithollen voor Halloween

Er wordt de laatste tijd op veel meer plaatsen in Nederland Halloween gevierd! Een feest waarbij je probeert om je zo eng mogelijk te verkleden. Ik vind het superleuk om te doen! Bij ons in de straat hebben we een trick or treat. Kinderen komen verkleed langs de deur en vragen om een snoepje of enge Halloween snack. Heerlijk om het huis dan ook in Halloween-stijl aan te kleden. Natuurlijk hoort het uithollen van een pompoen voor Halloween daar helemaal bij! Een hele leuke activiteit om met de kinderen samen te doen. Je komt dan al helemaal in de stemming voor een gaaf Halloween feest! Bovendien staat zo’n Halloween pompoen natuurlijk super gezellig met een leuk kaarsje erin. Een beetje een eng gezicht is het wel, maar dat hoort erbij toch?

Pompoenen kopen

Het uitzoeken van de pompoen vind ik vaak al een feestje op zich. Wij gaan graag naar de Pompoennerie in Best om daar een mooie pompoen uit te zoeken. Er zijn door heel Nederland plekken waar je een pompoen kunt kopen. Denk ook aan de grote tuincentra bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn er zelfs diverse supermarkten die pompoenen om uit te hollen in hun Halloween assortiment hebben.

Zorg dat je een mooie pompoen te pakken hebt. Liefst eentje die mooi rond is, en niet teveel oneffenheden heeft. Het is ook leuk om de kinderen zelf een mooie pompoen uit te laten zoeken. Hoe trots zullen ze zijn al ze deze ook nog eens zelf mogen uithollen!? Wel handig om even af te spreken dat ze deze zelf moeten kunnen dragen, om te voorkomen dat ze met een gigantische pompoen aan komen zetten…haha.

pompoen uithollen voor halloween juul

Pompoen uithollen voor Halloween

Als de pompoenen binnen zijn is het tijd om ze uit te gaan hollen. Je kunt hiervoor speciale pompoen-uitholletjes (als dat zo heet, haha) kopen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon een greep in je keukenlade te doen. Een scherp (liefst gekarteld) mes en een lepel (ijslepel of meloenlepeltje zijn perfect) zijn hier fijn voor. Een stift om de contouren die je uit wil snijden te tekenen is ook heel handig.

Ten eerste snijd ik het dakje van de pompoen af. Het is leuk als dit een zigzag-vorm heeft: dat geeft al een spooky effect! Met een lepel hol ik nu de pompoen uit. Dit is een vies werkje, dus een vuilniszak onder de pompoen is geen overbodige luxe… Als de binnenkant helemaal glad is ga ik verder met de volgende stap. Vervolgens teken ik het gezicht voor de Halloween pompoen op de buitenkant. Met een gekarteld mesje snijd ik de vormen uit. Het tekenen kunnen de kinderen ook prima zelf doen, eventueel kunnen ze een voorbeeld maken op een los blaadje wat ik nateken op de pompoen. Bij kleine kinderen is het niet zo handig om ze zelf met een mes te laten werken, het uithollen vinden ze vaak wel leuk om te doen!

Als de pompoenen uitgehold en uitgesneden zijn hoef je er alleen nog maar een kaarsje in te zetten. Een kaarsje op een batterij is natuurlijk het veiligst om te gebruiken.

Uitgesneden pompoen langer bewaren

Nu is een pompoen een natuurproduct, en het is natuurlijk mogelijk dat het wat sneller vergaat dan je zou willen. Ik heb een paar tips voor je, waardoor de uitgeholde pompoen langer bewaard kan blijven.

  1. Bewaar de pompoen op een droge en koele plek, dit voorkomt schimmel;
  2. Smeer de uitgesneden openingen en binnenkant van de pompoen eventueel in met vaseline;
  3. Dompel de pompoen onder in een emmer met water en wat chloor: let op je kleren;
  4. Laat de pompoen na het uithollen en snijden drogen en spuit in met haarlak, daar krijgt hij ook een mooie glans van;
  5. Zet de pompoen niet in de volle zon;
  6. Smeer de uitgesneden openingen en binnenkant in met desinfecterende zeep.

Als je pompoen toch is gekrompen en wat verschrompeld is kun je hem 2-4 uur onderdompelen in een emmer met koud water. Hierdoor zal de pompoen weer iets meer opzwellen. Dit kun je echter niet blijven doen.

Heb jij ooit Halloween pompoenen gemaakt?

Wil je de tips voor het uithollen van een pompoen voor Halloween graag zelf toepassen? Bewaar deze post dan op een van je borden op Pinterest. Je kunt daar onderstaande afbeelding voor gebruiken.

tips voor het uithollen van een pompoen voor Halloween - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment