diy wijn erger je niet

Maak je eigen Wijn-erger-je-niet spel

De lange zomeravonden zijn avonden die bij uitstek geschikt zijn om spelletjes te spelen. Het is lekker lang warm buiten, en ook wat langer licht, waardoor je na het eten prima aan de tuintafel kunt blijven zitten om spelletjes te spelen. Na een paar weken zomervakantie ben je echter wel voort uitgekeken op alle standaardspellen die in de kast staan. Voor een avond met vrienden is een wijn-erger-je-niet spel superleuk om te spelen. Al kun je het spel ook prima met een ander drankje, en ranja voor de kids, spelen natuurlijk!

wijn erger je niet spel maken

Zelf maken

Online zijn er diverse varianten van dit spel te verkrijgen, het is natuurlijk en stuk goedkoper om zelf een budgetvariant op het wijn-erger-je-niet spel te maken. Bovendien kun je dan tijdens het spelen wel supertrots vertellen dat je het helemaal zelf gemaakt hebt.

Alle benodigdheden kun je gewoon bij de Action vinden. Ik gebruik voor dit spel een tafelkleed, vier verschillende kleuren poetsdoekjes, een textielstift, textiellijm en een stukje vilt. Eerst zoek ik het midden van het tafelkleed op. In het normale mens-erger-je-niet spel zit daar een drukdobbelsteen. Ik maak er met vilt een rondje met de tekst ‘Wijn erger je niet’.  Ik heb hiervoor een mal gemaakt van karton die ik overtrek zodat alle cirkels van gelijke grootte zijn. Van hieruit ga ik naar de buitenkant toe vier cirkels tekenen. Deze teken ik ook over op de poetsdoekjes en in knip ze daaruit. Zo heb ik voor alle vier de kleuren de ‘finishplaatsen’ vast gemaakt. Met textiellijm plak ik de finishplaatsen op hun plek. In de hoeken maak ik voor elke kleur een vierkantje met vier rondjes daarin. Ook deze rondjes maak ik van de poetsdoekjes. Dit zijn de startplaatsen voor iedere kleur. Vervolgens maak ik de tussenplaatsen. De plekken waar je terecht komt met je pion (of glas in dit geval) als je met de dobbelsteen gegooid hebt. Ik google hiervoor een normaal mens-erger-je-niet spel en neem de vakjes hiervan over op het tafelkleed met textielstift. Zorg er wel voor dat je van tevoren even meet hoe groot je tafel is zodat het spelbord daar ook op past. Dit was ik vergeten waardoor we het op de grond moeten spelen. Ook geen ramp overigens hoor, haha.

Als alle vakjes op hun plaats zitten en alle rondje getekend zijn is het spel klaar. Ik strijk het nog even zodat het er wat netter uitziet en dan kunnen we gaan spelen!

wijn erger je niet spel

Natuurlijk zijn de flessen alleen maar voor de foto. We spelen het spel met plastic bekertjes met een bodempje wijn erin. Je kunt ervoor kiezen om gekleurde bekertjes te gebruiken, wij schrijven op de doorzichtige bekertjes gewoon de kleur die je bent. Alle bekers beginnen op de startplaatsen. Als er 6 is gegooid mag je het speelbord betreden. Het aantal ogen dat je dan gooit mag je vooruit. Als je van het bord geslagen wordt drink je de beker leeg, vul je hem en gaat hij weer terug naar de startplaats. De eerste die alle vier de bekers binnen heeft is de winnaar van het spel. Een flesje wijn voor de winnaar lijkt me op zijn plaats nietwaar ;-)…

Deel deze post via

Leave a Comment