Het was Tweede Kerstdag 2001, ik weet dat nog zo goed... Nee, er is geen…
Over een paar weken is het weer zover: de terrassen gaan weer voorzichtig op en en dan kunnen we een heerlijke portie bitterballen bestellen op het terras! Nou ja, heerlijk… de stukjes rundvlees zijn vaak ver te zoeken in de bitterballen die op het terras te verkrijgen zijn. Bovendien mis ik, sinds ik een nieuw kookboek heb thuis, wat variatie in die ballen…Wat is namelijk het geval: ik heb sinds een paar weken het Bourgondische bitterballenboek in huis.
Een boek met 30 (!) verschillende bitterballenrecepten geschreven door Ilona de Wit, op Instagram ook wel Bitterballenkoningin genoemd… dan moet het wel goed zijn toch?
Tja, dit zegt eigenlijk al genoeg over voorliefde voor bitterballen van Ilona zelf? No balls, no glory…zo is het maar net. Eerlijk is eerlijk, sinds ik weer vlees eet is de bitterbal toch wel een van mijn favoriete snacks geworden. Lekker handzaam, even dippen in de saus en je eet het altijd in goed gezelschap! Wat wil je nog meer…
Het boek begint uiteraard met een inhoudsopgave met daarin 30 verschillende bitterballen opgesomd. Van vis tot vlees tot vega: met dit boek ben je van alle markten thuis! Na de inhoudsopgave wordt er goed uitgelegd hoe je de basis voor een bitterbal maakt. Je begint met het maken van de salpicon. Dit is de vulling van de bitterbal. Ook over het rollen, paneren, bewaren en natuurlijk het bakken van de bitterbal wordt uitleg gegeven. Je hoeft voor het bakken van deze ronde snacks helemaal geen frituurpan te hebben: een pannetje met olie volstaat ook! Weer een excuus minder om het boek niet te kopen, haha. Na de uitleg van de basis volgen alle recepten van de bitterballen. Zelfs de drank-spijs combinaties worden genoemd! Om helemaal compleet te zijn noemt Ilona ook nog eens bij iedere bitterbal een lekker sausje, ook hier staan de recepten van in het kookboek…topper!
Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Ik kies ervoor om met de paprika-chorizo bitterballen te beginnen. Ten eerste maak ik de salpicon. Er staat duidelijk stap voor stap uitgelegd hoe deze gemaakt moet worden. Gebruik van een keukenweegschaal is wel belangrijk, aangezien het best wel nauw komt met de hoeveelheden. Dit geldt overigens vooral voor het rollen: het gewicht per bitterbal moet ongeveer gelijk zijn om het bakken te vergemakkelijken. Maar goed, de salpicon is vrij snel gemaakt, en ruikt heerlijk! Deze moet nu een paar uur in de koelkast staan om goed stevig te worden. Ik maak de vulling ’s avonds en laat de schaal een nacht in de koelkast staan.
Na een nachtje in de koelkast kan het rollen beginnen. Eerst portioneer ik de salpicon. Vervolgens ga ik de ballen draaien. Dit is al een plaatje op zich toch? Na het draaien haal ik de ballen achtereenvolgens door de bloem, eiwit, paneermeel, eiwit en paneermeel. Zo krijgen de ballen een lekkere krokante korst.
En nu… moeten de bitterballen nog even de diepvries in. Even geduld hebben nog helaas, haha. Maar goed: de ballen kunnen dan wel gemakkelijker gebakken worden, dus dat is dan weer een voordeel: ze spatten minder snel uit elkaar.
Ze zijn het wachten waard hoor! Ik heb geen frituurpan en gebruik dus een pannetje met olie. Even bakken en je kunt genieten van de lekkerste bitterballen ooit! De combinatie paprika-chorizo is echt heerlijk… Ik ben benieuwd naar de andere recepten: denk dat ik er iedere maand twee ga proberen, dan heb ruim een jaar de tijd om alles te proeven. Ik heb er nu al zin in!
Wil jij het Bourgondische bitterballenboek ook bestellen? Het is bijvoorbeeld een superleuk cadeau voor Vaderdag, maar ik kan me voorstellen dat je het boek liever voor jezelf houdt of nu al wil beginnen met bakken. Je kunt het bestellen via deze link. Ilona zal het boek dan persoonlijk voor je inpakken en versturen, hoe tof is dat!? Laat je het even weten als je het boek ook gekocht hebt?
Nu alvast een recept uitproberen? Bekijk het recept voor de paprika-chorizobitterballen via deze link. Even naar beneden scrollen voor het inkijkexemplaar, rollen, bakken… en je kunt genieten van je eigen bitterballen!
De herfstvakantie is het perfecte moment om met familie of vrienden eropuit te trekken en… Read More
Wanneer de dagen korter worden en de bladeren beginnen te vallen, zoek ik graag naar… Read More
Onlangs heb ik de prachtige gepersonaliseerde ketting van KAYA sieraden ontvangen, speciaal voor de maand… Read More
De komende dagen blijft het nog even mooi weer...een ideaal moment om Amsterdam eens vanaf… Read More
Deze week mocht ik weer een keertje mee op de Blogboot! Een leuk initiatief om… Read More
Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More
This website uses cookies.
View Comments
Dankjewel voor deze mooie recensie Myrthe! Superleuk om te lezen dat er weer een enthousiaste bitterballenmaker bij is :)