proefjesmiddag thuis leuke dingen vakantie - banner

Leuke dingen doen in de vakantie: proefjesmiddag thuis

Hier, in het zuiden van het land, zitten we alweer halverwege de voorjaarsvakantie. Die we hier overigens carnavalsvakantie noemen…haha. Aangezien ik in het onderwijs zit en de hele week vrij ben is er tijd genoeg om leuke dingen met de kids te gaan doen. Naast het wandelen en knutselen vind ik het ook altijd leuk om een keer iets anders dan anders te doen. Deze vakantie houden wij een proefjesmiddag! Wil jij ook een middagje de professor uithangen samen met de kids? Met weinig materialen en tijd kun je thuis al een toffe proefjesmiddag houden. Een leuke activiteit voor in de vakantie! Natuurlijk kun je ook inspiratie opdoen in mijn Thuisblijf Doeboek.

Tip voor de vakantie: proefjes met de kids

Met en zakje Skittles kun je al een heel leuk proefje doen. Ik pak een bordje en laat de kids hier de Skittles in een cirkel op leggen. Als er een mooie gekleurde cirkel op het bord ligt schenk je voorzichtig wat water in de cirkel. Zorg dat er een klein laagje water op het bordje staat. Dan is het een kwestie van geduld hebben… de kleuren van de Skittles beginnen uit te lopen! Wat een kleurenspektakel is dit zeg…

proefjes kinderen leuke dingen vakantie skittles

Maak je eigen lavalamp

Dit proefje kun je vaker doen, echt heel erg leuk! Vul een pot of fles voor de helft met zonnebloemolie. Meng wat water met kleurstof en giet dit bovenop de olie. Er ontstaan nu twee lagen in de pot. Als er twee lagen duidelijk zichtbaar zijn gooi je een halve bruistablet, paracetamol of een beetje bakpoeder in de pot. Er ontstaat nu een heuse lavalamp! Wil je dat de lamp ook daadwerkelijk licht geeft? Zet er dan een lampje achter. De ‘lava’ kan weer geactiveerd worden door er opnieuw een bruistablet in te gooien. Hier staat hij te shinen op de slaapkamer van de oudste, ze is er helemaal trots op!

voorjaarsvakantie leuke dingen doen kinderen

Maak je eigen vulkaan

Dit proefje ziet er echt fantastisch uit: echt superleuk om de koppies van de kids te zien als de vulkaan tot uitbarsting komt. Je kunt hiervoor een heuse vulkaan bouwen, ik gebruik gewoon een lege glazen pot om de vulkaan in te maken. Ik giet een zakje bakpoeder leeg in de lege pot. Hierna druppel ik een paar druppels kleurstof en een paar druppels afwasmiddel in de pot. Hierna giet ik er een flink glas azijn overheen: de vulkaan komt tot uitbarsting! Wat een sensatie! Zorg er wel voor dat de pot in de wasbak of bijvoorbeeld op een bakplaat staat: dit voorkomt dat je erna de vloeistof met kleurstof overal tussenuit moet gaan poetsen…het is voor jou tenslotte ook vakantie!

kinderfeest science proefje

Met deze proefjes ben je niet superlang bezig, het geeft wel een heel erg leuk resultaat! Een gezellige middag met de kids, waar ze het nog lang over zullen hebben.

Wil je deze proefjes op een later moment gaan doen? Bewaar deze blog dan op een van jouw Pinterest-borden!

leuke dingen vakantie - proefjesmiddag thuis - pinterest

Deel deze post via

Leave a Comment