beter slapen verzwaringsdeken banner

Beter slapen met een verzwaringsdeken

Helaas heb ik er al enkele jaren last van: slecht slapen. Ik word midden in de nacht wakker en val dan niet meer in slaap. Daarnaast lig ik vaak de hele nacht te draaien in mijn slaap. Daar heb ik zelf niet per se last van, maar voor vriendlief is dat natuurlijk geen pretje. Gelukkig heb ik inmiddels een oplossing gevonden, waardoor ik veel beter kan slapen. Sinds een tijdje gebruik ik namelijk een verzwaringsdeken ‘s nachts. Wat dit is, en hoe een verzwaringsdeken kan helpen om beter te slapen leg ik je uit.

verzwaringsdeken beter slapen

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is, de naam zegt het eigenlijk al, een deken wat een stuk zwaarder is dan je eigen deken. In plaats van een vulling van dons, is het verzwaringsdeken wat ik gebruik gevuld met hypoallergene, niet giftige, glazen korreltjes. Deze voelen aan als heel fijn zand. De korreltjes worden in afzonderlijke, kleine vakjes genaaid. Deze zijn gelijkmatig over het verzwaringsdeken verdeeld. Deze hypoallergene korreltjes geven het verzwaringsdeken zijn gewicht. Doordat het deken een stuk zwaarder is voel je een diepe lichamelijke druk. Deze druk noemen we Diepe Druk Stimulatie (of DDS) en zou ervoor moeten zorgen dat je lichaam zich ontspant op het moment dat je onder je verzwaringsdeken gaat liggen.

Hoe werkt het?

Doordat het deken op bepaalde delen van je lichaam drukt, maakt je lichaam meer melatonine aan. Een bekendere benaming hiervoor is het slaaphormoon. Melatonine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, en beter doorslaapt. Door de druk op de drukpunten in je lichaam kun je dus daadwerkelijk beter en langer slapen. De eerdergenoemde Diepe Druk Simulatie kan er ook voor zorgen dat je minder angsten ervaart, dit komt mede door de ontspanning tijdens je slaap. Om dezelfde reden werkt een verzwaringsdeken ook stressverlagend. Het voelt als het ware als een diepe knuffel: hierdoor neemt het stresshormoon cortisol af en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon serotonine nemen toe. Minder stress, meer slaap en meer geluk… dat klinkt prima toch?

Beter slapen met een verzwaringsdeken

Het deken wat ik gebruik heeft een gewicht van 7 kg. Het gewicht van de deken is aangepast aan jouw gewicht: let hier wel even op als je er zelf een aan wil gaan schaffen. Deze 7 kg drukken de hele nacht op mijn lichaam, maar het voelt niet vervelend. Helemaal niet zelfs. Voor mij zorgt het deken echt voor een betere slaap. Zodra ik onder mijn verzwaringsdeken ga liggen ervaar ik een diepe rust. Hierdoor val ik vrij snel in slaap, waar ik eerst nog wel eens lang wakker kon liggen. Ik slaap ook een stuk rustiger dan voorheen: zo lig ik niet meer de hele nacht te draaien. Dat is natuurlijk zowel voor mij als voor vriendlief een stuk fijner. Bovendien word ik nu echt wakker als ik uitgeslapen ben, en niet meer midden in de nacht met een hoop vermoeidheid. Ik merk oprecht dat ik meer energie heb, alerter ben en meer dingen uit mijn handen krijg overdag. Voor mij is het echt een aanwinst, en ik kan nu al niet meer zonder. Alleen nog even bedenken hoe ik dat tijdens de vakanties ga doen, haha.

Wil je meer tips om beter te kunnen slapen? Kijk dan eens op Slaapwijsheid.

 

Deel deze post via

1 thought on “Beter slapen met een verzwaringsdeken

Leave a Comment