Nationale pannenkoekendag - banaansushi

Nationale pannenkoekendag: 3 lekkere pannenkoekenrecepten

Ieder jaar op een willekeurige vrijdag in maart wordt in Nederland de Nationale Pannenkoekendag gevierd. Dit jaar valt deze smakelijke dag op 22 maart. Een dag waarop veel basisschoolleerlingen aan de slag gaan om voor ouderen uit de buurt pannenkoeken te bakken. Maar liefst 1.490 scholen, waarvan 176 scholen in Noord-Brabant, organiseren het pannenkoekfeest voor 79.000 ouderen. In totaal bakken kinderen die dag naar schatting 162.500 pannenkoeken. Nu heb ik geen reden nodig om pannenkoeken te eten, haha. Het liefst eet ik ze zowel als ontbijt, als lunch en als diner! Je kunt er ook zoveel kanten mee op. Ik deel vandaag 3 recepten voor pannenkoeken die je prima als ontbijt of als lunch kunt eten. Weer eens wat anders dan pannenkoeken als diner!

Nationale pannenkoekendag - kwarkpannenkoeken

Fluffy kwarkpannenkoeken

Deze pannenkoeken zijn echt een doorslaand succes. Een beetje fluffy en de combinatie van appel, kaneel en vanille vind ik echt heerlijk! Het recept is helemaal niet moeilijk. Je bent er ongeveer een kwartier mee bezig. Lekker om te maken in het weekend of op een doordeweekse dag waarop je de tijd hebt. Je kunt de pannenkoeken ook van tevoren maken en ‘s ochtends even opwarmen in de oven. Als ze 5 minuten in een oven van 180 graden gaan zijn ze perfect om te eten!

Voor vier personen doe ik 200 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, een snufje zout, 2 theelepels kaneel, 2 eieren en 700 gram magere vanillekwark in een kom. Dit roer ik door elkaar tot er een egaal mengsel ontstaat. Ik laat het even staan en schil ondertussen 2 appels. De appels snijd ik in kleine stukjes. Deze meng ik met een beetje kaneel en wat suiker. Vervolgens zet ik twee koekenpannen met boter op het vuur. In de ene verwarm ik de appels tot ze gekarameliseerd zijn. In de andere bak ik de pannenkoeken. Dit doe ik door met een ijslepel wat beslag uit de kom in de pan te scheppen. Ik bak drie pannenkoekjes per keer. Als ze goed droog zijn aan de onderkant draai ik ze om. Als de andere kant goed bruin is leg ik ze op een bord. Ik schep de gekarameliseerde appels ernaast en top het geheel af met een beetje magere vanillekwark. Echt een heerlijk ontbijtje!

Nationale pannenkoekendag - banaansushi

Banaansushi

Sushi, ook al zo’n favoriet van me! Heerlijk smullen van kleine hapjes. Met stokjes natuurlijk, haha. Om nou sushi met rauwe vis als ontbijt te eten vind ik wel een dingetje. Een zoete variant kan echter prima gegeten worden ‘s ochtends! En ‘s middags en ‘s avonds ook trouwens, haha. Deze sushi maak ik door een pannenkoek (gewoon een basisrecept) te besmeren met hazelnootpasta. Hier leg ik een banaan op. De pannenkoek bestrooi ik met een beetje kokosrasp. Hierna rol ik het geheel op en snijd ik het in stukjes. Het lijkt toch net sushi zo? Stokjes erbij en het is af! Lekker hoor…!

Nationale Pannenkoekenweek - banaanpannenkoek

Banaan-havermoutpannenkoeken

Een favoriet ontbijtje voor mij is het ontbijt met banaan-havermoutpannenkoeken. Superlekker en echt heel easypeasy! Per persoon gebruik ik een ei, een banaan, een handje havermout en een paar blauwe bessen. Ook een heel gemakkelijk recept als je alleen ontbijt dus! Ik stop alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen, in een kom en maak er met de staafmixer een beslag van. Ik laat een klontje boter smelten in een koekenpan en leg hier vier hoopjes van het beslag in. In ieder hoopje druk ik een paar blauwe bessen. Als de onderkant goed droog is draai ik de pannenkoekjes om. Als ook de andere kant een lekker bruin kleurtje heeft zijn de pannenkoeken klaar en haal ik ze uit de pan. Heerlijk met een beetje Griekse yoghurt met een paar blauwe bessen ernaast: genieten hoor!

Een hele fijne pannenkoekendag vandaag. Van mij mag het elke dag wel pannenkoekendag zijn, haha. Ga jij vandaag pannenkoeken eten? Ik ben benieuwd naar jouw favo pannenkoekenrecept!

Deel deze post via

Leave a Comment