bierista bieropleiding proeverij.

Bierista bieropleiding: vergroot je kennis van bier

Bier is hot. De afgelopen jaren zie je steeds meer een opmars van bier. De brouwerijen schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond. Daarnaast hebben restaurants en cafés steeds vaker een bierkaart. Hierdoor kun je kiezen uit een grote diversiteit aan bieren. Bovendien is bier al lang geen drankje meer voor stoere mannen. Ook vrouwen drinken steeds vaker een lekker glas bier. En dan bedoel ik niet per se de fruitbieren, maar ook de wat sterkere bieren worden steeds vaker door vrouwen gedronken. Ik ben al jaren fan van bier, en het lijkt me leuk om mijn kennis eens uit te breiden. Toen de Bierista bieropleiding op mijn pad kwam was ik dan ook al snel om. Mijn kennis over bier uitbreiden, dat lijkt me leuk!

Wat houdt de bieropleiding in?

De bieropleiding van Bierista is een onafhankelijke opleiding waarmee je jouw bierkennis kunt vergroten. Dat betekent dus dat er geen brouwer is die bepaalt wat de inhoud van de opleiding is. De content is onafhankelijk en niet gesponsord, waardoor je gedegen informatie krijgt over diverse bieren en bierstijlen. De opleiding is samengesteld door diverse bierexperts, horecatrainers, brouwers en docenten. Het is een e-learning. Dat betekent dat je alle lesstof online kunt vinden en ook online examen doet. Je kunt zelfs een echt bierdiploma halen, waarmee je jezelf Bierista kunt noemen: meester in bier. Hoe leuk is dat!?

Als je jezelf aanmeldt voor de opleiding betaal je nu tijdelijk maar €125,-. De normale prijs is €149,-. Je ontvangt na aanmelding een link in je mailbox, waarna je direct kunt beginnen met de online opleiding. Daarnaast krijg je ook een bierpack thuisgestuurd met 12 verschillende bieren om te proeven. Zo kun je de theorie die je opdoet gelijk in de praktijk brengen!

Na ieder onderdeel vul je een paar oefenvragen in. Hiermee kun je checken in hoeverre je de theorie al machtig bent. Heb je alle 12 de onderdelen behandeld en weet je zeker dat je de stof beheerst? Dan ben je klaar om het examen te maken! Dit bestaat uit 60 meerkeuzevragen, waarvan je er 45 goed moet hebben. Geslaagd? Je ontvangt dan het enige echte Bierista bierdiploma thuis. Je mag jezelf een echte meester in bier noemen!

bierista bieropleiding ingredienten

Theorie Bierista bieropleiding

De theorie die je behandelt is heel breed. Zo begin je bij de ingrediënten van het bier. Doordat ik al diverse brouwerijen bezocht heb in de loop der jaren heb ik hier wel een streepje voor. Zowel de ingrediënten als het brouwproces zijn mij niet onbekend. Ieder onderdeel start met een filmpje waarin kort wat uitleg wordt gegeven. Ninkasi, de godin van het bier, geeft in verschillende tekstvakken nog wat extra uitleg. Afbeeldingen zorgen voor wat meer verduidelijking. Zo weet jij na afloop van de Bierista bieropleiding alles over het brouwproces, proeven en serveren van bier.

bierista bieropleiding geschiedenis

Ook de geschiedenis van bier komt aan bod. Voor mij, als geschiedenisdocent, natuurlijk super interessant! Wist jij bijvoorbeeld dat het eerste bier al zo’n 4000 jaar voor Christus gedronken werd? En dat de opkomst van Nederlandse brouwerijen voor 2017 en echte boost kreeg? Allemaal leuke informatie voor een feestje, maar ook zeker handig als je voor je werk iets met bier doet. In het laatste geval zijn de hoofdstukken over bier & food, serveren & bewaren en regelgeving & gezondheid ook zeker nuttig!

Na ieder onderdeel kun je een biertje uit het bierpack proeven. In het pakket wat ik ontvangen heb zit echt een grote diversiteit aan bieren: van pils tot IPA en van dubbel tot een quadruppel. Tijdens het proeven maak je proefnotities. In de opleiding heb ik geleerd hoe ik die moet maken en waar ik op moet letten. Zo bouw je als het ware een database op van de door jou geproefde biertjes. Ideaal om te weten wat jouw smaakpalet is!

Voor ieder afgerond onderdeel en voor iedere smaaknotitie kun je punten halen, zogenaamde biercoins. Je komt dan in een heuse Wall of Fame terecht! Na het afronden van je bieropleiding ontvang je niet alleen een bierdiploma, je krijgt ook toegang tot diverse speedcourses waarin je jouw kennis kunt verbreden. Zo zijn er diverse brouwerijen waar je meer kennis van kunt opdoen, er is ook bijvoorbeeld een speedcours over bier en spijs. Bij ieder onderdeel haal je een zogenaamde badge waarmee je in sommige gevallen kortingen kunt bedingen bij de brouwerij. Ideaal dus!

bierista bieropleiding proefwiel

Wat vind ik ervan?

Ik vind de Bierista bieropleiding een waardevolle opleiding. Ik heb echt veel geleerd over diverse bierstijlen, smaken en het brouwproces. De filmpjes zijn een waardevolle toevoeging. Bovendien is het fijn om de kennis direct in de praktijk te brengen tijdens het proeven van de bieren en het maken van de smaaknotities. Superleuk ook, dat je een echt diploma thuisgestuurd krijgt! Een digitaal certificaat blijft vaak toch maar ergens in mijn mailbox hangen, en nu kan ik hem echt aan de muur hangen!

Door deze opleiding heb ik meer waardering gekregen voor de diverse bierstijlen. Doordat ik op een andere manier heb leren proeven kan ik nu ook de andere stijlen meer waarderen. Waar ik voorheen met name fan was van IPA, vind ik nu zelfs een dubbel bier erg lekker. Met name de kennis van bier-spijscombinaties heeft hier aan bijgedragen. Ik vond het enorm leuk om te doen en vind het zeker een aanrader!

Wil jij deze opleiding zelf ook gaan volgen? Met de code foodfrobelfun krijg je nog eens €10,- korting! Je betaalt dan €115,- voor de opleiding! Deze code is geldig tot 1 juni 2022.

 

Deel deze post via

Leave a Comment