Maak je eigen mini-moestuin

De lente is weer in aantocht! Voor mij echt een teken dat het weer mooier weer gaat worden. Heerlijk vind ik het bijvoorbeeld, om dan lekker in de tuin aan de slag te gaan. Lekker de moestuin aanleggen, even wat onkruid plukken…gewoon buiten bezig zijn. Sowieso word ik van een beetje zon op mijn gezicht al erg gelukkig, dus laat die lente maar komen, haha! Hoewel je natuurlijk prima zaadjes buiten in de moestuin kunt zaaien om ze te laten groeien werkt het bij mij vaak het beste als ik binnen het een en ander voorgezaaid heb. Prachtig om van dichtbij te zien hoe de zaadjes zich langzaam ontkiemen en zich vervolgens ontpoppen tot kleine plantjes. Nu kan ik natuurlijk de zaadjes planten in een saaie kweekkas. Leuker vind ik het om zelf aan de slag te gaan, eventueel kunnen de kids hier prima bij helpen! Je krijgt dan een lekker vrolijke mini-moestuin voor thuis. Als de plantjes nu niet meer willen groeien weet ik het ook niet meer!

mini moestuin maken

Even doordrinken

Tja, om de basis voor deze mini-moestuin te krijgen moet je eventjes doordrinken. Deze basis bestaat namelijk uit melkpakken. Deze pakken spoel ik eerst even goed uit, zodat er geen zuivelresten meer in zitten. Naast de melkpakken gebruik ik acrylverf en wat kleine flesjes decoratieverf. Een kwast is natuurlijk ook wel handig, haha… Die verf komt immers niet zelf op het pak terecht! Voordeel van de melkpakken is dat ze waterdicht zijn: als de moestuin water krijgt zal het water er niet doorheen stromen.

mini moestuin zelf maken

Met een mesje snijd ik uit een van de kanten van het pak een grote rechthoek. Hier kan ik straks het zand in doen en de zaadjes in zaaien. Ik gebruik er gewoon een aardppelschilmesje voor. Om heel eerlijk te zijn, gebruik ik die mesjes bijna overal voor…haha. Als schroevendraaier zijn ze ook ideaal…niet heel handig natuurlijk als je wilt dat ze scherp blijven…oeps! Maar goed, dit mesje is nog scherp en werkt nog prima. Eventuele zuivelresten die ik bij het uitspoelen gemist heb kan ik nu nog verwijderen.

mini moestuin decoreren

Mooi groen is niet lelijk

Na het uitsnijden is het tijd om de basis voor de moestuin te gaan schilderen. Ik kies voor een groene verf. Ik zorg ervoor dat er twee lagen op het pak zitten. De eerste schijnt namelijk nog een beetje door. Als alle verf is opgedroogd is het tijd om de moestuin te gaan versieren. Met wat decoratieverf maak ik er wat bloemetjes op. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker los te gaan met stickers of iets dergelijks. Net wat je leuk vind.

Als de buitenkant klaar is en goed gedroogd is ga ik de moestuintjes vullen. Ik stop er wat potgrond waarna ik de zaadjes in de grond stop. Wel schrijf ik op wat ijsstokjes de namen van het zaaigoed. Deze stokjes steek ik achter de zaadjes zodat ik in ieder geval niet vergeet wat er uit gegroeid komt straks. Die kiemen lijken immers zoveel op elkaar, straks denk ik dat ik komkommers aan het kweken ben en dan blijken het ineens tomaten te zijn!

Af en toe wat water geven, een beetje zonlicht en heel veel liefde zullen er voor zorgen dat de plantjes snel genoeg gaan groeien. Als het zomer is kun jij lekker genieten van groenten uit eigen tuin, hoe lekker is dat!?

moestuin zelf maken klaar

 

Deel deze post via

Leave a Comment