binnen opa oma zien kleinkinderen niet wat doe je

10 Leuke dingen om op afstand met de kleinkinderen te doen

Dat het als opa en oma niet verstandig is om nu bij de kleinkinderen op bezoek te gaan weten we allemaal wel. Het risico is te groot. Ook het oppassen zit er even niet in. En dat terwijl heel veel opa’s en oma’s toch een vaste oppasdag in de week hebben. Wat zullen ze hun kleinkinderen gaan missen! Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om toch, op afstand, samen te kunnen zijn en te laten merken dat je aan elkaar denkt. Lees verder voor 10 tips om op afstand leuke dingen met de kleinkinderen te doen. Zo kunnen jullie toch een beetje bij elkaar zijn!

1. Speel verstoppertje!

Het klinkt natuurlijk heel bizar, verstoppertje spelen op afstand. Toch is het prima mogelijk om via FaceTime of Skype een potje te spelen. De kids gaan zoeken, papa of mama verstoppen de telefoon en opa of oma praten door de telefoon. De kinderen volgen het geluid en kunnen zo uiteindelijk opa of oma vinden! Te leuk toch? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om jezelf binnen beeld te verstoppen…eens kijken of de kinderen goed opletten!

2. Houd een poppenkastvoorstelling

Of je nu echte handpoppen in huis hebt of een paar ogen op een sok tekent: met een beetje fantasie kun je overal een pop van maken. Ga zelf onder de tafel zitten en houd de poppen voor de camera. Vertel zo wat je gedaan hebt of verzin een grappig verhaal. Succes gegarandeerd!

corona thuis opa oma missen - polaroid

3. Stuur een polaroid

Hoe leuk is het om iedere dag een foto te maken. Opa en oma van zichzelf en de kids van zichzelf. Één keer per week kun je dan alle foto’s versturen of door de brievenbus gooien (heb je gelijk een uitje). Zo blijf je allebei een beetje op de hoogte van wat je doet. Je kunt dit natuurlijk met een polaroid doen, heb je geen polaroidcamera dan kun je altijd nog kiezen om met je telefoon foto’s te maken en deze te printen.

4. Lees eens voor

Voorlezen, dat doet het altijd goed. Hiervoor hoef je helemaal niet dicht bij elkaar te zijn. Vanachter de laptop of aan de telefoon kun je prima een verhaal voorlezen. Zet wat gekke stemmetjes op om de spanning compleet te maken: succes gegarandeerd!

corona thuis opa oma missen - spel spelen

5. Speel een ouderwets bordspel

Hebben jullie allebei hetzelfde bordspel in de kast staan? Mooi! Dan kunnen jullie dit namelijk op afstand samen spelen! Als je op ieder bordspel de pionnen hetzelfde verplaatst worden kun je prima een potje Mens-Erger-Je-Nieten bijvoorbeeld. Bovendien oefenen de kinderen dan gelijk met tellen! Hoeveel stippen staan er op de dobbelsteen? Hoeveel stapjes moet ik nog vooruit?

6. Speel een spelletje hints

Je kent het vast wel: hints. Een spel waarbij je dingen moet uitbeelden. Hilarische taferelen levert dit op. Ook tijdens het FaceTimen of Skypen kun je prima een potje hints spelen. Dat wordt geheid lachen, gieren en brullen tijdens het spelen!

corona thuis opa oma missen - workout

7. Doe samen een workout

Zet Nederland in Beweging op, zoek een leuke workout of yogasessie op YouTube en zorg dat je allemaal naar dezelfde workout kijkt. Met de camera kun je in de gaten houden of iedereen de workouts wel goed doet, haha. Elkaar aanmoedigen is natuurlijk ook hartstikke leuk! Zo blijf je lekker fit, dat is wel nodig als de sportscholen gesloten zijn en er niet meer gegymd wordt op school…

8. Houd een vlog bij

De kinderen hier zijn helemaal weg van diverse YouTubers. Hoe leuk zou het zijn om hun eigen vlog te maken? Film de highlights van de dag en maak er samen een leuk filmpje van. Stuur een of twee keer per week een vlog naar opa of oma, zo blijven zij ook op de hoogte van wat er allemaal gebeurt!

corona thuis opa oma missen - bakken

9. Bak samen wat lekkers

Iets bakken met de (klein)kinderen is natuurlijk ook superleuk om te doen. Pak hetzelfde recept voor je neus, zorg dat iedereen alle ingrediënten in huis heeft en duik de keuken in! Tijdens het bakken kun je samen tellen hoeveel gram je nog nodig hebt, stiekem het beslag proeven en na het bakken kun je natuurlijk virtueel samen alles opsnoepen. Heb je nog recepten nodig? Kijk eens bij mijn handige hapjes bijvoorbeeld!

10. Schrijf elkaar brieven

Het oefenen van lezen en schrijven is, ook als de kinderen thuis zijn, erg belangrijk. Een brief schrijven aan opa en oma is dan ook een prima optie. Zo oefenen ze in op de lijntjes schrijven, hun spelling oefenen ze en het geheugen wordt getraind doordat ze bijvoorbeeld schrijven wat ze de afgelopen week gedaan hebben. Als opa en oma dan ook een brief terug schrijven kunnen ze ook direct oefenen met lezen. Ideaal dus!

Heb jij nog een goede tip? Laat hem hieronder in de reacties achter, dan voeg ik hem toe!

Deel deze post via

Leave a Comment