Het weer begint gelukkig inmiddels wat beter te worden. Perfect om de barbecue weer eens te gebruiken! Al moet ik eerlijk zeggen dat de barbecue bij ons bijna het hele jaar wel gebruikt wordt, haha. Wij doen niet aan barbecueweer! Een lekker en gezond recept wat je grotendeels op de barbecue kunt bereiden is deze vegetarische Griekse gegrilde aubergineschotel. Dus haal de kolen uit de schuur, steek die barbecue aan en ga lekker genieten van dit gezonde gerecht!
Griekse gegrilde aubergineschotel
Equipment
- Barbecue
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 3 tenen knoflook, gehakt
- 1 citroen (sap en rasp)
- 200 gram basmatirijst
- 150 gram feta
- 2 eetlepels creme fraîche
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 8 eetlepels gedroogde oregano
- 12 eetlepels peterselie
- 6 eetlepels rodewijnazijn
- 200 ml olijfolie
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Haal de groene kroontjes van de aubergines af.
- Snijd de aubergine in plakken van 0,5 cm dikte.
- Smeer de plakken in met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak.
- Meng de knoflook, citroensap en -rasp, oregano, peterselie, rodewijnazijn en olijfolie door elkaar tot een saus.
- Grill de aubergines aan beide zijden even kort aan op de barbecue.
- Schep de gegaarde aubergineplakken even door de saus.
- Als de rijst gaar is meng je er de creme fraîche en tomatenpuree doorheen.
- Schep de rijst op een bord.
- Leg de plakken aubergine erop.
- Strooi er nog een beetje oregano overheen.
- Verkruimel de feta over het gerecht.
- Eet smakelijk!
Mocht je nu geen barbecue hebben, of geen zin hebben om de barbecue aan te steken, dan kun je de aubergines ook in de grillpan of de koekenpan bereiden. Gebruik je liever de oven? Leg de plakken naast elkaar op een bakplaat en verwarm de aubergines 20 minuten op 180 graden.
Wil je deze Griekse gegrilde aubergineschotel zelf ook een keer maken? Bewaar het dan op een van je borden op Pinterest om het zeker niet te vergeten! Je kunt daar onderstaande foto voor gebruiken. Kijk ook eens naar een van mijn andere vegetarische tips!