vegetarisch weekmenu gegrilde aubergine - Perzisch menu

Vegetarisch weekmenu

Sinds een paar jaar vindt ieder jaar in maart de nationale week zonder vlees plaats. Dit is een week waarin gestimuleerd wordt om de consumptie van vlees te verminderen. Door minder vlees te eten ben je goed bezig voor het milieu. Naast de dieren die nu niet geslacht worden wordt er ook water bespaard als je geen vlees eet. Bovendien bespaar je, door één week geen vlees te eten zo’n 121 km rijden met een gemiddelde auto. Dit komt doordat de productie van veevoer, de veehouderij en het vervoer van de dieren nu niet nodig is. Zelf heb ik jarenlang geen vlees gegeten, en sinds een paar jaar eet ik het weer een aantal keer per week. Waarom ik dat doe heb ik al eens eerder uitgelegd in een blog. Om heel eerlijk te zijn, was ik de vleesvervangers al vrij snel beu toen ik vegetarisch at. Toen ik zelf stopte met vlees eten, lang geleden, had je alleen een vegetarische schnitzel en een groenteburger….dan ben je er al snel klaar mee hoor, haha. Ik vind het dan ook leuk om vegetarische gerechten te bedenken die geen vleesvervangers bevatten. Ik heb een vegetarisch weekmenu samengesteld, zodat je wat tips hebt om wat vaker vegetarisch te eten.

Maandag: Perzische gerookte aubergine

Een heerlijk familierecept van restaurant Saffraan in Eindhoven. Een lekker vegetarisch gerecht boordevol groenten. Met naanbrood, rauwe groenten, rijst en granaatappelpitjes erbij is het een volwaardige vegetarische maaltijd. Dit heerlijke gerecht is een prima start voor een vegetarisch weekmenu!

chili sin carne pulled oats

Dinsdag: Chili sin carne

Chili con carne is een makkelijk recept met, zoals de naam al zegt, vlees erin. Dit gehakt kun je natuurlijk gaan vervangen door vegetarisch gehakt. Er zijn echter genoeg andere, proteïnerijke vervangers die je kunt gebruiken om van jouw chili een heerlijk vegetarisch gerecht te maken. Met pulled oats bijvoorbeeld! Deze chili sin carne met pulled oats is makkelijk om te maken en heel erg lekker!

Griekse gegrilde aubergineschotel

Woensdag: Griekse gegrilde aubergineschotel

De aubergine is echt een prima alternatief voor vlees vind ik zelf. De structuur vind ik, vanwege de stevigheid, wel wat weghebben van vlees en je kunt er qua smaak alle kanten mee op. Deze Griekse gegrilde aubergineschotel is een lekker recept wat prima past binnen een vegetarisch weekmenu. Bovendien kun je de aubergine, bij mooi weer, zelfs lekker grillen op de barbecue… Hoe fijn is dat!

recept vegetarische vegan shoarma

Donderdag: Vegetarisch shoarma

Groenten zijn enorm veelzijdig. Van een knolselderij kun je bijvoorbeeld al heel makkelijk zelf vegetarische shoarma maken. Een stuk gezonder dan de variant met vlees, en echt heel erg lekker! Prima voor een doordeweekse avond. Als je deze vegetarische shoarma een dag van tevoren al een beetje hebt voorbereid staat hij in no time op tafel!

vegetarisch weekmenu handige gezonde borrelhapjes aspergespiralen maken.

Vrijdag: Hapjes om het vegetarische weekmenu mee af te sluiten

Vrijdag is bij ons steevast hapjesdag. Ideaal om, na een drukke werkweek, de restjes op te maken en toch iets lekkers op tafel te zetten. In mijn blog over vegetarische hapjes heb ik een aantal lekkere snacks zonder vlees voor je op een rijtje gezet. Zo heb je voldoende inspiratie om de week te vullen!

Eet jij wel eens een dag geen vlees? Heb jij nog tips voor lekkere recepten? Deel ze gerust hieronder! Wil je deze tips bewaren op een van je borden op Pinterest? Gebruik daar dan onderstaande afbeelding voor.

5 tips voor een makkelijk vegetarisch weekmenu

Deel deze post via

Leave a Comment