Handige hapjes

Handige hapjes: moinkballs van de barbecue

Het is weer eens tijd voor een blog in de categorie handige hapjes. En omdat het nog zomer is, al weet het weer niet helemaal wat hij daarmee aan moet, ga ik voor een barbecue recept dit keer. Want wat is er nou lekkerder dan in de zomer lekker buiten zitten en bakken op de barbecue? Juist, zien hoe vriendlief het eten bereidt op de barbecue! Haha. En laat mijn vriend nou net een fervent barbecuer zijn. We hebben zelfs inmiddels 4 barbecues in de tuin staan, haha. Een van de hapjes die hij graag van de barbecue maakt (en die ik heel graag eet) zijn de moinkballs.

Moinkballs

Waarom heten deze ballen moinkballs? Eigenlijk is dat heel simpel. De ballen bestaan uit rundergehaktballen met een speklap er omheen. Speklappen zijn van een varken gemaakt. Het geluid dat een koe maakt klinkt als ‘Moeeeeee’. Een varken maakt een soort ‘Oink’-geluid. Pak die twee geluiden samen en je hebt het woord moink. Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn hè, haha.

Voor het maken van de moinkballs gebruik ik naast de rundergehaktballen en de speklappen een barbecuesaus. Je kunt de gehaktballen natuurlijk ook zelf draaien, het is maar net hoeveel tijd je hebt en of je daar zin in hebt…haha.

Inpakken

Naast de bovengenoemde ingrediënten zorg ik er ook voor dat ik cocktailprikkers bij de hand heb. Ik rol om iedere gehaktbal een plakje spek en steek dit vast met een cocktailprikker. Dit herhaal ik tot alle ballen ingepakt zijn. Leuk om dit samen met de kids te doen! Er kan weinig mis gaan en ze vinden het vaak erg leuk om een handje te helpen in de keuken.

Barbecue

Nu is het tijd om de barbecueskills aan te spreken. Het is de bedoeling dat de barbecue tussen de 120 en 130 graden warm is. Je maakt tijdens het bakken van de moinkballs gebruik van indirecte warmte. Dit creëer je bijvoorbeeld door de kolen aan één kant van de barbecue te leggen en aan de andere kant te bakken. Ik leg de moinkballs op de barbecue en kwast ze vast in met wat barbecuesaus. Na een minuut of 10 / 15 herhaal ik dit. De saus zal tijdens het bakken van de ballen iets indikken. Na ongeveer 20 à 30 minuten zijn de moinkballs klaar om verorberd te worden. Je kunt eventueel met een kernthermometer even checken of de ballen goed gaar zijn. Een bal van de barbecue af halen en doorsnijden is ook een prima test: als hij niet meer roze van binnen is dan is hij gaar.

Dit ziet er toch heerlijk uit? Vind jij het ook zo leuk om te barbecuen? Of om voor je te laten barbecuen natuurlijk, haha… Wat is bij jullie thuis altijd een succes op de barbecue? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete barbecuegerecht! Heb je deze moinkballs thuis ook gemaakt? Deel eens een foto op social media en tag me erin. Als je gebruik maakt van #foodfrobelfun of @food_frobel_fun kan ik zien dat je een recept van mij gedeeld hebt. Lijkt me superleuk om te zien! Eet smakelijk alvast!

Deel deze post via
Myrthe

View Comments

Recent Posts

Bezoek aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam: een ideaal herfstvakantie-uitje

De herfstvakantie is het perfecte moment om met familie of vrienden eropuit te trekken en… Read More

1 maand ago

Heerlijke herfstkoekjes met Pumpkin Chai

Wanneer de dagen korter worden en de bladeren beginnen te vallen, zoek ik graag naar… Read More

2 maanden ago

Origineel gepersonaliseerd cadeau: ketting voor je geboortemaand

Onlangs heb ik de prachtige gepersonaliseerde ketting van KAYA sieraden ontvangen, speciaal voor de maand… Read More

2 maanden ago

Fleurige rondvaart door Amsterdam met de Flowerboat

De komende dagen blijft het nog even mooi weer...een ideaal moment om Amsterdam eens vanaf… Read More

3 maanden ago

Met Boekenvoordeel op de Blogboot

Deze week mocht ik weer een keertje mee op de Blogboot! Een leuk initiatief om… Read More

6 maanden ago

1 April grappen voor Pasen

Het gebeurt niet zo vaak dat Pasen op 1 april valt. Maar als dat gebeurt… Read More

8 maanden ago

This website uses cookies.