Lichtjesroute Eindhoven - Smurfenkasteel

Lichtjesroute: de Lichtstad verlicht

Vroeger gingen we, als de herfst begon, vaak met het hele gezin gezellig de lichtjesroute rijden. Een route in Eindhoven waarbij er mooie lichtornamenten verdeeld zijn over de stad. Een prachtig plaatje! Als kind is dit een haast magische beleving. Nu rijden we jaarlijks de lichtjesroute met de kinderen van mijn vriend. Zij kunnen er net zo van genieten als ik vroeger…en ik geniet stiekem nog steeds!

Geschiedenis

De lichtjesroute begint ieder jaar op 18 september. Dit is niet zomaar een willekeurige datum. Op deze dag is Eindhoven in 1944 bevrijd. De geallieerde soldaten werden door de Eindhovenaren welkom geheten met kaarsen achter de ramen. De eerste jaren na de bevrijding werd deze traditie voortgezet. Later zijn de kaarsen vervangen door lichtjes. Sinds 1984 vindt de lichtjesroute in haar huidige vorm plaats.

Route

Je kunt zelf bepalen waar je de route wilt beginnen. Er is geen vast begin- of eindpunt. Een punt waar ik ieder jaar naar uitkijk is het Smurfenkasteel in de vijver van het Hendrik de Keyzerplein. Een prachtig sprookje om te zien en echt de moeite waard om hier even uit de auto te stappen! Bovendien kun je daar ook iets te snacken en iets te drinken halen: daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen, haha.

Lichtjesroute Eindhoven - Smurfenkasteel

De route is te vinden op de site van de lichtjesroute. Je kunt de route ook per fiets afleggen: dit jaar zijn er zelfs stukken die je met de auto niet kunt bereiken waardoor het fietsen nog aantrekkelijker wordt!

Mocht je denken: het is nu veel te laat donker om met de kinderen op pad te gaan. De route is nog tot en met 14 oktober verlicht! Dan is het eerder donker en hoef je niet zo lang te wachten.

Ik zou zeggen: na het eten douchen, pyjama aan en met een snoepzak op de achterbank gaan zitten en genieten…heerlijk!

 

Deel deze post via

Leave a Comment