Fröbel

DIY Natuurlijke herfstdecoratie: Droog sinaasappels in de oven

Hoewel het weer nog niet helemaal weet wat het wil is de herst wel degelijk in aantocht. Volgende week begint de herfst officieel en ik vind het leuk om dan ook in huis wat leuke herfstdecoratie op te hangen. In de winkel is voldoende decoratie te vinden, ik houd van fröbelen en maak dan ook graag mijn eigen decoratie. Aangezien natuurlijke decoratie goed bij mijn interieur past heeft dat mijn voorkeur. Op Pinterest heb ik al verschillende keren decoratie van gedroogde sinaasappelschijfjes voorbij zien komen en ik besluit om ze zelf eens te gaan maken.

Low and slow

Het maken van deze decoratie is heel erg gemakkelijk. Het kost echter wel wat tijd. Je bereikt met de sinaasappels namelijk, net als met een lekker stuk vlees op de barbecue, het beste resultaat als je ze low and slow in de oven bakt. Langzaam en op lage temperatuur dus. Ik kies ervoor om mijn heteluchtoven op 100 graden voor te verwarmen. Maak je gebruik van boven- en onderwarmte zet de temperatuur dan op 110 graden.

Om te beginnen snijd ik de sinaasappels in plakken. Ik maak de plakken zo’n 0,5 – 1 cm dik. Hoe dunner hoe gemakkelijker en sneller de plakken drogen natuurlijk.

In de oven

De plakjes sinaasappel dep ik met een keukenpapiertje allemaal even droog. Dit doe ik aan beide kanten. Vervolgens leg ik ze op een bakplaat. Na de eerste batch ben ik er echter achter gekomen dat het sneller gaat als je de sinaasappelschijfjes niet op een met bakpapier beklede bakplaat legt maar op een rooster, zonder iets er onder.

Ik schuif het rooster in de oven en stel de timer in op 3 uur. Ieder half uur draai ik de sinaasappelschijfjes even om. Het liefst zou ik dat iedere vijf minuten doen, wat een heerlijke geur komt er uit de oven! Dit alleen al geeft een heerlijk najaarsgevoel… Na 3 uur heeft het hele huis zich gevuld met een heerlijke sinaasappellucht en zijn de sinaasappels droog genoeg. Voel voor de zekerheid zelf even of dat ook daadwerkelijk zo is: iedere oven is immers anders.

Als de sinaasappels uit de oven komen laat ik ze nog een dag goed uitdrogen op een rooster. Dit mag overigens ook langer hoor. Ik wil graag een slinger maken van de schijfjes.

Met een cocktailprikker maak ik een gaatje in ieder plakje sinaasappel. Dit kan met een naald ook prima natuurlijk. Ik leg alle gedroogde sinaasappelschijfjes naast elkaar zodat ik weet hoeveel touw ik ongeveer nodig heb. Vervolgens knip ik het touw af en doop een uiteinde even in het kaarsvet. Dit zorgt ervoor dat het touw niet gaat splijten als ik de schijfjes eraan ga rijgen. Ik haal steeds het touw door een gaatje heen, leg er een knoop in en haal vervolgens het touw door het volgende schijfje. Dit herhaal ik tot alle schijfjes op zijn. Wel zorg ik ervoor dat alle schijfjes ongeveer evenveel van elkaar af zitten. Anders ziet het er zo slordig uit, haha.

Mocht je een slinger niets vinden: door een lint door ieder schijfje te halen kun je er ook mooie, natuurlijke kerstversiering van maken. Je kerstboom zal er van opfleuren!

 

Deel deze post via
Myrthe

Recent Posts

1 April grappen voor Pasen

Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More

1 maand ago

Makkelijk hapje voor Pasen

Ben je de paasbrunch aan het voorbereiden en heb je even geen idee wat je… Read More

1 maand ago

Makkelijk recept voor Pasen: paashaas cinnamon rolls

Nu de dagen weer langer worden, begin ik steeds meer zin te krijgen in Pasen.… Read More

2 maanden ago

Origineel recept met pannenkoeken: pannenkoekenspaghetti

Op vrijdag 8 maart is het weer zover: dan is het weer Pannenkoekendag! De dag… Read More

2 maanden ago

Een culinaire reis over de wereld bij El Puente in Eindhoven

Het Stratumseind in Eindhoven staat natuurlijk vooral bekend om haar vele kroegen. In het weekend… Read More

2 maanden ago

Een origineel cadeau zelf knutselen

Iedere keer weer sta ik voor de uitdaging: wat geef ik mijn dierbaren cadeau? De… Read More

2 maanden ago

This website uses cookies.