zonder stress op vakantie met kinderen banner

Zonder stress op vakantie met kinderen

De vakantieperiode komt er weer aan. Voor veel mensen een periode waarin ze heerlijk gaan ontspannen en lekker op vakantie gaan. Met kinderen op vakantie gaan, gaat echter niet altijd zonder stress. Wil je toch graag relaxed met het hele gezin op vakantie, heb ik een paar tips voor je. Zo verloopt de reis, en jullie vakantie heel ontspannen: dat is tenslotte de bedoeling van een vakantie toch!?

1. Zorg dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn.

De vakantie an sich is voor veel kinderen al spannend genoeg, het is wel fijn als ze een beetje weten waar ze aan toe zijn. Laat van tevoren foto’s zien van de plaats waar jullie naartoe gaan. Hoe ziet het hotel / huisje / de camping er uit? Is er een zwembad? Wat wil je in de vakantie gaan doen? Het is leuk om hier, eventueel samen met de kinderen, een boekje van te maken zodat ze goed voorbereid op vakantie gaan. Laat ze zelf ook mee beslissen over leuke activiteiten die ze graag willen doen. Zo krijgen ze nog meer zin in de vakantie!

2. Kies een vakantie die jij leuk vindt.

Je kunt natuurlijk speciaal voor de kinderen naar een camping gaan. Houd je niet van kamperen, dan zit je daar echt niet op je gemak in een tent. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een hotel: als je niet van eten op gezette tijden en een animatieteam wat de hele dag door van alles organiseert houdt is zo’n hotel een grote verschrikking. Als jij niet ontspannen bent op vakantie, zijn de kinderen dat ook niet. Dus zorg voor een vakantie waarvan jij weet dat je er heerlijk kunt ontspannen, en jullie zullen allemaal een veel relaxtere vakantie hebben!

3. Ga op vakantie naar een plek die past bij de leeftijd van de kinderen.

Tja, er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan het kiezen van een vakantieplek die jij leuk vindt: het moet ook leuk zijn voor de kinderen! Met kleine kinderen naar een vijfsterren hotel gaan waar ze strak in het gareel moeten blijven is natuurlijk niet zo fijn. Evenmin is het prettig om met wat oudere kinderen een camping op te zoeken met alleen maar animatie voor kleine kinderen. Zoek dus een plek waar iedereen warm voor loopt. Bijvoorbeeld een fijn hotel met animatie voor de kinderen, of een camping waar ook een disco bij zit zodat de oudere kinderen zich ook prima kunnen vermaken!

4. Met de auto op vakantie? Zorg voor vermaak op de achterbank.

Met de auto op vakantie gaan kan veel voordelen hebben: zo hoef je bijvoorbeeld niet te wachten op het vliegveld, kun je stoppen wanneer je wil en kun je plekken bereiken waar een vliegtuig niet kan komen. Een nadeel kan zijn dat de kinderen op de achterbank wat vervelend kunnen worden. Zorg er dus voor dat ze iets te doen hebben! Neem een kleurboek mee, of kijk wie het eerste 5 rode auto’s gespot heeft. In een eerdere blog heb ik al tips gegeven om het leuk te houden op de achterbank. Een ontspannen reis zorgt er al voor dat je zonder stress op vakantie kunt met kinderen!

zonder stress op vakantie met kinderen achterbank

5. Met het vliegtuig op vakantie? Zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Niets is zo vervelend als je vakantie al gehaast moeten beginnen. Stressen omdat je bang bent dat je het vliegtuig niet haalt is alleen al vervelend, met een gezin erbij is dat helemaal niet te doen. Bovendien is het fijn als de kinderen nog even kunnen rondrennen en spelen op het vliegveld na de autorit er naartoe. Een klein cadeautje voor in het vliegtuig is ook leuk: een kleurboek of fidgettoy doen het altijd goed. Zo hebben ze iets om naar uit te kijken en mee te spelen. Voor het opstijgen en landen is het prettig als de kinderen iets hebben waar ze op kunnen zuigen: denk aan een fiep of een snoepje. Zo krijgen ze minder last van het verschil in luchtdruk.

6. Zonder stress op vakantie met kinderen: zorg voor voldoende rust.

Hoewel het verleidelijk is om op vakantie de hele dag vol te plannen (lang leve de animatie-programma’s), is het voor kinderen (en ouders) ook heel belangrijk om geregeld wat rust te pakken. Ze doen immers veel nieuwe indrukken op terwijl ze op vakantie zijn, en die moeten ze ook rustig kunnen verwerken. Plan dus geregeld een momentje ‘met niks’ in zodat er echt even rust is. Een siësta klinkt al anders dan een middagdutje, en stiekem is het best lekker om even met zijn allen te rusten. Maar even chillen in de hangmat of op een handdoek is ook al een prima plan. Even een momentje zonder prikkels!

7. Laat de kinderen zelf ook meebeslissen.

Als wij op vakantie zijn, spelen we altijd het ‘bazenspel’. Nou ja, zo hebben de kinderen het genoemd in ieder geval. Waar het op neer komt is dat er steeds iemand anders de ‘baas’ is tijdens de vakantie. Diegene mag dan beslissen wat er gegeten wordt en wat we gaan doen. In sommige gevallen spreken we van tevoren af waar ze uit kunnen kiezen, in andere gevallen mogen ze zelf kiezen wat ze willen doen. En pssst…even tussen ons: je kunt dit heel makkelijk sturen als ouder zijnde… Geef ‘s ochtends aan dat het een heerlijke dag is om een salade te eten of te barbecuen en waarschijnlijk staat een van die twee dingen op de planning voor het avondeten… De kinderen krijgen zo echt het gevoel veel te zeggen te hebben, waardoor ze nog meer plezier beleven aan de vakantie!

8. Neem wat quality-time met de kinderen.

Zorg ervoor dat er op vakantie geregeld een een-op-een momentje is. Hierdoor krijgen de kinderen net wat extra aandacht, en daar zijn ze vaak zo enorm aan toe! Dus even die telefoon aan de kant en luisteren naar wat je kind graag wil gaan doen. Samen plezier maken en genieten van elkaars aanwezigheid: zo belangrijk!

9. Laat kinderen zelf de regels bedenken.

Op vakantie zijn veel dingen anders dan normaal: je zit in een vliegtuig, gaat een museum bezoeken en gaat wellicht wat vaker uit eten. Leg aan de kinderen de situatie uit, en laat ze zelf regels bedenken die bij de situatie passen. Hier komen heel normale regels uit: niet rennen, niet roepen etcetera. Doordat de kinderen deze regels zelf bedacht hebben, zullen ze eerder bereid zijn zich hieraan te houden dan wanneer de regels opgelegd zijn. Succes gegarandeerd!

10. Neem samen de dag door.

Het moment voor het slapen gaan: een natuurlijk moment om samen even de dag af te sluiten. Wat was het leukste, wat was het minst leuk en waar hebben ze zin in morgen? Met de dingen die minder leuk zijn kun je de komende dagen in ieder geval rekening houden: wat kun je samen doen om dit te voorkomen?

Hopelijk kun je met deze tips genieten van een zorgeloze vakantie met het hele gezin! Heb jij nog tips om zonder stress op vakantie te gaan met kinderen?

Wil je deze tips bewaren op een van je borden op Pinterest? Dat kan heel makkelijk met onderstaande afbeelding.

Zonder stress op vakantie met kinderen - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment