Food

Maak je eigen sambal

Al een paar jaar geniet ik van mijn eigen moestuintje in de achtertuin. Heerlijk plantjes zaaien, planten en vervolgens oogsten. Dit jaar heb ik een peperplant in mijn moestuin staan. Superleuk natuurlijk! Een pepertje door de guacamole of in een Aziatisch recept komt altijd van pas. Maar ja, dat is steeds maar 1 pepertje. En aan mijn plant zitten momenteel 20 pepertjes. Deze wil ik natuurlijk niet laten verpieteren.

Aangezien ik wel van pittig eten houd besluit ik om zelf eens sambal te maken. Heerlijk om gerechten wat op te spicen! Ook erg lekker op een boterham met pindakaas trouwens, haha.

Beginnen maar

Voor dit recept gebruik ik 20 pepertjes, een tomaat, 7 sjalotjes, 5 teentjes knoflook, 2 theelepels trassi, 3 eetlepels suiker en 1,5 theelepel zout. Ik snijd eerst de ingrediënten in wat kleinere stukjes. Om te beginnen met de sjalotten en de knoflook. Deze schil ik om ze vervolgens iets kleiner te snijden. Hier begin ik mee omdat het best wel kan dat je hiervan gaat tranen. Als ik begin met de pepers en vervolgens met mijn peperhanden mijn tranen wegveeg is dat, zacht gezegd, vrij pijnlijk.

Vervolgens ontvel ik de tomaat. Ik snijd een tomaat kruislings in, leg hem in een schaal en giet hier kokend water overheen. Vervolgens leg ik de tomaat in koud water waarna het velletje er haast vanzelf vanaf gaat. De laatste stukjes die nog vast zitten kun je er met de hand of met behulp van een mesje vanaf trekken. Hierna snijd ik de tomaat en de pepertjes in kleinere stukken en dan is mijn voorbereiding zover.

Stampen maar

Hierna is het een kwestie van vooral heel veel geduld hebben. De volgende stap is namelijk het vijzelen van alle ingrediënten. Natuurlijk kun je het ook in kleine stukjes snijden of in de keukenmachine doen, je sambal krijgt dan echter niet de structuur die je voor ogen hebt. Stukje bij beetje vijzel ik alle ingrediënten. Ik begin met de tomaat, sjalotten, knoflook en pepertjes. Vervolgens doe ik de suiker en het zout erbij. Met de trassi doe ik nog even niets. Als laatste stop ik alles bij elkaar in een schaal en meng het nogmaals goed door. Het is nu een oranje/rood mengsel geworden.

Ik warm wat zonnebloemolie op in de pan. Ik verbrijzel een klein beetje trassi en bak dat even aan in de olie. Hierna giet ik het tomaat/pepermengsel erbij. Ik zet het vuur niet te hoog en blijf rustig roeren. Dit doe ik tot de sambal de kleur heeft die ik voor ogen heb. Een donkerrode sambal (net als bij de Chinees, haha) vind ik het mooiste. Ik blijf rustig roeren, als alle olie is opgenomen giet ik er nog een klein beetje bij. Als de sambal uiteindelijk de kleur heeft aangenomen die ik mooi vind, en pittig genoeg maar niet te pittig is (even proeven, als hij te pittig is kan er wat suiker bij) zet ik het vuur uit. Ik laat de sambal afkoelen. Als hij voldoende afgekoeld is vul ik er twee kleine weckpotten mee die ik in de koelkast zet. Lekker hoor!

Deel deze post via
Myrthe

Recent Posts

1 April grappen voor Pasen

Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More

1 maand ago

Makkelijk hapje voor Pasen

Ben je de paasbrunch aan het voorbereiden en heb je even geen idee wat je… Read More

1 maand ago

Makkelijk recept voor Pasen: paashaas cinnamon rolls

Nu de dagen weer langer worden, begin ik steeds meer zin te krijgen in Pasen.… Read More

2 maanden ago

Origineel recept met pannenkoeken: pannenkoekenspaghetti

Op vrijdag 8 maart is het weer zover: dan is het weer Pannenkoekendag! De dag… Read More

2 maanden ago

Een culinaire reis over de wereld bij El Puente in Eindhoven

Het Stratumseind in Eindhoven staat natuurlijk vooral bekend om haar vele kroegen. In het weekend… Read More

2 maanden ago

Een origineel cadeau zelf knutselen

Iedere keer weer sta ik voor de uitdaging: wat geef ik mijn dierbaren cadeau? De… Read More

2 maanden ago

This website uses cookies.