Internationaal bakken

Internationaal bakken: Oktoberfest

Hoewel het nog (net) september is, zijn de eerste Oktoberfesten al geweest. Sterker nog: de echte Oktoberfesten in München zijn begin oktober alweer afgelopen! De drie pijlers voor een Oktoberfest zijn natuurlijk: Bier, Brezel und Bratwurst! Brezels, of pretzels, vind ik altijd een heerlijke snack! De hardere buitenkant, zachte binnenkant en de knapperige zoutkorrels aan de buitenkant: het water loopt me al in de mond! Wil jij deze overheerlijke brezels zelf ook een keer maken? Lees dan vooral verder!

Wat heb je nodig?

Eerst zet ik alle ingrediënten klaar. Ik vind het prettiger en overzichtelijker werken als ik bij aanvang alles al klaar zet. Voor de brezels heb ik 400 gram bloem nodig, een zakje droge gist, een theelepel suiker, twee theelepels bakpoeder, een theelepel zout, een opgeklopte eierdooier (het eiwit gebruik ik niet) en een eetlepel grof zeezout.

Ik zet ook vast een maatbeker met 250 ml lauwwarm water klaar.

Mixen en kneden

Eerst doe ik de gist met de suiker en een paar eetlepels water (uit de maatbeker) in een kommetje. Dit laat ik staan tot er bubbeltjes in verschijnen. Ik maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistmengsel in. Het zout strooi ik over de bloem. Hierna mix ik kneed ik alles door elkaar. Ik kneed het deeg met één hand. Hierdoor houd ik een schone hand waarmee ik de kraan aan kan zetten als ik klaar ben met kneden zonder de kraan helemaal vies te maken, haha. Ideaal!

Kneden en rijzen

Als ik een samenhangend geheel heb gemaakt van alle losse ingrediënten bestuif ik mijn werkblad met wat bloem. Hierop kneed ik het deeg tien minuten. Hier krijg je spierballen van, haha! Na de tien minuten doe ik het deeg in een schaal en dek deze af met wat huishoudfolie. Zo, en nu kan ik een half uur uitrusten van het kneden… Na de dertig minuten rijzen is het deeg ongeveer twee keer zo groot geworden.

Lekker fröbelen

Nu komt het klusje wat ik het meest relaxed vind van het maken van deze brezels: het vormen. Ik verdeel het deeg in tien gelijke stukken. Van ieder stuk rol ik een soort worst (toch een beetje Bratwurst, haha) van 35-40 centimeter. Deze worst leg ik in de vorm van een U. Ik pak de uiteinden en draai ze in elkaar. De punten leg ik in de bochten van de U: je brezel-vorm is gereed!

De oven in

Als ik alle brezels op de bakplaat heb gelegd verwarm ik de oven voor op 220 graden Celcius. Eerst bestrijk ik de Duitse lekkernijen met eigeel. Dan strooi ik de zoutkorrels er overheen. Ik laat de brezels nog tien  minuten rijzen en schuif de bakplaat dan in het midden van de oven. Na een kwartiertje zijn de brezels mooi bruin geworden en haal ik ze uit de oven. Nog even afkoelen en…biertje erbij en smullen maar. Ein, zwei, drei…saufen!

Wil je meer internationaal bakken? Klik dan hier.

Deel deze post via
Myrthe

Recent Posts

1 April grappen voor Pasen

Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More

1 maand ago

Makkelijk hapje voor Pasen

Ben je de paasbrunch aan het voorbereiden en heb je even geen idee wat je… Read More

1 maand ago

Makkelijk recept voor Pasen: paashaas cinnamon rolls

Nu de dagen weer langer worden, begin ik steeds meer zin te krijgen in Pasen.… Read More

2 maanden ago

Origineel recept met pannenkoeken: pannenkoekenspaghetti

Op vrijdag 8 maart is het weer zover: dan is het weer Pannenkoekendag! De dag… Read More

2 maanden ago

Een culinaire reis over de wereld bij El Puente in Eindhoven

Het Stratumseind in Eindhoven staat natuurlijk vooral bekend om haar vele kroegen. In het weekend… Read More

2 maanden ago

Een origineel cadeau zelf knutselen

Iedere keer weer sta ik voor de uitdaging: wat geef ik mijn dierbaren cadeau? De… Read More

2 maanden ago

This website uses cookies.