Categories: Food

Leer zelf macarons maken!

Macarons, wie kent ze niet? Deze heerlijke koekjes doen me altijd zo lekker aan Frankrijk denken. Heerlijk wegdromen bij een bistro in Parijs met een kopje koffie en een lekkere macaron erbij. Mij kun je ervoor wakker maken hoor! Het zelf maken van macarons heb ik wel ooit geprobeerd, echter nooit echt met succes. Ik vond het dan ook enorm leuk toen ik dit jaar van de meiden een macaron workshop voor mijn verjaardag cadeau kreeg! Zo kan ik van een kenner de fijne kneepjes van het vak leren. Een schot in de roos dus!

Chocolaterie Nicole

De workshop wordt gegeven in Son, vlakbij Eindhoven. Op het industrieterrein zit een prachtige workshopruimte verscholen. Boven het Taartwinkeltje, waar diverse benodigdheden voor het bakken en decoreren van taarten verkocht worden, vindt de workshop plaats. Hier worden ook bonbons gemaakt, en dat ruik je. De geur van chocolade komt me tegemoet zodra ik de ruimte binnen stap: heerlijk!

Binnen staan tafels klaar waarop alle benodigdheden voor het maken van macarons al uitgestald staan: ik heb er zin in!

Macaroneren

Na een korte uitleg gaat het echte werk beginnen! Eerst zeef ik het amandelmeel met de poedersuiker. Dit is al best een tijdrovend klusje… Ieder korreltje moet uit het meel zijn, en daar is wel wat geduld voor nodig. Als er geen korreltjes meer te zien zijn voeg ik het eiwit bij de poedersuiker en amandelmeel en dit meng ik even door elkaar. Een klein beetje kleurstof erbij zorgt voor een mooie (roze uiteraard) kleur van de macarons straks.

Hierna klop ik het eiwit op en laat ik kristalsuiker met water opkomen tot een temperatuur van 118 graden. De kokend hete suiker voeg ik toe bij het opgeklopte eiwit. De keukenmachine draait nog even door tot alles goed is afgekoeld. Dit mengsel gaat vervolgens bij de roze amandelmassa. Dit gebeurt beetje bij beetje. Het toevoegen wordt ook wel ‘macaroneren’ genoemd. Klinkt best chique toch? Helemaal als je bedenkt dat het in feite niets meer is dan het door elkaar spatelen van het eimengsel en het amandelmengsel, haha.

Spuiten en bakken

Als het beslag klaar is schep ik het in een spuitzak met een ongekartelde spuitmond. Vervolgens spuit ik op een met bakpapier beklede bakplaat diverse rondjes: dit worden de ‘koekjes’ van de macarons. Als het beslag op is moet het nog een half uurtje rusten. Ik zie in dat half uur ook echt een soort laagje op de macarons verschijnen: superleuk om te zien!

Tijdens dat half uur zitten we natuurlijk niet stil. Nou ja, wij wel…haha. Nicole geeft uitleg over het maken van ganache en doet dat ook voor. Zo weet ik precies hoe ik thuis ook de vulling kan gaan maken, ideaal!

Dan is het tijd om de macarons in de oven te schuiven. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe ze langzaam een voetje krijgen. Het stukje onder het bolletje wordt zo genoemd. Na een kwartiertje in de oven zijn de macarons klaar. Even checken of ze echt klaar zijn? Beweeg de bakplaat een beetje en kijk of ze niet meer ‘dansen’ op  hun voetje: dan zijn ze klaar. Het is belangrijk om de koeken goed af te laten koelen: ze gaan dan veel gemakkelijker van de bakplaat af dan wanneer ze nog wat warm zijn. Het risico is dan dat ze aan het bakpapier vast blijven plakken: dat wil ik natuurlijk niet!

Tot slot vul ik de macarons met de ganache. Heel leuk om te doen! Met behulp van een spuitzak spuit ik de ganache op de ene helft van de macaron waarna ik de andere er met een draaiende beweging bovenop zet. Een paar macarons maak ik met wat royal icing op tot een mooi torentje.

We eindigen nog met een chocoladeborreltje, waarna ik met een doos vol macarons huiswaarts keer: ik weet zeker dat ik met zoveel macarons wel met open armen ontvangen zal worden!

Wil je ook een workshop volgen? Kijk dan eens op de website van Chocolaterie Nicole voor meer info!

 

Deel deze post via
Myrthe

View Comments

  • Wat een werkje he?! Ik heb het opgegeven om ze zelf te maken. Maar zo'n workshop is wel erg leuk.

    • Zeker veel werk, maar het resultaat is te lekker om het niet te doen...hihi

Recent Posts

1 April grappen voor Pasen

Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More

1 maand ago

Makkelijk hapje voor Pasen

Ben je de paasbrunch aan het voorbereiden en heb je even geen idee wat je… Read More

1 maand ago

Makkelijk recept voor Pasen: paashaas cinnamon rolls

Nu de dagen weer langer worden, begin ik steeds meer zin te krijgen in Pasen.… Read More

2 maanden ago

Origineel recept met pannenkoeken: pannenkoekenspaghetti

Op vrijdag 8 maart is het weer zover: dan is het weer Pannenkoekendag! De dag… Read More

2 maanden ago

Een culinaire reis over de wereld bij El Puente in Eindhoven

Het Stratumseind in Eindhoven staat natuurlijk vooral bekend om haar vele kroegen. In het weekend… Read More

2 maanden ago

Een origineel cadeau zelf knutselen

Iedere keer weer sta ik voor de uitdaging: wat geef ik mijn dierbaren cadeau? De… Read More

2 maanden ago

This website uses cookies.