Food

Zelf een cijfertaart maken: helemaal niet moeilijk!

Het klinkt moeilijker dan het is: zelf een cijfertaart maken. Het ziet er ongelooflijk feestelijk uit, als je op een feestje een taart neerzet waaruit blijkt hoe oud de jarige is geworden. Je kunt natuurlijk een cijfertaart kopen, je kunt hem echter ook zelf maken. Je hebt hier geen aparte bakvormen of iets dergelijks voor nodig, met de standaard keukenuitrusting kom je al een heel eind. Je hoeft dus geen bijzondere dingen aan te schaffen om deze cijfertaart te maken. Ik heb daar sowieso al niet zoveel mee: het meeste gebruik je maar eenmalig en staat vervolgens in de keuken te verstoffen. Dus hoptjop: op naar de supermarkt om de ingrediënten te halen en je kunt gaan beginnen met bakken!

Zelf een cijfertaart maken

Het bakken van de taart begint met het bij elkaar zoeken van de juiste ingrediënten. Ik ga een taart maken met twee cijfers: de 4 en de 0. De ingrediënten die ik noem zijn dan ook de ingrediënten voor het bakken van een cijfertaart met 2 cijfers. Wil je twee cijfers of één heel groot cijfer maken (ter grootte van een bakplaat) dan houd je dit recept aan. Voor het maken van een cijfertaart met één cijfer wat iets kleiner is kun je de ingrediënten halveren.

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 550 gram roomboter (mag eventueel margarine zijn, geen halvarine)
  • 550 gram kristalsuiker
  • 10 eieren
  • 600 gram cakemeel (ik gebruik hem van Koopmans)

Voor de vulling:

  • 500 ml slagroom
  • 500 gram mascarpone
  • 70 gram poedersuiker
  • zakje Klopfix

Voor de decoratie kun je het zelf zo gek maken als je wilt, ik vertel later wat ik heb gebruikt.

Bakken

De boter of margarine laat ik eerst even op kamertemperatuur komen. Mocht je dit nu lezen terwijl alles al klaar staat om te gaan bakken: Geen man overboord: je kunt ook de boter even laten smelten in een pannetje. De boter klop ik eerst luchtig in een kom. Vervolgens voeg ik de suiker toe en klop het geheel nog even door. De eieren voeg ik één voor één toe: het is even een klusje met 10 eieren maar het resultaat mag er zijn straks hoor. Pas als een ei volledig is opgenomen in het mengsel voeg ik het volgende ei toe. Als laatste voeg ik het cakemeel toe. Nog even kort doorkloppen op de laagste stand en het beslag voor de taart is klaar. Eventueel kun je nog een lekker smaakextract (vanille, amandel, citroen) toevoegen voor een extra smaakbeleving.

Vervolgens bekleed ik twee bakplaten met bakpapier en stort het beslag hierover uit. Na een klein half uurtje in de heteluchtoven op 165 graden check ik of de taarten gaar zijn. Ik doe dit door even met een satéprikker in de taart te prikken: komt de prikker er schoon uit dan is de taart gaar!

Als de taart gaar en afgekoeld is ga ik de cijfers eruit snijden. Op een A4-tje heb ik de cijvers 4 en 0 geschreven en uitgeknipt. Deze leg ik op de taart waarna ik de cijfers uit de taart snijd. Uit iedere bakplaat haal ik twee dezelfde cijfers. De cijfertaart bestaat immers uit twee lagen waardoor ik de cijfers dubbel nodig heb.

Cijfertaart decoreren

Dan is het tijd om de taart te gaan opmaken en decoreren. Ik leg de bekertjes met slagroom een half uur in de diepvries. Vervolgens klop ik de mascarpone een beetje op, waarna ik de koude slagroom eraan toevoeg. Dit klop ik tot het mengsel stijf wordt. Dan voeg ik de Klopfix en de poedersuiker toe, nog even mixen en de mascarponecrème is klaar! Ik spuit allemaal kleine toefjes op de beide cijfers. Dit doe ik tot de taart helemaal gevuld is met de crème.

Vervolgens bekleed ik de crème met plakjes aardbei. Lekker fruitig in de zomer! Mocht je de taart in een ander seizoen maken kun je uiteraard gewoon ander fruit gebruiken. Net wat jij lekker vindt! Bovenop de aardbeien leg ik de andere cijfers. Zo ontstaat de tweede laag van de taart. Ook hier spuit ik weer de mascarponecrème op.

De bovenkant van de taart wil ik niet te druk maken. Voor een kind kun je natuurlijk lekker hysterisch te werk gaan, deze taart is voor een 40-jarige bruiloft…dan mag het wat mij betreft iets meer clean zijn. Met wat aardbeien, meringues, suikerroosjes en roze chocoladerozijnen maak ik de taart af. Is het geen plaatje!?

Mocht je nu liever een andere taart maken: op mijn blog heb ik meerder taartrecepten gedeeld! Wat denk je van deze heerlijke slanke taart met extra eiwitten? Of een pinatataart of een unicorntaart? Inspiratie genoeg zou ik zeggen! Geniet ervan.

Deel deze post via
Myrthe

Recent Posts

1 April grappen voor Pasen

Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More

1 maand ago

Makkelijk hapje voor Pasen

Ben je de paasbrunch aan het voorbereiden en heb je even geen idee wat je… Read More

1 maand ago

Makkelijk recept voor Pasen: paashaas cinnamon rolls

Nu de dagen weer langer worden, begin ik steeds meer zin te krijgen in Pasen.… Read More

2 maanden ago

Origineel recept met pannenkoeken: pannenkoekenspaghetti

Op vrijdag 8 maart is het weer zover: dan is het weer Pannenkoekendag! De dag… Read More

2 maanden ago

Een culinaire reis over de wereld bij El Puente in Eindhoven

Het Stratumseind in Eindhoven staat natuurlijk vooral bekend om haar vele kroegen. In het weekend… Read More

2 maanden ago

Een origineel cadeau zelf knutselen

Iedere keer weer sta ik voor de uitdaging: wat geef ik mijn dierbaren cadeau? De… Read More

2 maanden ago

This website uses cookies.