kerstmarkt oberhausen

Kerstmarkt Oberhausen

Als de kerstboom staat kan ik bijna niet meer wachten om een kerstmarkt te gaan bezoeken! De afgelopen jaren ben ik onder andere in Düsseldorf en Keulen geweest. De Duitse kerstmarkten zijn wat mij betreft toch wel het neusje van de spreekwoordelijke zalm. Dit jaar bracht ik een bezoek aan de kerstmarkt in Oberhausen. Ik heb er veel positieve verhalen over gehoord, dus ik ben benieuwd!

kerstmarkt oberhausen CentrO

Kerstmarkt in CentrO

Op een kleine 1,5 uur rijden van Best ligt het Duitse Oberhausen. Een stad waar ik überhaupt nog nooit geweest ben, laat staan op een kerstmarkt. Aangezien het niet zo ver weg ligt is het de moeite waard om er een bezoekje aan te brengen. Zo geschiedde. Daar ik nooit helemaal onvoorbereid op reis ga, ook niet voor een weekendje, heb ik natuurlijk al wat voorwerk verricht. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het grootste gedeelte van de kerstmarkt plaatsvindt in het nieuwe economische centrum van Oberhausen: CentrO. Dit is een groot winkelcentrum, met meer dan 200 winkels. Hier om heen zijn diverse kraampjes neergezet die samen een prachtige kerstmarkt vormen.

Als je een beetje tegen drukte kunt is een bezoek aan het winkelcentrum zelf zeker de moeite waard. Er zijn diverse winkels voor allerhande prijsklassen. Zo is er voor ieder wat wils. Het is er echter wel heel erg druk. En dan bedoel ik ook heel erg druk, hahaha.

kerstmarkt oberhausen CentrO worst

Of je worst lust

Al slenterend langs de vele kraampjes kom je diverse etenswaren tegen. Zorg ervoor dat je een beetje honger hebt als je naar een kerstmarkt gaat: er is zoveel te eten (en ik wil dan ook alles proeven, haha) dat je echt niet met honger naar huis zult gaan. Zo staan er bijvoorbeeld diverse kraampjes waar heerlijke Franse worsten verkocht worden. Van knoflook tot peper en van wild zwijn tot hert, ze zijn er van alle (kerst)markten thuis.

kerstmarkt oberhausen CentrO braadworst

Naast een lekker plakje worst zijn de kraampjes met braadworst en curryworst natuurlijk ook niet van lucht. En tja, als je een paar kraampjes voorbij gelopen bent waar ze die heerlijke worsten verkopen…dan is de kans groot dat je zelf ook met zo’n lekker broodje rondloopt.

kerstmarkt oberhausen CentrO zalm

Vis moet zwemmen

Ook als je geen vleesliefhebber bent kun je naar hartenlust snacken op de kerstmarkt in Oberhausen. Diverse bereidingen van aardappel zijn er te verkrijgen. En wat denk je van heerlijke champignons? Met verschillende sausjes erbij is er voor iedereen wat lekkers te krijgen. Iets wat als het aan mij ligt echt niet mag ontbreken tijdens een bezoekje aan een kerstmarkt zijn de gepofte kastanjes, op zijn Duits maronen. Heerlijk! Een beetje zoet, nootachtig met een heerlijke vuursmaak. Ik houd ervan.

Een feestje om naar te kijken zijn de kraampjes waar de zalm wordt gerookt. Warm gerookte zalm is sowieso iets wat ik erg lekker vind. Deze wordt echter op een speciale manier gemaakt. De zalm wordt aan een plank vastgemaakt en deze wordt boven een open vuur gehangen. Echt de moeite waard om eens te proeven!

kerstmarkt oberhausen CentrO gluhwein

Vis moet natuurlijk zwemmen. Ook aan de dorstige kerstmarktbezoeker is gedacht. Op iedere hoek van de kerstmarkt worden heerlijke drankjes verkocht. Eierpunch (een soort warme advocaat), warme Hugo, warme chocolademelk met of zonder slagroom en natuurlijk Glühwein zijn volop te verkrijgen. Zowel de witte als de rode variant smaken beide heerlijk! In grote ketels worden de drankjes opgewarmd waarna je ze uit een lekkere kitsch-mok kunt drinken. Hier moet je vaak wel borg (pfand) voor betalen. Deze krijg je natuurlijk weer terug als je de mok inlevert.

kerstmarkt oberhausen CentrO huis kerstman

Non-food

Natuurlijk is er niet alleen maar eten te krijgen op de kerstmarkt. Zo kun je ook het huis van de kerstman bezoeken. Tot een uur of 18 zit de kerstman er zelf ook, superleuk om eens met de kids naartoe te gaan! Uiteraard zijn er veel ornamenten te krijgen voor in de kerstboom. En wat denk je van notenkrakers? Hele kramen vol met alleen maar deze prachtige (nou ja, mooi van lelijkheid) houten figuren. Daarnaast is er een kraam vol met kerststallen, echt prachtig om te zien hoe dit gemaakt is!

kerstmarkt oberhausen CentrO bakvorm

En wat denk je van de kraampjes met bakvormen? Ik houd ervan. Ik heb dan ook direct een uitsteker in de vorm van een kerstelf meegenomen…te leuk gewoon! De koekvormen van de foto vind ik ook te mooi om te zien. Ik heb ze kunnen laten staan, maar wat zijn ze prachtig!

kerstmarkt oberhausen CentrO glijbaan

Ook voor een ritje van de sneeuwbaan is er tijd. Superleuk om in een band keihard naar beneden te glijden, hahaha.

De markt in CentrO is zogezegd, van alle markten thuis. De markt in het oude centrum van de stad ziet er weliswaar erg sfeervol uit, deze is wel heel klein. Een grote schaatsbaan op een plein, omringd door kraampjes en dat was het wel zo’n beetje. Ben je lekker aan het shoppen bij CentrO: blijf daar dan vooral… En mocht het eten van de markt je niet bevallen: er zijn voldoende restaurants omheen waar je voor een prikkie kunt eten!

Wat is jouw favorieten kerstmarkt? kerstmarkt oberhausen CentrO oude centrum

Deel deze post via

Leave a Comment