handige hapjes caprese kuipjes tomaat basilicum mozzarella

Handige hapjes: Caprese kuipjes

De combinatie tomaat, mozzarella en basilicum doet het altijd goed. In de pasta, op een broodje, of in een salade: altijd een gegarandeerd succes! Mits je van deze ingrediënten houdt natuurlijk, haha. Deze Italiaanse driekleur combineert met van alles. Reden temeer dus om eens iets nieuws te proberen met deze caprese. In de categorie ‘handige hapjes’ maakte ik al diverse gerechten met bladerdeeg. Een hapje met tomaat, mozzarella, basilicum en bladerdeeg is dan ook een logische stap. Lees snel verder hoe je dit kunt maken!

Capresekuipjes benodigdheden

Let’s get started

Om deze handige hapjes te maken heb je niet veel nodig. Een paar plakken bladerdeeg (ik gebruik er voor een minimuffin tray met 12 vakjes 3), wat snoeptomaatjes of kerstomaatjes, mozzarella en basilicum is voldoende. Naast de ingrediënten heb je ook nog een bakvorm nodig. Ik gebruik een vorm voor minimuffins, je kunt natuurlijk ook een vorm voor gewone muffins gebruiken. De kuipjes worden dan iets groter.

Capresekuipjes bakvorm Omdat ik vind dat er vaak een ‘afwasmiddelsmaak’ aan siliconen bakvormen zit (iemand die weet hoe ik daar vanaf kom: tips zijn welkom!) gebruik ik kleine stukjes bakpapier om de vorm mee te bekleden. Ik knip hiervoor gewoon wat vierkantjes uit een vel bakpapier en maak deze nat. Door ze nat te maken en uit te wringen kun je ze hierna gemakkelijker in de door jou gewenste vorm krijgen. Ik druk het papier in de vorm zodat de kuipjes straks gemakkelijker loskomen uit de vorm.

Capresekuipjes bakvorm bladerdeeg

Het bakpapier vul ik vervolgens met bladerdeeg. Ik snijd 1 plak bladerdeeg in vieren en leg steeds een kwart plakje in elk vakje. Deze plakjes besmeer ik met wat losgeklopt ei. Het resultaat ziet er dan net iets smaakvoller uit, haha.

Capresekuipjes bakvorm bladerdeeg tomaat mozzarella basilicum

Vullen en bakken

De snoeptomaatjes snijd ik doormidden en ook de mozzarella snijd in in tweeën. In elk vakje van de muffintray leg ik een stukje tomaat, een stukje mozzarella en een blaadje basilicum. De muffinvorm zet ik op een bakplaat en deze schuif ik de oven in. Na een kwartier op 200 graden haal ik de bakplaat uit de oven. Door het vocht in de mozzarella en de tomaatjes kan het zijn dat de bodem van de kuipjes wat zacht is geworden. Als dit het geval is kun je de caprese kuipjes even uit de bakvorm halen en los op een met bakpapier bekleedde bakplaat leggen. Na een paar minuten zijn ook de onderkanten lekker knapperig geworden en zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Heerlijk bij een Italiaans wijntje, een Aperol Spritz of serveer ze eens als voorgerecht bij een Italiaans themadiner.

Caprese kuipjes mozzarella tomaat basilicum

 

Deel deze post via

Leave a Comment