flammkuchen makkelijk recept barbecue

Internationaal bakken: maak je eigen flammkuchen

Hoewel het nog geen oktober is zijn de feesttenten van het Oktoberfest toch al tot de nok toe gevuld. Sterker nog, na 6 oktober zijn de Oktoberfesten alweer afgelopen, haha. Vanaf 21 september kan er volop genoten worden van halve liters bier, brezels en flammkuchen. Hoe je de echte Duitse brezels maakt heb ik je vorig jaar laten zien. Mocht je die willen maken, klik dan hier. Flammkuchen zijn een soort dunne pizza’s met een dun laagje beleg erop. Heerlijk  voor de snelle trek tussendoor. Een paar flammkuchen gaan er tussen de halve liters altijd wel in. Perfect voor als je de broodjes bratwurst een beetje beu bent, haha.

oktoberfest flammkuchen maken - mixen

Eins

Om te beginnen zet ik alle ingrediënten klaar. Voor 7 à 8 flammkuchen, een beetje afhankelijk van hoe groot je ze maakt, gebruik ik 300 gram bloem, 7 gr gist (dit is 1 zakje), een eetlepel suiker, een snufje zout en 150 ml lauwwarm water voor het gist. Voor het beleg gebruik ik crème fraiche, gerookte spekjes, een paar uien in ringen en een beetje rucola. Ik begin met het activeren van de gist. Dit doe ik door het zakje gist bij 150 ml lauwwarm water te doen. Erna mix ik de bloem met het zout en de suiker. Vervolgens giet ik het gistmengsel erbij en dan mix ik het met een mixer met deeghaken tot ik een droog deeg heb.

oktoberfest flammkuchen maken - kneden

Zwei

Als ik een mooie deegbal heb kneed ik deze nog even door. Zoals je op de foto kunt zien: een kind kan de was doen! Vervolgens laat ik deze deegbal een uur rijzen. Dit doe ik door het in een schaal te doen. Deze dek ik af met een schone theedoek en laat ik op kamertemperatuur rusten. Na een uur is het deeg ongeveer twee keer zo groot geworden als het was. oktoberfest flammkuchen maken - ui bakken Terwijl het deeg aan het rijzen is snijd ik de uien vast in ringen. Deze bak ik even kort aan in de pan.

flammkuchen bakken oktoberfest - bekleden

Backen

Het deeg verdeel ik na het rijzen in acht stukken. Alle stukken maak ik plat en ik vorm er een soort ovaal van. De vorm maakt niet heel veel uit, als hij maar lekker handzaam is. Ik leg het deeg op een met bloem bestrooide plaat zodat ik hem zometeen gemakkelijk op de pizzasteen kan schuiven. Het is echt belangrijk dat de pizzasteen gloeiend heet is. Ik vind het fijn om de flammkuchen op de barbecue te maken en laat de steen daar best even opleggen voor ik begin met bakken. Ik besmeer het deeg met een beetje crème fraiche en beleg het met de uienringen en de spekjes.

flammkuchen bakken oktoberfest - barbecue

Vervolgens schuif ik de koek op de pizzasteen en zet ik de kap op de barbecue. Je kunt er ook voor kiezen om de oven te gebruiken. Zet hem dan zo hoog mogelijk. Na een paar minuten (dit hangt af van de warmte van je steen of bakplaat) is de flammkuche klaar! Nog even een beetje peper er overheen en aftoppen met wat rucola. Lekker hoor!

 

 

 

Deel deze post via

Leave a Comment